Ένα από τα καλύτερα παραγόμενα προϊόντα στην Ελλάδα, στο τομέα της πρωτογενούς παραγωγής είναι το μέλι γιατί συνδυάζει με μοναδικό τρόπο την ποιότητα και τη παράδοση. Η μελισσοκομία στην Ελλάδα είναι γνωστή από την αρχαιότητα και συνεχίζεται έως τις μέρες μας χάρη στη μεγάλη προσπάθεια των Ελλήνων μελισσοκόμων.
Η μελισσοκομία είναι διαδεδομένη σε όλη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Το μεγαλύτερο μελισσοκομικό ενδιαφέρον παρουσιάζεται στη Μακεδονία, όπου υπάρχουν οι περισσότερες μελισσοκομικές μονάδες, ο μεγαλύτερος αριθμός μελισσών, η μεγαλύτερη παραγωγή μελιού και οι περισσότεροι μελισσοκόμοι.
Το Ελληνικό μέλι είναι το φυσικό βιολογικό προϊόν που παράγει η μέλισσα, στο οποίο εφαρμόζονται οι κανόνες της ορθής μελισσοκομικής πρακτικής από τους Έλληνες μελισσοκόμους, που ελέγχουν το κάθε στάδιο από την παραγωγή έως τη διάθεση του μελιού, για να διαφυλάξουν την άριστη ποιότητα του προϊόντος.
Το Ελληνικό μέλι είναι μοναδικό γιατί εκτός από όλα τα παραπάνω συντελούν και άλλοι παράγοντες όπως :
– Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, γιατί βρίσκεται μεταξύ τριών Ηπείρων.
– Τα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας (ατελείωτες ακτογραμμές, πάρα πολλά νησιά, ψηλά βουνά), καθώς και το πλούσιο υπέδαφος της Ελλάδας.
– Το μεσογειακό κλίμα και γενικά οι κλιματολογικές συνθήκες του Ελληνικού χώρου.
– Η ηλιοφάνεια.
– Ο ιδιαίτερος συνδυασμός των φυτών και των ανθέων των κωνοφόρων δέντρων.
– Η ποικιλόμορφη Ελληνική χλωρίδα που περιλαμβάνει περίπου 6.000 είδη φυτών και από αυτά τα 900 περίπου είναι σπάνια ή απειλούνται από εξαφάνιση. Από τα 6.000 είδη φυτών, τα 1.100 περίπου είναι ενδημικά. Ενδημικό είναι ένα φυτό που έχει δημιουργηθεί, έχει εξελιχθεί, αναπτύσσεται, ζει και υπάρχει σε μια συγκεκριμένη περιοχή και πουθενά αλλού και μας δίνει πολλές πληροφορίες για τη περιοχή. Μόνο η Ελλάδα έχει τόσο μεγάλη ποικιλία φυτών ανάλογα με την έκτασή της, σε σχέση με άλλα πολύ μεγαλύτερα σε έκταση κράτη, όπως η Γερμανία, η Αγγλία και η Ισπανία.
Όλα αυτά κάνουν το Ελληνικό μέλι να ξεχωρίζει σε σύγκριση με το εισαγόμενο, γιατί :
– Έχει καλύτερη ποιότητα,
– Διατηρεί τα θρεπτικά του συστατικά,
– Έχει μεγαλύτερη διατροφική αξία,
– Είναι πιο πυκνό, πιο αρωματικό και έχει πιο ευχάριστη, ξεχωριστή και ιδιαίτερη γεύση.
Η ποιότητα είναι το μοναδικό στήριγμα του Έλληνα μελισσοκόμου. Η εισαγωγή φθηνού και υποβαθμισμένου μελιού που γίνεται τα τελευταία χρόνια είτε από τρίτες χώρες είτε μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας χαρακτηριστεί σαν ευρωπαϊκό και σε κάποιες περιπτώσεις πωλείται σαν Ελληνικό, έχει ως αποτέλεσμα τη χαμηλή ποιότητα, τη χαμηλή τιμή, τον αθέμιτο ανταγωνισμό για το Ελληνικό μέλι, τη δυσφήμιση του Ελληνικού μελιού και την αποθάρρυνση των Ελλήνων μελισσοκόμων να συνεχίσουν να παράγουν το δικό τους αγνό, φυσικά βιολογικό και παραδοσιακό μέλι.
Το Ελληνικό μέλι παράγεται και διατίθεται με αγάπη και μεράκι από τους Έλληνες μελισσοκόμους, οι οποίοι εκπαιδεύονται συνεχώς, και κυρίως οι νέοι, σέβονται τους καταναλωτές και το προϊόν που με πολύ κόπο το παράγουν, αφού είναι αναγκασμένοι λόγω του ανάγλυφου της Ελλάδας να εφαρμόσουν την νομαδική μελισσοκομία, δηλαδή να μεταφέρουν τα μελίσσια τους από περιοχή σε περιοχή, αναζητώντας τις ανθοφορίες, για να μπορέσουν να έχουν καλή ποιότητα και ικανοποιητική παραγωγή.
Ο καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του τμήματος Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας κ. Θρασυβούλου Ανδρέας λέει χαρακτηριστικά ότι: «Οι Έλληνες μελισσοκόμοι είναι πάρα πολύ καλοί επαγγελματίες. Διαβάζουν και ενημερώνονται γιατί αγαπούν αυτό που κάνουν και το βλέπουν σαν μεράκι» .
Σε πρόσφατη έρευνα που έκανε το Α.Π.Θ. έγινε μια άλλη τρομερή ανακάλυψη. Πήραν δείγμα από μέλι manuka (το μέλι του εξωτερικού που διαφημίζεται παγκοσμίως ως το καλύτερο για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες) και σύγκριναν τη σύνθεσή του με τα Ελληνικά μέλια. Το αποτέλεσμα ήταν απρόσμενο. Το πολυδιαφημισμένο μέλι manuka είχε μικρότερη αντιοξειδωτική δράση από τα Ελληνικά μέλια.
Συλλέχθηκαν διαφορετικά δείγματα μελιού από όλες τις ανθοφορίες και κανείς δεν περίμενε ότι η σύνθεσή τους κρύβει τόσες ιδιότητες καλύτερες ακόμα και από τα πολυδιαφημιζόμενα μέλια του εξωτερικού όπως το manuka.
Τα μέλια που συμμετείχαν στην έρευνα, σύμφωνα με την καθηγήτρια του Α.Π.Θ. κα. Χρυσούλα Τανανάκη, για όλα υπήρχε κάτι ξεχωριστό, είχαν τρομερή αντιοξειδωτική δράση και μπορούσαν με απίστευτη αποτελεσματικότητα να καταπολεμήσουν τις ελεύθερες ρίζες και τον εκφυλισμό των κυττάρων που προκαλούν τον καρκίνο. Επίσης αυτές οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες δημιουργούσαν στον οργανισμό τη δυνατότητα να τον «υπερφορτώσουν» με αμυντικούς μηχανισμούς για όλες τις ασθένειες.
Όλοι οφείλουμε να στηρίζουμε το Ελληνικό μέλι, γιατί :
– βελτιώνουμε την ποιότητα,
– την παραγωγή,
– την τιμή,
– μειώνουμε την ανεργία,
– βελτιώνουμε πολλά οικονομικά μεγέθη που μπορεί να μη φαίνονται άμεσα, αλλά τα κέρδη είναι μεγαλύτερα και μακροπρόθεσμα για την οικονομία συνολικά.
Η Ελληνική μελισσοκομία έχει περίπου 1.300.000 κυψέλες και απασχολεί 20.000 άτομα.
Οφείλουμε να διατηρήσουμε την ταυτότητα του Ελληνικού μελιού, και αυτό θα γίνει μόνο αν υπάρχουν Έλληνες μελισσοκόμοι.
Στηρίζουμε το Ελληνικό μέλι, στηρίζουμε τους Έλληνες μελισσοκόμους, στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς, στηρίζουμε τα τοπικά προϊόντα.
Ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίσει, να αγαπήσει, να προτιμήσει και να προωθήσει το Ελληνικό μέλι. Γιατί το καλύτερο μέλι είναι του τόπου μας, είναι της Ελλάδας μας!
Τζένη Χ. Κωτίκα
Δημοσίευση σχολίου