Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΡΥΘΜΙΣΗ ΔΙΑΘΛΑΣΙΜΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΜΕΛΙ (ΒΙΝΤΕΟ)

Περιγραφή

Διαθλασίμετρο ειδικό για μέλι.

  • Διαθλασίμετρο μελιού.
  • Ειδικό για τη μέτρηση των σακχάρων και της υγρασίας του μελιού.
  • ΠΡΟΣΟΧΗ Τα διαθλασίμετρα για κρασί, λάδι, τσίπουρο ΔΕΝ ειναι κατασκευασμένα για μετρήσεις στο μέλι, γιατί δείχνουν λάθος ενδείξεις.
  • Εύρος μέτρησης σακχάρων: 58 – 90% Brix.
  • Ακρίβεια μέτρησης σακχάρων: ±0,5% Brix.
  • Εύρος μέτρησης υγρασίας: 17 – 27 % Η2Ο.
  • Ακρίβεια μέτρησης υγρασίας: ±1% Η2Ο.
  • Αυτόματη αντιστάθμιση θερμοκρασίας από + 10 έως +40 C.
  • Δυνατότητα βαθμονόμησης.
  • Ευκολία καθαρισμού με απιονισμένο νερό.
  • Λειτουργεί με βάση το φως, χωρίς ανάγκη για παροχή ενέργειας.

Ένα εργαλείο αρκετά χρήσιμο στον μελισσοκόμο είναι και το διαθλασίμετρο.Το διαθλασίμετρο είναι ένα οπτικό όργανο το οποίο μετρά το ποσοστό υγρασίας στα διάφορα υγρά μίγματα με τη βοήθεια του φωτός. 

 

Στην προκειμένη περίπτωση θα μιλήσουμε για το μέλι γιατί αυτό μας αφορά όλους.Δεν θα μιλήσω λεπτομερώς για την δουλειά αυτού του οργάνου γιατί έχουν ήδη γραφεί πολλά από συναδέλφους μελισσοκόμους.Θα μιλήσω μόνο για το πως μπορούμε να το ρυθμίσουμε για να έχουμε όσο  
το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα.
 Λοιπόν πριν ξεκινήσουμε να βάλουμε μέλι για να
δούμε την υγρασία θα πρέπει να το καλιμπράρουμε
όπως λέμε.Αυτή είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνεται 1-2 φορές το χρόνο.Η ρύθμιση είναι μια απλή διαδικασία και γίνεται ως εξής:
Παίρνουμε αγνό παρθένο ελαιόλαδο κατά προτίμηση δικό μας και βάζουμε 2-3 σταγόνες μπροστά στο φακό.Αφού βάλουμε το λάδι και κλείσουμε το ειδικό διάφανο καπάκι αφήνουμε να περάσουν 30 δευτερόλεπτα και έπειτα κοιτάζουμε προς μία πηγή φωτός.Επειδή μιλάμε για υγρασία θα πρέπει να βλέπουμε την τελευταία στήλη που γράφει ''water" και το ποσοστό υγρασία κυμαίνεται από 12-27%. Μόλις κοιτάξουμε στο φως θα πρέπει το γαλάζιο χρώμα να το φέρουμε στον αριθμό 27 και αυτό γίνεται με το να γυρίσουμε μια βίδα η οποία υπάρχει στο επάνω μέρος του οργάνου .Γυρίζοντας  λοιπόν τη βίδα θα παρατηρήσουμε ότι μετακινούνται οι αριθμοί πάνω η κάτω.Εμείς απλά προσπαθούμε να φέρουμε το τέλος της μπλε γραμμής σε απόλυτη ευθεία με τον αριθμό 27. Έπειτα μπορούμε να μετρήσουμε την υγρασία του μελιού μας.



Εδώ τώρα πρέπει να κάνω τις εξής παρατηρήσεις:To διαθλασίμετρο δεν είναι ένα όργανο απόλυτης ακρίβειας,μιλάμε πάντα κατά προσέγγιση.Η ρύθμιση που ανέφερα παραπάνω αφορά το ποσοστό υγρασίας του μελιού.Επίσης όσον αφορά τη ρύθμιση στον αριθμό 27 πολλοί δε συμφωνούν και δίνουν τη ρύθμιση ανάμεσα στο 26 και 27 δηλαδή  26,5.Τέλος για να πετύχουμε τη σωστή γωνία φωτός θα πρέπει να δούμε στη μεσαία κλίμακα ανάμεσα στο 78 και το 80 μία μικρή ευθεία γραμμή η οποία είναι θα λέγαμε στη άσχετη ως προς τις άλλες γραμμές.


Από κάτω ακολουθεί βίντεο που θα βοηθήσει πολύ να καταλάβετε αυτά που σας προανέφερα.

Προσοχή το διαθλασίμετρο δεν αντικαθιστά τις αναλύσεις που γίνονται στα εξειδικευμένα εργαστήρια.

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΙΙ. Designed by John Tsipas