Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Η ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΣΕ ΕΝΑΝ 90ΧΡΟΝΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟ «ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ» ΤΗΣ ΕΥΔΟΚΙΑΣ ΓΟΥΛΑ !!!



Η Ευδοκία Γούλα έχει ένα μοναδικό τρόπο να σου μεταφέρει τον ενθουσιασμό της για τις μέλισσες: η αγάπη της γι’ αυτές είναι διάχυτη σε κάθε της κουβέντα. Μιλώντας μαζί της ταξιδεύεις νοερά στην Αλόννησο, το μέρος όπου ζει τα τελευταία 6 χρόνια, ένα τόπο ιδανικό για τη μελισσοκομία, με σπάνια βότανα που «δίνουν» μέλια εξαιρετικά.

Όπως είπε, στην Αλόννησο την έφερε μια μικρή αγγελία για δουλειά το 2015. Παιδί της πόλης, η Ευδοκία είχε κάνει διάφορα επαγγέλματα στην Αθήνα, χωρίς να όμως να έχει βρει κάτι που θα της έδινε χαρά και σιγουριά. Τα πάντα άλλαξαν όταν έφτασε στο νησί που μίλησε στην καρδιά της. Εκεί γνώρισε το σύζυγό της και στην πορεία έστησαν μαζί ένα μικρό μαγαζί με λουκουμάδες με μέλι.

Η ομορφιά του νησιού μάγεψε την Ευδοκία που εκτός από το μαγαζί αποφάσισε να ασχοληθεί με κάτι ακόμα που θα την έφερνε κοντά στη φύση. Έτσι ξεκίνησε να φυτεύει αρωματικά φυτά στον οικογενειακό ελαιώνα και παράλληλα να διαβάζει κάθε είδους βιβλίο για να βρει πληροφορίες για τις κατάλληλες συγκαλλιέργειες. Μια μέρα της κίνησε το ενδιαφέρον ένα κείμενο για την επικονίαση.

Τότε, ήταν σαν να έγινε ένα «κλικ» και να άνοιξε ένα νέο παράθυρο στον κόσμο.

«Κοιμόμουν και ξυπνούσα με το μυαλό μου στις μέλισσες», μας λέει η Ευδοκία, η οποία ζήτησε να γνωρίσει έναν από τους μελισσοκόμους του νησιού για να μάθει περισσότερα.

«Πήγα στο μελισσοκομείο του και έμεινα μαγεμένη από τον τρόπο που οι μέλισσες συνεργάζονταν μεταξύ τους, αλλά και η αυτοθυσία τους. Μετά από αυτή την επίσκεψη, κοιμόμουν και ξυπνούσα με τις μέλισσες κι εκεί κατάλαβα ότι αυτό ήθελα να κάνω όλη μου τη ζωή, να είμαι μαζί τους».

Στη συνέχεια η Ευδοκία βρέθηκε δίπλα στον κύριο Αποστόλη, έναν 90χρονο μελισσοκόμο που έγινε ο καλύτερος φίλος της στο νησί και της χάρισε το πρώτο της μελίσσι.

«Όταν ξεκινώντας αγόρασα άλλα 10 μελίσσια, όλοι μου έλεγαν ‘τι πας να κάνεις με τόσα μελίσσια, δεν έχεις εμπειρία’. Εγώ όμως ένιωθα ότι μπορούσα να τα καταφέρω και τον πρώτο χρόνο βρέθηκα με 30 μελίσσια. Ακολούθησα όλες τις διαδικασίες για να είμαι καλυμμένη νομικά, έβγαλα μελισσοκομικό βιβλιάριο, έκανα ό,τι χρειαζόταν για να γίνει η κύρια δουλειά μου και να βρίσκομαι με τα μελισσάκια όλο και περισσότερο».

Όνειρο της Ευδοκίας είναι να κάνει ένα μικρό, επισκέψιμο μελισσοκομείο στο νησί για να γνωρίσουν οι επισκέπτες της Αλοννήσου από κοντά όλο τον τόσο ιδιαίτερο κόσμο της μέλισσας. «Τα παιδιά ενθουσιάζονται με τις μέλισσες κι αυτό φαίνεται από τον τρόπο που αντιδρούν όταν με καλούν στα σχολεία του νησιού για να μιλήσω γι’ αυτές», προσθέτει.

Η Αλόννησος διαθέτει πληθώρα αρωματικών φυτών και βοτάνων «βγάζεις ποιοτικό μέλι εδώ, από το πευκοδάσος, το ρείκι, την κουμαριά, αλλά και από σπάνια βότανα που υπάρχουν στο νησί. Τα βότανα αυτά είναι ξερικά και βγάζουν εξαιρετικό μέλι. Πέρσι μόνο που δεν έβρεξε είχαμε πρόβλημα τον Αύγουστο. Ένα ακόμα θετικό γεγονός για την τοπική μελισσοκομία είναι ότι πέρα από τα ελαιόδεντρα, δεν υπάρχουν καλλιέργειες, οπότε δεν γίνονται και ψεκασμοί. Κι εδώ πρέπει να πω ότι οι άνθρωποι είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι και όταν θέλουν να ψεκάσουν με ρωτάνε πότε και πώς πρέπει να γίνει», μας λέει η Ευδοκία.

Εκτός από το μέλι, η Ευδοκία δημιουργεί και αλείμματα. «Πηγαίνοντας σε μελισσοκομικές εκθέσεις γνώρισα μελισσοκόμους που έφτιαχναν αλείμματα και μου έδωσαν απλόχερα πληροφορίες για το πώς θα έκανα τα δικά μου. Γυρνώντας στο νησί άρχισα να πειραματίζομαι γιατί ήθελα η μικρή μου να μην τρώει τόσες σοκολάτες, αλλά περισσότερο μέλι. Ήθελα να φτιάξω κάτι ελκυστικό για τα παιδιά. Δοκίμασα πολλές συνταγές και τελικά κατέληξα σε μία που άρεσε σε όλους. Πριν ξεκινήσω την παραγωγή της, την έδινα να την δοκιμάσουν όσοι περνούσαν από το μαγαζί και τελικά επέστρεφαν για να με ρωτήσουν αν μπορούσαν να αγοράσουν το προϊόν. Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε το φουντουκόμελο».

Εκτός από τα μελισσάκια της, τα μέλια της, το φουντουκόμελο, το αμυγδαλόμελο, την πρόπολη και τα παστέλια της, η Ευδοκία ετοιμάζει το δικό της χώρο στο Μικρό Χωριό με προϊόντα μέλισσας. «Εδώ θα βρίσκει κανείς τα πάντα για τις μέλισσες, προϊόντα, βιβλία… Θα ήθελα να συνεργαστώ και με άλλους μελισσοκόμους και ιδιαίτερα με τα νέα παιδιά», συμπληρώνει.

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΙΙ. Designed by John Tsipas