Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΖΑΚΥΝΘΙΝΗ ΦΥΤΟΥΡΑ (ΒΙΝΤΕΟ)


Η φυτούρα είναι το παραδοσιακό γλυκό της Ζακύνθου. Μοιάζει λίγο με σιμιγδαλένιο χαλβά μιας και φτιάχνεται με χονδρό σιμιγδάλι.

Όποιος έχει επισκεφτεί την Ζάκυνθο, θα το έχει δοκιμάσει σίγουρα. Η φυτούρα, δεν είναι τίποτα άλλο από μια πηχτή κρέμα που φτιάχνεται από σιμιγδάλι και νερό.

Στη συνέχεια καλουπώνεται σε ταψί, κρυώνει, κόβεται σε μπακλαβαδωτά κομμάτια, τηγανίζεται και πασπαλίζεται με κανέλα και ζάχαρη.

Τη φτιάχνουν στα πανηγύρια, αλλά μπορείς να την βρεις το καλοκαίρι στα ζαχαροπλαστεία και στα μαγαζάκια με τα παραδοσιακά προϊόντα στην παραλιακή οδό της πόλης της Ζακύνθου.

Όπως διαβάζουμε σερβίρεται ανήμερα της γιορτής του Αγίου Διονυσίου στα σπίτια, αλλά και από πλανόδιους πωλητές γύρω από την εκκλησία. Οι πάγκοι και τα τηγάνια στήνονται συνήθως έξω από τις εκκλησιές που γιορτάζουν.

Εκείνος που τηγανίζει, ο επονομαζόμενος Φυτουράς, βουτάει τις φυτούρες σε ζάχαρη, πασπαλίζει με κανέλα και εύχεται «Και του χρόνου»!Απλό και πεντανόστιμο γλυκό, ιδανικό για την περίοδο της νηστείας αλλά και για τα παιδιά.
 



 Δοκιμάστε την και με μέλι αντί ζάχαρη (προσωπικά αυτό κάνω)καταπληκτική και υγιεινή.

Τα υλικά είναι τα εξής:

500 γρ. σιμιγδάλι χονδρό

2 λίτρα νερό

1 κουταλάκι αλάτι

Λάδι για τηγάνισμα (ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο)

Ζάχαρη κρυσταλλική

Κανέλα

Μια άλλη version προσαρμοσμένη από το βιβλίο της Μαρίας Φιορεντίνου "Παραδοσιακή ζακυνθινή κουζίνα"

Yλικά για 10 κομμάτια 
  • 250 γρ. χοντρό σιμιγδάλι
  • 750 ml νερό
  • 1 γερή πρέζα αλάτι
  • κανέλλα
  • ζάχαρη
  • λάδι για το τηγάνι (προτίμησα αραβοσιτέλαιο για να μη βαρύνει το αποτέλεσμα)


Εκτέλεση:

Βάζεις το νερό στην κατσαρόλα μαζί με το σιμιγδάλι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ανακατεύεις με ξύλινη κουτάλα συνεχώς. Προσθέτεις το αλάτι και όταν αρχίσει να βράζει χαμηλώνεις τη φωτιά και ανακατεύεις συνεχώς για αν μην κολλήσει το σιμιγδάλι. Όταν πήξει πολύ και γίνει σαν μέλι και σαν πουρές το βγάζεις από τη φωτιά.

Αλείφεις ένα παραλληλόγραμμο με λάδι ταψάκι και ρίχνεις μέσα το μείγμα. Το απλώνεις να έχει παντού το ίδιο πάχος και σκεπάζεις με πετσέτα. Αφήνεις να ξεκουραστεί για 8-10 ώρες.

Όταν δέσει το μείγμα το κόβεις σε κομμάτια. Βάζεις λάδι σε τηγάνι και όταν ζεσταθεί βγάζεις κομμάτια με σπάτουλα και τα τηγανίζεις για 2 περίπου λεπτά από την κάθε πλευρά. Όταν ροδίσουν και από τις 2 φορές τα βγάζεις, αν θες τα αφήνεις για λίγο σε χαρτί να απορροφήσει το πολύ λάδι και στη συνέχεια σερβίρεις και πασπαλίζεις με κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα!

Δείτε το βίντεο:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΙΙ. Designed by John Tsipas