Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΠΟΣΟ ΜΑΚΡΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ;


Έχοντας δει μέλισσες πάνω σε φυτά έχετε ποτέ αναλογιστεί από πόσο μακριά έχουν έρθει; Μπορεί να ψάξετε γύρω σας και να μην βρείτε πουθενά μελίσσια.

Σας έχουν αναλύσει ποτέ μέλι και σας έχουν πει για παράδειγμα ότι κατά την γυρεοσκοπική ανάλυση έχουν βρεθεί γυρεόκκοκοι καστανιάς, ενώ οι ίδιοι δεν έχετε δει ποτέ καστανιές στην περιοχή σας;
 
Με μια πρώτη ματιά όλα αυτά φαντάζουν κάπως παράξενα, αν όμως γνωρίζατε ότι οι μέλισσες μπορούν να πετάξουν μέχρι και 10 χλμ. προκειμένου να βρουν την τροφή τους μάλλον θα μπορούσατε να ερμηνεύσετε με ένα πολύ φυσιολογικό τρόπο τα προαναφερθέντα γεγονότα.

Η ανάγκη για κάλυψη των διατροφικών αναγκών τους, τόσο των άμεσων όσο και των χειμερινών, αλλά και η οσμή ορισμένων λουλουδιών μπορεί να οδηγήσει τις μέλισσες πολύ μακριά από την κυψέλη τους.

Εννοείται Βέβαια ότι αν υπάρχει επαρκής τροφή κοντά τους δεν θα προβούν σε μεγάλα ταξίδια για συλλογή, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν για αυτές ενεργειακά ασύμφορο, θα χρειαστούν μεγάλη ποσότητα αποθηκευμένου στο κοινωνικό τους στομάχι μελιού προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους, αλλά θα καταναλώσουν και μεγάλη ποσότητα του φυτικού χυμού που έχουν συλλέξει κατά την επιστροφή.

Πώς όμως καταφέρνουν να επιστρέφουν στην δική τους κυψέλη μετά από ένα τόσο μακρινό ταξίδι;

Αυτό το κατορθώνουν κυρίως με τη Βοήθεια των ματιών τους.

Προσανατολίζονται με τη Βοήθεια του ήλιου και ειδικότερα του πολωμένου φωτός, αλλά και τοποθετώντας φυσικά σημάδια, όπως λόφους, δέντρα και κτήρια.

Στο ταξίδι της επιστροφής Βοηθάει επίσης πολύ η ικανότητα της μάθησης, καθώς μετά από τα πρώτα ταξίδια έχουν πλέον μάθει τη διαδρομή.

Όταν πλέον οι μέλισσες πλησιάζουν στον προορισμό τους προσανατολίζονται και με τη Βοήθεια των οσμών.

Έτσι μπορούν να ξέρουν ποια είναι η δική τους φωλιά, αλλά και με βάση την οσμή τους γίνονται αποδεκτές από τους φρουρούς της κυψέλης.

Τανανάκη Χρύσα
Εργαστήριο Μελισσοκομίας -Σηροτροφίας Α.Π.Θ.

Πηγή: Μελισσοκομική Επιθεώρηση

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΙΙ. Designed by John Tsipas