Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΑΝ 60.000 ΜΕΛΙΣΣΕΣ (ΦΩΤΟ)

Βασίλισσα Νεφερτίτη: Αυτό το εντυπωσιακό άγαλμα της ονομάζεται “Αιωνιότητα”

Οι μέλισσες είναι σπουδαίες για διάφορους λόγους: έχουν βασικό ρόλο στη γονιμοποίηση των φυτών, παράγουν μέλι, ωφελούν σε μεγάλο βαθμό τη βιοποικιλότητα, και ορισμένοι λένε ότι ολόκληρες οικονομίες εξαρτώνται από αυτές.

Λοιπόν, οι μέλισσες μόλις πήραν έναν ακόμα αξιοθαύμαστο ρόλο καθώς μπορούν πλέον να αποκαλούνται καλλιτέχνες αφού έγιναν “συνεργάτες” στην τελευταία δημιουργία του Tomáš Libertíny – μια προτομή της βασίλισσας Νεφερτίτης, που δημιουργήθηκε από πολλές μέλισσες που έκαναν αυτό που ξέρουν καλά: Να δημιουργήσουν μια κηρήθρα .

Ο Tomáš Libertíny , δημιουργός του Studio Libertiny, είναι ένας Σλοβάκος καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, και οποίος δημιουργεί τέχνη για να εξερευνήσει την ομορφιά και τη νοημοσύνη της φύσης, εξετάζοντας τα υπαρξιακά ερωτήματα του ανθρώπινου νου, μελετώντας τη σχέση μεταξύ ανθρώπου και φύσης.

Τα τελευταία 2 χρόνια, ο Libertíny εργάζεται σε ένα από τα τελευταία του έργα – μια προτομή της Βασίλισσας Νεφερτίτης της Αιγύπτου την οποία ονόμασε “Αιωνιότητα”, (Eternity).

Το αξιοσημείωτο είναι ότι αντί να ακολουθήσει την παραδοσιακή οδό χρησιμοποιώντας πιο συμβατικά υλικά για γλυπτική, όπως πηλό ή μέταλλο, επέλεξε το κερί μέλισσας.

Για την ακρίβεια δεν χρησιμοποίησε επεξεργασμένο κερί μέλισσας αλλά πήρε 60.,000 μέλισσες να τον βοηθήσουν στο έργο του.

Ναι, αυτό που βλέπετε εδώ είναι μια φυσική δημιουργία από μέλισσες, με μια μικρή δομική καθοδήγηση από τον Tomás

Συγκεκριμένα αυτό που έκανε ο καλλιτέχνης είναι ότι σχεδίασε και δημιούργησε ένα τρισδιάστατο πλαίσιο μιας προτομής της Νεφερτίτη το οποίο φαίνεται “cool” και μόνο του, αλλά στη συνέχεια χρησιμοποίησε μερικές μέλισσες για να αρχίσει να κατασκευάζει μια κηρήθρα γύρω από αυτό.

Το πλαίσιο σχεδιάστηκε ειδικά με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχει δομική ακεραιότητα και να βελτιστοποιεί τον κυψελοειδή σχεδιασμό των μελισσών.

Η δημιουργία ήταν σε εξέλιξη πριν εμφανιστεί για πρώτη φορά στο Kunsthal του Ρότερνταμ το καλοκαίρι του 2019. Παρουσιάστηκε ως ζωντανή εγκατάσταση όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να δουν την κατασκευή της προτομής από μέλισσες σε πραγματικό χρόνο. Μόλις στα τέλη του 2020 ολοκληρώθηκε η προτομή και παρουσιάστηκε στο Rademakers Gallery στο Άμστερνταμ, αναφέρει το Bored Panda.

O Libertíny δήλωσε ότι η προτομή «αποτελεί απόδειξη της δύναμης και του διαχρονικού χαρακτήρα της μητέρας φύσης », όπως επίσης και του αρχαίου χαρακτήρα της. Ακριβώς σαν μια ισχυρή γυναίκα που πάει ενάντια στις πιθανότητες.

Κι αν το καλοσκεφτείτε είναι ακριβώς έτσι. Είναι η προτομή μίας βασίλισσας και την έφτιαξαν μέλισσες ως κηρήθρα για τη βασίλισσα τους.

Τώρα, αυτή είναι μία από τις πολλές δημιουργίες που έφτιαξε ο Libertíny από κερί μελισσών, καθώς υπάρχει μια ολόκληρη σειρά Made By Bees.

Πριν από την προτομή , δημιούργησε επίσης το “Αφόρητο Φως,” ένα πλήρες άγαλμα ενός ανθρώπου, το “Honeycomb Amphora”, το οποίο μοιάζει με αμφορέα, και μια σειρά από άλλα έργα εμπνευσμένα από την κηρήθρα.

Η προτομή της Νεφερτίτη θα εξακολουθεί να βρίσκεταιι στην Rademakers Gallery, και μέχρι να αρθούν τα μέτρα του lockdown, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να δείτε το έργο τέχνης του Tomáš στην virtual παρουσίαση της γκαλερί.

Επίσης αν ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε την προτομή θα πρέπει να ξέρετε ότι , η Rademakers Gallery την διαθέτει για 38.000 ευρώ ή 46.200 δολάρια.

Μην ανησυχείτε, το κερί της μέλισσας λέγεται ότι είναι ανθεκτικό υλικό – απλώς βεβαιωθείτε πριν προσθέσετε αυτό το έργο τέχνης στη συλλογή σας.

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΙΙ. Designed by John Tsipas