Οι επιστήμονες που άφησαν να διαρρεύσουν στοιχεία της έκθεσης, φοβούνται μήπως οι ισχυροί του κόσμου προσπαθήσουν να «λειάνουν» τα συμπεράσματά της
Ακολουθήστε μας στο Google news
Καμπάνα κινδύνου για την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής καταστροφής χτυπάει ο ΟΗΕ, που σε έκθεσή του επισημαίνει ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να ελεγχθούν εντός τεσσάρων ετών και οι βιομηχανίες που είναι υπεύθυνες για την εκπομπή τους να κλείσουν εντός της δεκαετίας. Ταυτόχρονα, σημειώνει, θα πρέπει να αλλάξει η εν γένει συμπεριφορά μας και ο τρόπος ζωής μας, ώστε να αποφύγουμε την κατάρρευση του κλίματος.
Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται σε προσχέδιο του τρίτου μέρους της έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, που διέρρευσε και σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, επισημαίνει πως οι πλούσιοι κάτοικοι κάθε χώρας είναι αυτοί που κυρίως ευθύνονται για την κατάσταση και όχι οι φτωχοί. Αιτία, η χρήση ενεργοβόρων αυτοκινήτων και η υπερβολική κατανάλωση κρέατος.
Το πρώτο μέρος της έκθεσης που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Δευτέρα, προειδοποιούσε για χωρίς προηγούμενο αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό είναι μη αναστρέψιμες. Η έκθεση χωρίζεται σε τρία μέρη: Την επιστημονική εξήγηση της κλιματικής αλλαγής, τις συνέπειές της και τους τρόπους για να μειωθεί ο αντίκτυπος της ανθρώπινης δραστηριότητας στο κλίμα.
Το τρίτο μέρος δεν αναμένεται να δημοσιευθεί πριν από τον Μάρτιο του 2022, ωστόσο μια μικρή ομάδα επιστημόνων αποφάσισαν να διοχετεύσουν στοιχεία του προσχεδίου, ώστε οι κυβερνήσεις να μην μπορέσουν να τα υποβαθμίσουν ή να τα αποκρύψουν, ασκώντας πιέσεις στην επιτροπή.
Η διαρροή έγινε μέσω του ισπανικού σκέλους του κινήματος Scientist Rebellion από τον δημοσιογράφο Χουάν Μπορδέρα της διαδικτυακής επιθεώρησης CTXT. Ο δημοσιογράφος δήλωσε στον Guardian ότι η διαρροή δείχνει την ανησυχία κάποιων από τους συντάκτες της έκθεσης ότι θα επιχειρηθεί να «λειανθούν» τα συμπεράσματά της πριν αυτή δοθεί στη δημοσιότητα το 2022.
Σύμφωνα με την έκθεση, το 10% των πλουσιότερων χωρών ευθύνονται για το 36-45% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως, ποσοστό που είναι 10 φορές υψηλότερο από το 10% των φτωχότερων χωρών, που ευθύνονται για μόλις 3-5%.
«Τα μοντέλα κατανάλωση των υψηλών εισοδημάτων συνδέονται με μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα» αναφέρει η έκθεση. «Οι μεγαλύτεροι μολυντές κυριαρχούν σε τομείς κλειδιά της οικονομίας. Για παράδειγμα το ανώτερο 1% του 50% των εκπομπών αερίων είναι η αεροπλοΐα», προσθέτει.
Προτείνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, διατροφής και μετακίνησης, κυρίως μεταξύ των κατοίκων των πλουσιότερων χωρών, όπως να περιοριστεί η υπερβολική θέρμανση ή ψύξη των κατοικιών τους, να αυξηθεί το περπάτημα και το ποδήλατο, να μειωθούν οι αεροπορικές μεταφορές και η χρήση ενεργοβόρων συσκευών, αλλά και η διατροφή να βασιστεί σε φυτικής προέλευσης πρωτεΐνη, η μείωση κατανάλωσης θερμίδων από ζωικής προέλευσης τρόφιμα κ.λπ. Όπως σημειώνει, όλες αυτές οι αλλαγές θα βελτιώσουν και την υγεία των ανθρώπων.
Δημοσίευση σχολίου