Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ - ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ


Με το φασκόμηλο ( salvia officinalis – sage ) θα ξεκινήσω την παρουσίαση μιας σειράς φυτών μελισσοκομικού ενδιαφέροντος και μάλιστα αρωματικών, που μπορεί να ενδιαφέρουν και ανθρώπους που απλά αγαπούν τα φυτά και όχι απαραίτητα μελισσοκόμους. Εξάλλου αυτοί που αγαπούν τα φυτά και διατηρούν έναν μικρό ή μεγάλο ανθόκηπο βοηθούν έτσι και αλλιώς την μελισσοκομία. Εγώ από την άλλη πλευρά εξαιτίας των μελισσών άρχισα να ενδιαφέρομαι  για τα φυτά και να τα αγαπώ περισσότερο από πριν.
Η προσέγγισή μου θα είναι εντελώς απλοϊκή και δεν θα αναφέρω εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες για τα φυτά αλλά ούτε και λεπτομέρειες για την μελισσοκομική τους αξία.
 
Θα παρουσιάσω με απλό και ερασιτεχνικό τρόπο πως πολλαπλασιάζεται κάποιο φυτό με απώτερο σκοπό να βοηθηθούν άνθρωποι που απλώς θέλουν και αυτοί να εμπλουτίσουν την περιοχή τους με φυτά που βοηθούν τις μέλισσες και ταυτόχρονα δεν απαιτούν φροντίδα.
Να βελτιώσουν την μελισσοκομική χλωρίδα στην περιοχή τους χωρίς κανένα κόστος και με μικρή προσπάθεια.
Το φασκόμηλο στην περιοχή μας φύεται έτσι και αλλιώς. Όχι όμως σε μεγάλες ποσότητες. Για παράδειγμα σε ανάλυση μελιού δεν ανιχνεύτηκε καν. Παρόλα αυτά μπορεί να ευδοκιμήσει και να προσφέρει στις μέλισσες που το αγαπάνε, όπως άλλωστε όλα τα αρωματικά φυτά. Η αρχή έγινε πριν 3 χρόνια όταν και… ξερίζωσα ένα φασκόμηλο από περιοχή όπου υπήρχαν αρκετά. Ήθελα να δω καταρχήν αν «πιάνεται».  Έτσι έκανα την μεταφύτευση στο σπίτι. Στην αρχή έδειχνε νεκρό και μάλιστα για πολύ καιρό. Εξάλλου η εποχή που το έκανα ( όπως αργότερα κατάλαβα ) δεν ήταν ιδανική, δηλαδή καλοκαίρι. Παρόλα αυτά πιάστηκε και την επόμενη χρονιά εξελίχθηκε σε έναν θάμνο που καμία σχέση δεν είχε με το πόσο αναπτύσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Έγινε μεγαλύτερο με πάρα πολλά άνθη. Σε ένα παρτέρι που ποτιζόταν  το φυτό ευδοκίμησε, μεγάλωσε και στην συνέχεια έδωσε πολλά φυτά είτε με τον σπόρο του ( δύσκολο ) είτε με παραφυάδες που πιάνουν πολύ ευκολότερα.

Το φασκόμηλο όπως το βλέπουμε στην φύση. Πολύ συχνά ακριβώς στο όριο των δρόμων.
 

Ο πιο εύκολος, απλός και αποδοτικός τρόπος πολλαπλασιασμού για το φασκόμηλο είναι οι παραφυάδες ( μελισσοκομικός όρος ). Δηλαδή να κόψουμε κλαδάκια από ένα μεγάλο και ρωμαλέο φυτό και να τα μεταφυτεύσουμε. Ένα μεγάλο φυτό μπορεί να μας δώσει δεκάδες παραφυάδες, αρκεί να είναι μεγάλο και καλά ανεπτυγμένο. Ανοίγουμε μια τρύπα στο έδαφος και τοποθετούμε το φυτό μέσα. Χρειάζεται νερό όπως όλες οι μεταφυτεύσεις. Όταν γίνεται όμως σε περίοδο με πολλές βροχές… όλα γίνονται μόνα τους. Αυτό φυσικά μπορεί να γίνει στο μελισσοκομείο μας ή στον χώρο που μας ενδιαφέρει. Η ενέργεια είναι απλή. Κόβουμε το κλαδάκι, ανοίγουμε μια τρύπα και το βάζουμε μέσα. Δεν είναι δύσκολη εργασία. Σε 5 λεπτά φυτεύουμε 10. Θεωρητικά από ένα φυτό την πρώτη χρονιά θα πάρουμε 10 και την 2η από τα 10 από 10. Δηλαδή 100. Την Τρίτη 1000 και πάει λέγοντας. Απλώς θέλω να πω ότι ο εμπλουτισμός της μελισσοκομικής χλωρίδας μπορεί να είναι απλός. Εξάλλου το φασκόμηλο πίνεται και ως τσάι! Δεν θέλει φροντίδα.

Στην πράξη είδα πως αν κοπούν οι παραφυάδες κατάλληλη εποχή ( όταν γενικώς το χώμα είναι υγρό ) πετυχαίνουν σχεδόν πάντα και χωρίς ορμόνες ριζοβολίας.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΙΙ. Designed by John Tsipas