Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΩΝ (ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ)

 
Όπως αναλύθηκε στο συνέδριο της Λάρισας οι ελληνοποιήσεις είναι σύνθετο πρόβλημα στο οποίο εμπλέκονται πολλοί παράγοντες όπως μεγάλες βιομηχανίες παραγωγής νοθευμένου, απομιμήσεων και τεχνικού μελιού, απουσία ελέγχων στα σύνορα, κενά νομοθεσίας της ΕΕ και της πολιτείας που ευνοούν τις νοθείες, συμπαιγνία εργαστηρίων ελέγχου του μελιού με τους εμπόρους διακινητές νοθευμένου μελιού, συνεργοί- συνεργάτες της νοθείας, μεγάλα σούπερ-μάρκετ και αλυσίδες τροφίμων, απουσία ελέγχων και αδιαφορία της πολιτείας. 
Το πρόβλημα εντοπίστηκε από το 1984 και παρά τις διαμαρτυρίες των μελισσοκόμων, των φορέων τους και των επιστημόνων, στα 40 αυτά χρόνια ούτε ένας δεν κατηγορήθηκε, ούτε ένας πιάστηκε και ούτε ένας δεν καταδικάστηκε για το αδίκημα των ελληνοποιήσεων!!
Παρακάτω είναι μια πρόταση που έγινε στο συνέδριο η οποία λαμβάνει υπόψη της όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες και περιλαμβάνει διοικητικά, νομοθετικά και εργαστηριακά μέτρα για την πλήρη ιχνηλάτηση του μελιού. 
Απαιτεί επίσης αμερόληπτο και σωστό έλεγχο από τους αρμόδιους φορείς. Η πρόταση έγινε στο συνέδριο της Λάρισας με την παρότρυνση να συζητηθεί, με τους φορείς των μελισσοκόμων και τους τυποποιητές-διακινητές ελληνικού μελιού και με όλους που πραγματικά ζητάνε λύση στο πρόβλημα και εφόσον συμφωνηθεί να κατατεθεί και να στηριχθεί στο ΥΠΑΑΤ ως πρόταση του κλάδου. Εάν υπάρχει άλλη πρόταση να κατατεθεί και να συζητηθεί.
Ευχαρίστως θα απαντήσω σε οποιαδήποτε άλλη θέση και άποψη φτάνει να υπάρχουν επιχειρήματα ώστε να καταλήξουμε όλοι μαζί σε μια ενιαία πρόταση.
 
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
 
1. Εφαρμογή Ισοζύγιο μελιού αντίστοιχο σε σχολαστικότητα και αυστηρότητα με το ηλεκτρονικό μητρώο μελισσοκόμων.
2. Τροποποίηση της απόφασης 91354/2017, ώστε η δήλωση στους συνοριακούς σταθμούς, να γίνεται με άμεση ηλεκτρονική σύνδεση με το ισοζύγιο μελιού και δειγματοληψία στο χώρο παράδοσης από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Να δηλώνεται το διηθημένο, το φιλτραρισμένο και το μέλι σκόνη.
3. Με τις δειγματοληψίες των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών να δημιουργηθεί βάση δεδομένων εισαγομένων μελιών από το ΓΧΚ σε συνεργασία με εργαστήρια ελέγχου του μελιού. να διαμορφωθούν οι βιβλιοθήκες στα υπερ-σύγχρονα όργανα ανάλυσης (NMR F.T.I.R., LAZER, SNIFFING-GC-MS) και ο άτλαντας γυρεοκόκκων εισαγόμενου μελιού .
4. Ιχνηλασημότητα όπως προτείνεται από τη τροποποίηση της οδηγίας 2001/110. Το μέλι θα φέρει αναγνωριστικό κωδικό το οποίο θα συνδέεται με σύστημα ιχνηλασιμότητας το οποίο επιτρέπει την ιχνηλάτηση ολόκληρης της εφοδιαστικής αλυσίδας μέχρι τους μελισσοκόμους (>150 κυψελών). Στην περίπτωση των εισαγόμενων μελιών μέχρι τις επιχειρήσεις συγκομιδής. Η εφαρμογή του συστήματος ιχνηλασημότητας της ΕΕ είναι υποχρεωτική για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
5. Διοικητικός έλεγχος. Διαπίστωση της ειλικρίνειας των τιμολογίων αγοράς ελληνικού μελιού από εμπόρους εισαγωγής (ιχνηλασιμότητα ΕΕ) . Σύνδεση του Ηλεκτρονικού Μητρώου των μελισσοκόμων με το ισοζύγιο μελιού και την απόφαση 91354 με όλους τους προτεινόμενους ελέγχους από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες . Οι εισαγωγείς μελιού να δηλώνουν σε κάθε παρτίδα τα ποσοστά ανάμιξης και την συνολική ποσότητα μελιού για κάθε παρτίδα ξεχωριστά.
6. Εργαστηριακός έλεγχος. Να επικαιροποιηθεί η απόφαση 127/2004, σχετικά με τα φυσικοχημικά και τα μικροσκοπικά χαρ/κά των αμιγών μελιών και να προστεθεί ο οργανοληπτικός έλεγχος.
7. Νομοθέτηση των μεθόδων ανάλυσης του μελιού, εναρμονισμένης γυρεοσκοπικής ανάλυσης, οργανοληπτικό έλεγχο, νέων κατηγοριών αμιγών μελιών και φυσικών αποκλίσεων των ελληνικών μελιών.
8. Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά και στα τυποποιητήρια μελιού. Χωρίς προειδοποίηση. Συνεργασία των φορέων ελέγχου (ΕΦΕΤ, Κτηνιατρικές υπηρεσίες, ΓΧΚ) με τους φορείς των μελισσοκόμων και τους επιστημονικούς φορείς του κλάδου.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΙΙ. Designed by John Tsipas