Το Μέλι
πρακτικά δεν έχει ημερομηνία λήξης.
Οι
κανονισμοί όμως επιβάλλουν να αναγράφεται στην ετικέτα του, ημερομηνία λήξης
που δεν θα ξεπερνά τα 2 χρόνια από την ημερομηνία παραγωγής του.
Γιατί αυτό?
Και πώς
καθορίζεται η ημ/νία λήξης τελικά?
Μέλι το
οποίο παρήχθη ας πούμε τον Μαΐο 2016,
μετρήθηκε και βρέθηκε να έχει HMF 14 mg/kg.
Αυτό είναι
εντός των ορίων της οδηγίας 2001/110 της Ε.Ε.
Τι είναι η
HMF?
Η διάσπαση
αυτή γίνεται λόγω της παλαίωσης του Μελιού ή λόγω της θέρμανσης.
Μετά από 8
μήνες αποθήκευσης (δεν εξετάζουμε τον τρόπο αποθήκευσης, που και αυτός έχει τα
μυστικά του), μετρήθηκε ξανά και βρέθηκε με HMF η οποία ξεπέρασε το όριο των 40
mg/kg.
Η αύξηση
της HMF είναι φυσικό φαινόμενο και οφείλεται αποκλειστικά στον χρόνο και τις
συνθήκες αποθήκευσης.
Αύξηση της
HMF σημαίνει ότι η βιολογική αξία του Μελιού καταστρέφεται.
Γενικά σε
χαμηλές θερμοκρασίες αποθήκευσης η αύξηση της HMF είναι μικρότερη και σε
υψηλότερες μεγαλύτερη.
Αφού είναι
αδύνατο να μετράμε όποτε θέλουμε την HMF σε ένα Μέλι που βρίσκεται ήδη στα
χέρια του καταναλωτή, κάνουμε εκτίμηση της τελικής τιμής HMF (και κατά συνέπεια
της ημερ/νίας λήξης) έχοντας υπ' όψη την αρχική τιμή HMF.
Παραδείγματα
της HMF σε άλλα τρόφιμα
Κόκκινο
κρασί 1-1,3 mg/Kg
Ψωμί 2,2 -
87,7 mg/Kg
Μέλι 0 - 40
mg/Kg
Καφές 100 -
4100 mg/Kg
Δημοσίευση σχολίου