Προβλήματα λόγω καιρού, αντιδράσεις για νοθεία και ηλεκτρονικό μητρώο !!!
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην χώρα μας.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Βασίλης Ντούρας, προέδρος Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), «αυτή την εποχή έχουμε παραγωγή μελιού από πορτοκαλιές και ελαιοκράμβη. Ο δυνατός αέρας, οι χαμηλές θερμοκρασίες και η ανομβρία δεν βοηθούν να υπάρξει παραγωγή. Επίσης δεν είχαμε καλά αποθέματα από το πεύκο».
Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Νικήτης «Σίθων» κ. Γιάννης Καραδήμος τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ο άστατος καιρός και οι βροχοπτώσεις δεν βοηθούν τους μελισσοκόμους. Έχουν χαθεί πολλά μελίσσια. Το μέλι από άνθος πορτοκαλιού θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα. Επίσης από τα μέσα Μαΐου θα βγει το πεύκο της Θάσου».
Στο μεταξύ συνεχίζονται τα φαινόμενα νοθείας και ελληνοποιήσεων στο μέλι. Ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση του Γενικού Χημείου του Κράτους, της ΑΑΔΕ, η οποία διενήργησε τις εργαστηριακές αναλύσεις, στο πλαίσιο ελέγχων για την αποτροπή δόλιων πρακτικών και νοθείας στο μέλι, διαπίστωσε την παρουσία πρόσθετων χρωστικών (καραμελόχρωμα Ε150c και Ε150d) οι οποίες δεν επιτρέπονται στο μέλι είτε και την νόθευσή του με εξωγενή σάκχαρα σε ορισμένες περιπτώσεις. Πρόκειται για προϊόντα που παρήχθησαν από μείγματα μελιού προερχόμενα από χώρες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν αφορούν σε προϊόντα μελιού αποκλειστικά ελληνικής συγκομιδής.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Ντούρας, «οι συγκεκριμένες απαγορευμένες ουσίες που βρέθηκαν στα μέλια προέρχονται κυρίως από την Κίνα. Το φαινόμενο της νοθείας γινόταν πάνω από πέντε χρόνια. Ζητούσαμε ελέγχους για το καραμελόχρωμα. Οι καταναλωτές έβρισκαν φτηνά μέλια στην αγορά που δεν ήξεραν από που προέρχονται. Εμείς από την πρώτη στιγμή καταγγέλαμε τις ελληνοποιήσεις στο μέλι. Ο ΕΦΕΤ βρήκε συνολικά 30 δείγματα με νοθευμένα και ελληνοποιημένα μέλια».
Από την πλευρά της η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού σε ανακοίνωσή της ευχαριστεί τον ΕΦΕΤ και τις δημόσιες αρχές που συνεχίζουν τον έλεγχο της αγοράς για διαπίστωση τυχον δολίων πρακτικών και νοθείας στο μέλι. Όπως τονίζει επίσης ελπίζει σε συνέχιση των ελέγχων, ποιοτικών αλλά και διοικητικών, για διαπίστωση υπερβολικά χαμηλών τιμών σε σχέση με ομοειδή προϊόντα και σε άμεση επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων, γιατί έτσι μόνο οι παραβάτες θα συμμορφωθούν και θα ομαλοποιηθεί η αγορά.
Στο μεταξύ μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους μελισσοκόμους η απόφαση της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινής Αραμπατζής, με την οποία καθιερώνεται το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο.
Σε επιστολή, που έστειλε στον ΑγροΤύπο η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού, τονίζεται ότι με έκπληξη διαπιστώσαμε, το Σάββατο (17/4/2021), ότι η υφυπουργός υπέγραψε την σχετική απόφαση. Τονίζουμε την έκπληξή μας γιατί δεν προηγήθηκε διαβούλευση επί του κειμένου. Μελετώντας το κείμενο διαπιστώσαμε ότι δεν έλαβε υπόψη της τις βασικές θέσεις του κλάδου και εκτιμούμε ότι αν τυχόν εφαρμοστεί ως έχει θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην ελληνική μελισσοκομία. Καλούμε την υφυπουργό να ανακαλέσει άμεσα αυτή την απόφαση.
Διαβάστε την απόφαση για Μελισσοκομικό Μητρώο (πατήστε εδώ)
Δημοσίευση σχολίου