Για τη διαδικασία της γευσιγνωσίας, πριν δοκιμάσουμε το μέλι, ελέγχουμε το χρώμα του. Το χαρακτηριστικότερο χρώμα της πιο γνωστής ποικιλίας ελληνικού μελιού που είναι συνδυασμός Ανθέων – Κωνοφόρων με αρκετό θυμαρίσιο μέλι, πρέπει να είναι ανοιχτό χρυσό, ημιδιάφανο όταν τοποθετείται μπροστά σε φως. Σκουρότερα χρώματα μελιού, δείχνουν ποιότητες μελιού που προέρχονται από δασόμελα και ανοιχτόχρωμα μέλια δείχνουν ποιότητες μελιού που προέρχονται από ανθόμελα.
Η γευσιγνωσία μελιού περιλαμβάνει τρία στάδια:
• Την πρώτη εντύπωση
• Την γεύση
• Την επίγευση
Οι έμπειροι γευσιγνώστες του μελιού μπορούν με την διαδικασία της γευσιγνωσίας να καταλάβουν:
• την γεωγραφική προέλευση του μελιού
• την φυτική του προέλευση
Τα θυμαρίσια μέλια έχουν:
• Μία έντονη γεύση και άρωμα
• Έντονη επίγευση με ένα μικρό ευχάριστο «κάψιμο» στη γλώσσα στο τέλος
• Έντονο άρωμα
Τα μέλια από κωνοφόρα έχουν:
• Πιο ουδέτερη κι απαλή αλλά γεμάτη γεύση. Τα κωνοφόρα είναι αρκετά παχύρευστα μέλια
• Ένα πιο ήπιο άρωμα
• Όχι τόσο έντονη επίγευση
Το ελληνικό μέλι είναι ένα από τα καλύτερα ποιοτικά στον κόσμο.
Η ποιότητά του είναι άριστη γιατί είναι ανεπεξέργαστο, φυσικό, ανόθευτο και έχει ιδιαίτερη ευχάριστη γεύση και άρωμα που προέρχεται από ποικιλία αγριολούλουδων της Ελληνικής γης. Είναι πυκνόρρευστο, ξεχωριστό σε ουσίες, άρωμα και γεύσεις.
Η ελληνική χλωρίδα, λόγω των κλιματολογικών και εδαφολογικών συνθηκών, έχει την ιδιότητα να συγκεντρώνει σε μικρές σχετικά εκτάσεις πλούσια ποικιλία φυτών, μοναδικό χαρακτηριστικό της χώρας μας. Έτσι το ελληνικό μέλι προσφέρει μία μοναδικότητα σε σύγκριση με τα αραιά σε πυκνότητα μέλια του εξωτερικού, τα οποία προέρχονται συνήθως από μονοκαλλιέργειες (μόνο από ένα φυτό).
Η ποιότητα έχει όμως και το κόστος της. Η δύσκολη και πολυέξοδη παραγωγή του μελιού στην Ελλάδα το καθιστά ακριβό σε σχέση με τα μέλια άλλων χωρών. Η διαφορά τιμής όμως υπερκαλύπτεται από την οργανοληπτική και βιολογική ανωτερότητά του, πράγμα που αποδέχονται και ξένοι καταναλωτές.
Τόποι παραγωγής & ποικιλίες μελιού
Η Ελλάδα είναι από άποψη μελισσοκομικού ενδιαφέροντος μια χώρα με μεγάλη μελισσοκομική παράδοση και τεχνογνωσία. Τα θετικά χαρακτηριστικά της ελληνικής φύσης, που αναφέρθηκαν παραπάνω, σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία που διαθέτουν οι Έλληνες μελισσοκόμοι δίνουν το μοναδικό ελληνικό μέλι.
Ειδικότερα, ακολουθεί λίστα με τις ποικιλίες που κυρίως παράγονται ανά περιοχή:
• Νησιά Αιγαίου: Θυμάρι, πεύκο
• Θεσσαλία: Βαμβάκι, έλατο, καστανιά
• Εύβοια: Πεύκο, ερείκη
• Χαλκιδική: Πεύκο, ερείκη
• Πελοπόννησος: Θυμάρι, πορτοκάλι, έλατο, καστανιά
• Δυτική Ελλάδα: Θυμάρι, πορτοκάλι, καστανιά, ερείκης
• Στερεά Ελλάδα: Θυμάρι, έλατο, καστανιά
• Θράκη: Βαμβάκι, ηλίανθος
Ωστόσο, αρκετές από τις περιοχές όπου συλλέγεται ο μεγαλύτερος όγκος των ελληνικών μελιών είναι δύσβατες με χωματόδρομους και μεγάλης διάρκειας ταξίδια εξαιτίας και των μορφολογικών χαρακτηριστικών της ελληνικής υπαίθρου, με αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής να επιβαρύνεται με σημαντικά έξοδα για καύσιμα και φθορές στα μελισσοκομικά αυτοκίνητα.
Σπάνια σε μία περιοχή μπορεί να ασκηθεί σταθερή (μόνιμη) μελισσοκομική μονάδα, καθώς σχεδόν όλα τα μελισσοκομικά φυτά της χώρας μας δεν βρίσκονται στην ίδια περιοχή, έχουν διαφορετικές περιόδους νεκταροέκκρισης και το σημαντικότερο, έχουν μικρή περίοδο νεκταροέκκρισης ή μελιτώματος που σπάνια ξεπερνά τον ένα μήνα.
Το αποτέλεσμα είναι ο επαγγελματίας μελισσοκόμος να βρίσκεται μονίμως στο κυνήγι των μελισσοβοσκών για να μπορέσει να έχει μια καλή παραγωγή με ό,τι αυτό συνεπάγεται (μεγάλα έξοδα μετακίνησης, μειωμένες παραγωγές, απώλειες μελισσών κτλ).
Δημοσίευση σχολίου