Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ


Το μέλι μπορεί να πολεμήσει ακόμα και βακτηριακές λοιμώξεις; Η ζάχαρη και οι πρωτεΐνες της μέλισσας είναι οι στρατιώτες.

Το μέλι είναι ένα γλυκό σιρόπι και μια υγιεινή εναλλακτική λύση για τη ζάχαρη. Παράγεται φυσικά από μέλισσες και είναι φορτωμένο με οφέλη, ένα από τα πιο σημαντικά είναι η ικανότητά του να πολεμάει τα βακτήρια. Αυτό το χρυσαφένιο υγρό ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά στην πέψη και την απώλεια βάρους, και ακόμη ανακουφίζει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Και τώρα οι επιστήμονες βρήκαν ότι το μέλι έχει και ισχυρά αντιβακτηριακά συστατικά.

Το μέλι είναι περίπου:
 
17% νερό και το υπόλοιπο αποτελείται από δύο είδη σακχάρων, τη φρουκτόζη και τη γλυκόζη, τα οποία αμφότερα προσελκύουν νερό.
Ως υπερκορεσμένη ουσία, το μέλι δεν διαλύεται σε θερμοκρασία δωματίου, δίνοντας τη παχύρρευστη, κολλώδη υφή του. Όταν ένα βακτήριο, μούχλα ή μύκητας εισέρχεται στο σώμα, το μέλι θα εργαστεί για να «ρουφήξει» το νερό από την ξένη ουσία, καθιστώντας τον εισβολέα άχρηστο.

Γιατί δεν χαλάει το μέλι;

Ένας λόγος είναι ότι επειδή δεν περιέχει πολύ νερό, δεν επιτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων.

Ένας ακόμη λόγος είναι ότι οι μέλισσες προσθέτουν οξειδάση της γλυκόζης στο μείγμα, το οποίο καθιστά το μέλι πολύ όξινο και σχεδόν αδύνατο για τα βακτήρια να αναπτυχθούν μέσα. Το ένζυμο της οξειδάσης της γλυκόζης καταλύει την οξείδωση της γλυκόζης προς υπεροξείδιο του υδρογόνου, το οποίο καταστρέφει το κυτταρικό τοίχωμα των βακτηρίων.

Το μέλι περιέχει επίσης μία πρωτεΐνη που ονομάζεται αμυντοσίνη-1, η οποία παράγεται από το ανοσοποιητικό σύστημα των μελισσών με σκοπό την προστασία τους ενάντια στα βακτήρια, ειδικά σε εκείνα που προκαλούν ασθένειες. Το 2010, μια μελέτη που ανέλυσε την αμυντοσίνη-1 των μελισσών αποκάλυψε πως το μέλι είναι σε θέση να θεραπεύσει εγκαύματα και λοιμώξεις του δέρματος, ως ένα ισχυρό αντιβακτηριακό συστατικό.

Όπως βλέπουμε, τα συστατικά που περιέχονται στο μέλι είναι ο εφιάλτης των βακτηρίων. Γι' αυτό λίγο μέλι την ημέρα χαρίζει τα οφέλη του σε έναν υγιή ενήλικα.

Βρέφη μικρότερα του 1 έτους δεν πρέπει να τρώνε μέλι

Ωστόσο, οι γονείς θα πρέπει να αποφεύγουν να δίνουν μέλι σε βρέφη κάτω του ενός έτους, επειδή περίπου το 10% των δειγμάτων μελιού περιέχουν τα σπόρια του βακτηρίου Clostridium botulinum.

Το βακτήριο Clostridium botulinum είναι το ένα και μοναδικό βακτήριο που μπορεί να αντισταθεί στις αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του μελιού μόνο και μόνο επειδή είναι ήδη στεγνό, έτσι το μέλι δεν μπορεί να το καταστρέψει ρουφώντας την πηγή νερού του.

Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός υγιούς ενήλικα μπορεί να πολεμήσει τα σπόρια από το να αναπτυχθούν μέσα του, τα βρέφη έχουν ένα νεαρό και υπανάπτυκτο σύστημα, καθιστώντας το τόσο ωραίο και γλυκό μέλι, επικίνδυνο.


Kwakman, P. H., te Velde, A. A., de Boer, L., Speijer, D., Vandenbroucke-Grauls, C. M., & Zaat, S. A. (2010). How honey kills bacteria. The FASEB Journal, 24(7), 2576-2582.

Report on the National Stakeholders Conference on Honey Bee Health National Honey Bee Health Stakeholder Conference Steering Committee. United States Department of Agriculture usda.gov

Efem, S. E. E. (1988). Clinical observations on the wound healing properties of honey. British journal of Surgery, 75(7), 679-681.

Nature’s Energy Food honey.com

Πηγές εικόνων:--Πηγή: Βιοχημικός. https://bioximikos.gr/topics/nutrition-metabolism/418-meli-kai-vaktiriakes-loimoxeis

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΙΙ. Designed by John Tsipas