Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Η ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΔΕΝΡΟΚΟΜΙΑΣ - ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ



Η ανθοφορία της αμυγδαλιάς αποτελεί συνήθως το προοίμιο της άνοιξης, όμως πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός παγετού, που μπορεί να πλήξει την παραγωγή ακόμη και στο σύνολό της. Καταλυτικό ρόλο στη γονιμοποίηση του άνθους παίζει η μέλισσα, κάνοντας τη σχέση ανθοφορίας και μελισσοκομίας άρρηκτα συνδεδεμένη.
Παρ’ όλα αυτά, μέχρι και σήμερα η σχέση αυτή έδειξε ότι δεν καταφέραμε να έχουμε μία ολοκληρωμένη μεθοδολογία διαχείρισης, με τη συμμετοχή παραγωγών και μελισσοκόμων, ώστε να προκύψουν οφέλη για όλους. Μπορεί η συντριπτική πλειονότητα των παραγωγών να θέλει την παρουσία των κυψελών στις αμυγδαλιές της, όμως υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι δεν τηρούν τους κανόνες προστασίας από τους ψεκασμούς, με αποτέλεσμα να έχουμε τα γνωστά προβλήματα.


Ο Νίκος Νταλίπης, παραγωγός αμυγδάλου από τη Φαρμάκη Ελασσόνας, κάνει λόγο για μία σημαντική προσπάθεια τήρησης των κανόνων από την πλευρά των παραγωγών της περιοχής, ώστε να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των μελισσοκόμων στα κτήματά τους. «Έρχονται ακόμη και από τη Χαλκιδική να εγκαταστήσουν τα μελίσσια τους στις αμυγδαλιές μας κατά την περίοδο της ανθοφορίας. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικός ο ρόλος της μέλισσας στη διαδικασία της γονιμοποίησης και πασχίζουμε με κάθε τρόπο να εφαρμόσουμε τους κανόνες που απαιτούνται για την προστασία της».
 
Αναφερόμενος στους χρόνους της ανθοφορίας των ποικιλιών αμυγδαλιάς που καλλιεργούνται στην περιοχή τους, ο κ. Νταλίπης είπε ότι είναι όψιμες λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. «Αναμένεται σε λίγες ημέρες το άνοιγμα των μπουμπουκιών, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της γονιμοποίησης. Τα δέντρα δείχνουν καλή εικόνα και αν σε αυτό βοηθήσουν και οι καιρικές συνθήκες, πιστεύω ότι η χρονιά σε σύγκριση με την περσινή θα είναι καλύτερη». Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, είπε ότι βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα και υπάρχουν ακόμη αποθέματα στις αποθήκες των παραγωγών.

Κίνδυνος από τους όψιμους παγετούς

Για το ξεκίνημα της ανθοφορίας στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας κάνει λόγο και ο Στέργιος Νάνος, γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελασσόνας. Υποστηρίζει ότι ο Μάρτιος και ο Απρίλιος είναι οι μήνες κατά τους οποίους οι όψιμοι παγετοί δημιουργούν συνήθως σοβαρά προβλήματα στην ανθοφορία των φυτών. «Είμαστε συγκρατημένοι και παρακολουθούμε την εξέλιξη της παραγωγής για το επόμενο διάστημα της ανθοφορίας στην περιοχή μας». Παράλληλα, ο κ. Νάνος εστίασε και στο θέμα των τιμών, που για την τρέχουσα περίοδο αυτές κυμάνθηκαν από 1,80 έως 2,20 ευρώ, κάτι το οποίο απογοητεύει τους παραγωγούς. Υποστήριξε επίσης την αναγκαιότητα ισχυρής οργάνωσης παραγωγών για την καλύτερη προώθηση και προβολή του προϊόντος.
«Για τον λόγο αυτόν, πρέπει να δούμε τη δυνατότητα της τυποποίησης και συσκευασίας του προϊόντος μας, ώστε να αναδείξουμε το αμύγδαλο της τοπικής μας παραγωγής, με όσο το δυνατόν φιλικές μεθόδους και το βασικότερο από όλα προστατεύοντας τις μέλισσες». Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της δημιουργίας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακρόδρυων, ώστε «από έναν ενιαίο μηχανισμό να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί».

Πηγή
 


Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΙΙ. Designed by John Tsipas