Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ!!!


Η χρήση του μελιού, αλλά και όλων των προϊόντων της μέλισσας, όπως  πρόπολη, δηλητήριο, κηρήθρα, κερί, γύρη και βασιλικό πολτό, ως θεραπευτικά μέσα προωθείται μέσω της Apitherapy. 
Τι είναι όμως το Apitherapy; 
 
Είναι η επιστήμη που μελετά τη χρήση των προϊόντων της μέλισσας (Apis) ως θεραπευτικά μέσα. H Apitherapy βοηθάει τον άνθρωπο να ανακαλύψει εκ νέου την έννοια της «συμβίωσης» με τη Φύση, ως μόνη εναλλακτική οδό θεραπείας. Ενσωματώνεται λοιπόν, η έννοια της «προληπτικής ιατρικής», της αποφυγής δηλαδή της εμφάνισης της ασθένειας, ενώ τα προϊόντα τη σε συνδυασμό με άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα δρουν παράλληλα εναντίον μεγάλου αριθμού χρόνιων παθήσεων ή κρίσιμων καταστάσεων υγείας.Επιπλέον, η χρήση των  προϊόντων τους με εξαίρεση το δηλητήριο, για το οποίο πρέπει να ακολουθείται ιδιαίτερα προσεκτική αγωγή, δεν είναι τοξικά στον ανθρώπινο οργανισμό και δεν παρουσιάζουν παράπλευρες επιδράσεις.

Η θεραπευτική επίδραση των μελισσοκομικών θεραπευτικών προϊόντα βασίζεται :

- Στη μη τοξικότητά του στον ανθρώπινο οργανισμό, ακόμα και εάν καταναλωθεί
  σε μεγάλες ποσότητες

- Στη μεγάλη θρεπτική και θερμιδική του αξία

- Στην αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική του δράση

Η κατανάλωση του μελιού διευκολύνει την απορρόφηση άλλων τροφών  λόγω της παρουσίας ενζύμων, όπως η αμυλάση, ενώ ασκεί ευνοϊκή επίδραση στην ανάπτυξη των παιδιών αφού βελτιώνει την απορρόφηση του ασβεστίου και του μαγνησίου. Επιπροσθέτως, όπως είναι ευρέως γνωστό λειτουργεί ως ασπίδα του οργανισμού κατά της αναιμίας, προσφέρει στον οργανισμό σίδηρο και βιταμίνες Β6 και Β9, ανακουφίζοντας άτομα που πάσχουν από έλκος, καταπραΰνει τον βήχα, έχει αντιπυρετική δράση, υπακτική, εντεροπροστατευτική και καρδιοπροστατευτική δράση.  Το μέλι ως λεπτή επίστρωση σε πληγές λειτουργεί ως αντισηπτικό και απολυμαντικό (κυρίως μέσω της κεραλοιφής) , ενώ βοηθάει στην αναγέννηση των κατεστραμμένων ιστών.

Το μέλι ως προβιοτικό

Το μέλι θεωρείται όμως και προβιοτικό. Με την έννοια  ‘προβιοτικό’  αναφερόμαστε σε ένα τροφικό συμπλήρωμα, μη διασπούμενο κατά τη πέψη και το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας της μικροχλωρίδας του πεπτικού σωλήνα.  Ένα προβιοτικό προϊόν θα πρέπει λοιπόν, να περιέχει σημαντικές ποσότητες ολιγοσακχαριτών, ώστε να λειτουργεί συνεργιστικά με τα βακτήρια.
Μετά από έρευνες του Kajiwara, των Ustunol και Gandhi  αποδείχθηκε ότι το μέλι είναι ένας πολλά υποσχόμενος προβιοτικός σύντροφος:

- Ενισχύει τη βιωσιμότητα και δράση των bifidobacteria

- Περιέχει μεγάλο αριθμό και ποικιλία ολιγοσακχαριτών

- Η περιεκτικότητά του σε υδρογονάνθρακες δρα συνεργιστικά στην ανάπτυξη και δράση των bifidobacteria.

Το μέλι, η σωστή επιλογή για τη διατροφή σας και την υγεία σας...
Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΙΙ. Designed by John Tsipas