Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΣΤΟ ΑΠΘ



Ολοκληρώθηκε η έρευνα του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας ΑΠΘ στο δηλητήριο της μέλισσας η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του διδακτορικού διπλώματος της κας Αργενάς Νικολίας με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Τανανάκη Χρυσούλλα. 


Η έρευνα διήρκεσε 5 χρόνια και περιλαμβάνει:


α) Ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας για το δηλητήριο της μέλισσας ως προϊόν κυψέλης, χημικές και φυσικές ιδιότητες, φαρμακευτική δράση, εμπορία και εκμετάλλευση του.
β) Μέθοδοι παραγωγής συλλογή και αποθήκευσης δηλητηρίου μελισσών. Μελετήθηκαν τρεις διαφορετικές συσκευές παραγωγής δηλητηρίου και βρέθηκαν διαφορές όσο αφορά την ποσότητα και την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.
γ) Διακυμάνσεις στην διάρκεια του έτους. Παράχθηκε δηλητήριο κάθε 6 ημέρες από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο για 3 συνεχείς χρονιές ώστε να βρεθεί η απόδοση ανά μελίσσι, ανά συλλογή, η συνολική απόδοση  και οι διακυμάνσεις στις διάφορες εποχές του έτους.
δ) Συσχέτιση παραγωγής δηλητηρίου και συλλογής γύρης. Η παραγόμενη ποσότητα δηλητηρίου σχετίστηκε  με τη συλλογή γύρης και εξηγήθηκε η διαφορετική απόδοση ανά μήνα συλλογή.
ε) Χημική ανάλυση του δηλητηρίου. Το παραγόμενο δηλητήριο αναλύθηκε όσο αφορά τα κύρια συστατικά του (μελιττίνη, φωσφατάση Α2, Απαμίνη κ.α.). Βρέθηκαν σημαντικές εποχιακές διαφορές .
στ) Η ποσότητα και η ποιότητα του δηλητηρίου από ερείκη και καστανιά. Αναλύθηκε δηλητήριο μελισσιών τα οποία ήταν στην καστανιά και την ερείκη και συγκρίθηκε με το δηλητήριο που παραγόταν την ίδια εποχή σε άλλες ανθοφορίες. Οι διαφορές εξηγούν τον εντονότερο πόνο που δέχεται ο μελισσοκόμος από κεντρίσματα στις ανθοφορίες της καστανιάς και της ερείκης.
ζ) Διαφορές στο δηλητήριο μεταξύ φυλών μελισσών. Συλλέχτηκε ταυτόχρονα δηλητήριο από τις κυπριακές και τις μακεδονικές μέλισσες καθώς επίσης από επιθετικά και ήπια μελίσσια. Βρέθηκαν διαφορές στην ποσότητα και την ποιότητα του δηλητηρίου.
Η παρουσίαση της διδακτορικής διατριβής της κα Αργενά, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 18/01/2021, ώρα 10:30. Όσοι επιθυμούν να την παρακολουθήσουν θα πρέπει να κατεβάσουν την εφαρμογή «Zoom» (είναι δωρεάν) και να συνδεθούν  με :
https://authgr.zoom.us/j/95971691417....
Η παρουσίαση θα διαρκέσει 30 λεπτά θα ακολουθήσουν ερωτήσεις από την 7 μελή επιτροπή της και μετά θα υπάρξει δυνατότητα και από το κοινό να υποβάλει ερωτήσεις στην υποψήφια διδάκτορα.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΙΙ. Designed by John Tsipas