Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ;


Τα σχολεία άνοιξαν και τα παιδιά θα περνούν το μεγαλύτερο μέρος της μέρας τους εκεί. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να προσαρμόσουμε τη διατροφή τους ανάλογα. Αν το καλοκαίρι είχαμε καταφέρει να τους προσφέρουμε υγιεινό διατροφικό μενού με μικρά διαλείμματα νόστιμων καλοκαιρινών snacks και γλυκών, τώρα τα πράγματα αλλάζουν.

Είναι καλύτερα να μην εμπιστευθούμε το κυλικείο του σχολείου, αλλά ούτε και τις πρόχειρες και γρήγορες λύσεις των επεξεργασμένων τροφών. Μπορεί τα κράκερς και οι χυμοί να αποτελούν εύκολη και γρήγορη λύση, αλλά περιέχουν ζάχαρη και συντηρητικά.
 
Αρχικά, ξεκινάμε από το πόσες ώρες παραμένουν καθημερινά στο σχολείο. Αν πηγαίνουν σε ολοήμερο, το πιθανότερο είναι να χρειαστεί να τους παρέχετε και το μεσημεριανό τους. Σε διαφορετική περίπτωση, υπολογίστε ένα με δύο χορταστικά σνακ.

Στη συνέχεια, το επόμενο βήμα είναι η ποσότητα των σνακ. Κάθε ηλικία χρειάζεται διαφορετικά ποσά ενέργειας, οπότε και διαφορετικό μέγεθος σνακ. Για παράδειγμα, τα μεγαλύτερα παιδιά θα χρειαστούν ένα πιο χορταστικό σνακ λόγω των αυξημένων δραστηριοτήτων τους. Από την άλλη πλευρά, χρειάζεται προσοχή, ώστε να μην αντικαταστήσει το μεσημεριανό γεύμα και γυρίσουν σπίτι χωρίς όρεξη.

Τέλος, προσέχουμε την ποιότητα των σνακ. Όπως προαναφέρθηκε, αποφεύγουμε τα συσκευασμένα, επεξεργασμένα τρόφιμα, αν και αποτελούν γρήγορες και έτοιμες λύσεις. Εξάλλου, είναι το ίδιο με αυτό που συνήθως προσφέρουν τα κυλικεία των σχολείων. Διαμορφώνοντας το πρόγραμμα των εβδομαδιαίων σνακ που παρέχουμε στο παιδί μας, επιλέγουμε ένα τρόφιμο από την κάθε ομάδα, κάνοντας συνδυασμούς:

– Αμυλούχα τρόφιμα: όπως ψωμί, ζυμαρικά ή πατάτες

– Φρούτα και λαχανικά: όπως στικ καρότου ή αγγουριού μαζί με ένα φρούτο εποχής

– Κρέας, ψάρια, αυγά και όσπρια: λίγο κοτόπουλο ή μια μικρή μερίδα φασολιών

– Γαλακτοκομικά: όπως τυρί σε τοστ ή γιαούρτι με μέλι

– Ένα ποτό: γάλα ή νερό είναι οι καλύτερες επιλογές για τα δόντια των παιδιών του δημοτικού. Αν θέλετε να τους δώσετε χυμό φρούτων, μείνετε στην ποσότητα των 150 ml.

Tο ½ των σνακ θα πρέπει να αποτελείται από φρούτα και λαχανικά (προτιμήστε τα στικ λαχανικών για καλύτερη κατανάλωση ή μια κομμένη σαλάτα), το ¼ από καλής ποιότητας υδατάνθρακες όπως μακαρόνια ολικής άλεσης και καστανό ρύζι και το υπόλοιπο ¼ από πρωτεΐνη όπως κοτόπουλο, ψάρι και όσπρια.

Το καλύτερο είναι να προετοιμάζετε από το προηγούμενο βράδυ το αυριανό σνακ των παιδιών σας και να συμπεριλαμβάνετε και τα ίδια τα παιδιά στην απόφαση, δίνοντάς τους όμως τις παραπάνω επιλογές. Ένας τρόπος μάλιστα για να πείσετε τα παιδιά σας να καταναλώνουν το φαγητό τους, να μην προτιμούν το κυλικείο και να πίνουν περισσότερο νερό είναι να τους πάρετε ελκυστικά φαγητοδοχεία και παγούρια με φωτεινά χρώματα.


Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΙΙ. Designed by John Tsipas