Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ <ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ>



«O Διονύσης Ρώμας πέθανε στις 9 Νοεμβρίου 1981. Για μεγάλο διάστημα πριν το θάνατό του είχε περιπέσει σε κώμα. Συνήλθε κάποια στιγμή και ζήτησε χαρτί και μολύβι. Έγραψε ένα γράμμα και το έδωσε την ανιψιά του που ήταν δίπλα του, την κ. Σόνια Τσιλιμίγκρα να μου το φέρει. Μόλις είχα παρουσιαστεί στο Ναυτικό για τη θητεία μου κι έτσι το γράμμα παραδόθηκε στους γονείς μου. Ήταν ένα γράμμα προτροπής να προσπαθήσω ώστε το μεγάλο πολιτιστικό παρελθόν της Ζακύνθου να μη χαθεί, αλλά και εμπιστοσύνης πως μπορώ να κάνω αρκετά προς αυτήν την κατεύθυνση. Με τον Διονύση Ρώμα δεν είχαμε συναντηθεί. Από ό,τι έγραφε στο γράμμα αυτό με παρακολουθούσε από την εφημερίδα “Έλεύθερη Φωνή” του Σωκράτη Κωστή, όπου δημοσίευσα κάποια αρθράκια. Την επομένη ημέρα ο Ρώμας εξέπνευε. Πριν ακόμη τελειώσω τη θητεία μου αποφάσισα να ιδρύσω ένα λογοτεχνικό περιοδικό. Δεν είχα σχέση με τον εκδοτικό χώρο, ήδη εργαζόμουν στην Έθνική Τράπεζα από το 1975, αλλά και δεν μπορούσα να αγνοήσω την υποθήκη του μεγάλου συγγραφέα, με του οποίου τον “Περίπλου”, το μεγαλύτερο, από κάθε άποψη, μυθιστόρημα που γράφτηκε ποτέ στην Ζάκυνθο και για την Ζάκυνθο, είχα μεγαλώσει.

Με συμπαραστάτες τον Νίκια Λούντζη, την Έρση Λάνγκε, τον Διονύση Σέρρα και τον Διονύση Φλεμοτόμο, αλλά και το Γιάννη Δεμέτη, που στο Μουσείο Σολωμού κρατούσε το “γραφείο Ζακύνθου” του περιοδικού, έκανα πραγματικότητα τα σχέδιά μου για περιοδικό την Άνοιξη του 1984. Δεν μπορούσα παρά να το ονομάσω “ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ, τετράδιο για τα Γράμματα και τις Τέχνες”. Έμαθα στου “κασίδη το κεφάλι” τα εκδοτικά και στη συνέχεια άφησα την τράπεζα και έγινα επαγγελματίας εκδότης, ονομάζοντας τον εκδοτικό μου οίκο επίσης “ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ”.

Το περιοδικό κράτησε μέχρι το 2000. Μετά ήλθε το life style που έκλεισε ή ατόνισε όλα τα πολιτιστικά περιοδικά. Έλπίζω, σε κάποιο βαθμό, να προσέγγισε τις προσδοκίες του Διονύση Ρώμα. Έφτασε κάθε τεύχος να πουλιέται σε 8.000 αντίτυπα σε όλη την Έλλάδα. Κυρίως στις σελίδες του έφερε στο φως ξεχασμένες σελίδες του πολιτισμού της Ζακύνθου, συσπείρωσε καταξιωμένους πνευματικούς ανθρώπους, ζακυνθινούς και μη, ανέδειξε νέους δημιουργούς και μελετητές, πολλοί από τους οποίους σήμερα κατέχουν έδρα στα Πανεπιστήμια, τόνισε τη συμβολή της Ζακύνθου στη διαμόρφωση του Νεοελληνικού Πολιτισμού και προσπάθησε να κρατήσει το ζακυνθινό ύφος, δηλαδή να είναι συγχρόνως σοβαρό, δηκτικό και γελαστό. Συγχρόνως είχε τα μάτια ανοικτά στο τι έγινε και το τι γίνεται στο χώρο του Πνεύματος στην υπόλοιπη Έλλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Με άλλα λόγια έκανε ό,τι έκανε τους προηγούμενους αιώνες το ζακυνθινό πνεύμα.»

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ

Από συνέντευξη στην Κατερίνα Δεμέτη, περιοδικό «Τέχνης Λόγια», Νο 16, 2.3.2016

Έπωνυμία: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ\Τετράδιο για τα Γράμματα και τις Τέχνες

Ονοματεπώνυμο Έκδότη: Διονύσης Βίτσος

Αρχισυντάκτης: Διονύσης Φλεμοτόμος

Συντακτική Eπιτροπή: Κατερίνα Κωστίου, Έρση Λάγκε, Νίκος Λούντζης, Διονύσης Σέρρας

Γραφείο Ζακύνθου: Γιάννης Δεμέτης

Θεματικές Κατηγορίες: Γράμματα και Τέχνες (Έπτανησιακά, Έλληνικά, Παγκόσμια)

Ζάκυνθος, Έπτάνησα, Λογοτεχνία, Δοκίμιο, Θέατρο, Λαογραφία, Έικαστικά, Ιστορία, Σχόλια Πολιτιστικής επικαιρότητας, Βιβλιοκριτική, Φιλοσοφία, Γλώσσα.

Διεύθυνση: Τιτάνων 3, 113 62, Αθήνα, Αττικής

Τηλέφωνο: 210 3307001

Fax: 210 3307005

Διεύθυνση e-mail: ekdoseis.periplous@gmail.com

Site: www.periplous.gr

Εξώφυλλα των τευχών του περιοδικού "Περίπλους, Τετράδιο για τα Γράμματα και τις Τέχνες", που κυκλοφόρησε από το 1984 μέχρι το 2003

ΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ ΤΟΥ:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΙΙ. Designed by John Tsipas