Κάποιοι πιστεύουν ότι το μέλι συμβάλλει στην αύξηση του βάρους εξαιτίας των θερμίδων που περιέχει. Ωστόσο, εφόσον καταναλώνεται με μέτρο, μας κάνει μόνο καλό.
Πηγή ενέργειας
Μία κουταλιά της σούπας μέλι προσδίδει περίπου 60 θερμίδες, όσες δηλαδή και ένα φρούτο. Επιπλέον, δεν έχει καθόλου λίπος ενώ αντίθετα περιέχει 15 γραμμάρια υδατανθράκων, η πρόσληψη των οποίων είναι απαραίτητη καθημερινά, αφού από αυτούς πρέπει να καλύπτεται το 50% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Ακόμη το μέλι είναι πλούσιο σε απλά σάκχαρα (γλυκόζη), που αποτελούν το βασικό καύσιμο του εγκεφάλου. Έτσι η κατανάλωσή του στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής όχι μόνο δεν παχαίνει αλλά διασφαλίζει και τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.Ασπίδα προστασίας
Το μέλι δρα προστατευτικά συμβάλλοντας σημαντικά στη διατήρηση της καλής μας υγείας με τους παρακάτω τρόπους:• Μεταβολισμός: Το μέλι συνιστάται κατά της παχυσαρκίας που οφείλεται στο μειωμένο μεταβολισμό, την υπερινσουλιναιμία (αυξημένη ινσουλίνη στο αίμα) και στην κατακράτηση νερού στους ιστούς.
• Καρδιά - Κυκλοφορικό: Τα σάκχαρα του μελιού, ιδίως η γλυκόζη, είναι απαραίτητα για τις συστολές του καρδιακού μυ και αποτελούν πηγή ενέργειας για την καρδιά. Ακόμη το μέλι με τη βοήθεια των σακχάρων και της ακετυλοχολίνης που περιέχει διαστέλλει τα αγγεία και μειώνει την υπέρταση. Έτσι η αυξημένη κατανάλωσή του από άτομα που πάσχουν από καρδιακές διαταραχές μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασής τους.
• Αναιμία: Η κατανάλωση μελιού μπορεί να αυξήσει το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης, ιδίως σε παιδιά, κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς του σε σίδηρο και χαλκό.
• Στομαχοεντερικές παθήσεις: Το μέλι περιέχει μεταλλικά άλατα που βοηθάνε στη μείωση της οξύτητας του στομάχου. Αποδεικνύεται επίσης πολύτιμος σύμμαχος κατά των ελκών του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου, ενώ θεωρείται και ένα από τα καλύτερα φυσικά ελαφρά καθαρτικά.
Πηγή
Δημοσίευση σχολίου