Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Η ΚΗΡΟΣΚΩΡΙΝΗ, MIA ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ)


Δεν συνηθίζω να απαντώ σε εμπαθής τοποθετήσεις και  πικρόχολα σχόλια που στόχο έχουν να μειώσουν κάποιο. Όταν όμως υπάρχουν τοποθετήσεις που αλλοιώνουν πραγματικά γεγονότα  του κλάδου, είτε σκόπιμα είτε από άγνοια οφείλω να τοποθετηθώ γιατί αλλιώτικα δημιουργούνται εντυπώσεις που μένουν.


 

Αφορμή της ανάρτησης  είναι η δήλωση του  κ. GIORGOS VRASTAMNOS  στις 28/01/2024 στο διαδίκτυο ο οποίος κατά λέξη  γράφει:
 «απλά δεν μπορώ να ξεχάσω τη θέση που πήρε με το σκάνδαλο της κηροσκωρίνης υπέρ του τότε Νίκου Κατσαρού. Υπέρ του κ. Γιώργου Πίττα, Μέλι Αττική. Κουμπάρος, βεβαίως, βεβαίως. Που μας πήγαν πίσω Πολλά χρόνια και ξεφτέλησαν την τιμή του μελιού. Από εκείνο το σκάνδαλο αναγκάστηκε σε εισαγωγικά και πήρε δάνειο ο Α.Μ.Σ. Νικήτης και ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗΝ ΤΑΦΟΠΕΤΡΑ»
Το σκάνδαλο της κηροσκωρίνης, αφορά  την ουσία   παραδιχλωροβενζολίου (p-DCΒ) η οποία εντοπίστηκε στα ελληνικά μέλια το έτος 2003. Δεν θα αναφερθώ στο πώς και από ποιους εντοπίστηκε, ποιοι και πότε ενημέρωσαν τους μελισσοκόμους, την αναταραχή στον κλάδο, ποιοι μπήκαν μπροστά για να στηρίξουν  το ελληνικό μέλι, τι  έχασε και τι κέρδισε η μελισσοκομία. Είναι μια ιστορία ήδη καταγεγραμμένη πριν από 20 χρόνια.
Εάν όμως προσωπικά προκληθώ να το κάνω, διαθέτω  στο  προσωπικό μου αρχείο όλες τις πληροφορίες της εποχής εκείνης όπως αποκόμματα εφημερίδων, έγγραφα, επιστολές, ανακοινώσεις, δελτία τύπου άρθρα, δικαστικές αποφάσεις κ.ά τα οποία μπορώ να παρουσιάσω ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να σχηματίσει μια  πλήρη εικόνα.
Η απάντησή μου στο σχόλιο του κ. . ΒΡΑΣΤΑΜΝΟ   περιορίζεται στο να παραθέσω τις δηλώσεις του Νίκου Κατσαρού και τις δικές μου όπως έγιναν σε άρθρα, σε εφημερίδες, σε συνεντεύξεις, σε τηλεοπτικά κανάλια και σε αρκετές ραδιοφωνικές εκπομπές.
Παραθέτω επίσης  φωτογραφίες από αποκόμματα εφημερίδων με τις δηλώσεις του Κατσαρού, του Θρασυβούλου, του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Νικήτης και του Μελ. Κέντρου της Κρήτης.
Από τις τότε εφημερίδες, γίνεται φανερό ότι οι μελισσοκομικοί φορείς του κλάδου χρησιμοποίησαν στις δικές μου θέσεις και τοποθετήσεις για να στηρίξουν την ασφάλεια και την καταλληλόλητα του ελληνικού μελιού και  να αντιμετωπίσουν τη τρομολαγνεία που διέσπειραν τότε τα ΜΜΕ. Σαφώς κάποιοι  έχουν λάθος ενημέρωση. Ο χαρακτήρας μου δεν μου επιτρέπει να σχολιάσω το «κουμπάρος βεβαίως -βεβαίως»
ΘΕΣΕΙΣ  ΚΑΤΣΑΡΟΥ  ΓΙΑ ΤΟ Π-ΔΙΧΛΩΡΟΒΕΝΖΟΛΙΟ
Το π-διχλωροβενζόλιο, που βρέθηκε στα ελληνικά μέλια είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο, καθώς είναι καρκινογόνο,  προκαλεί τερατογένεση, προσβάλλει το συκώτι, τα νεφρά, καθώς επίσης και το ανοσοποιητικό σύστημα (Εφημερίδα Απογευματινή, 31 Οκτ. 2003).
Σύμφωνα με τον υφυπουργό κ. Γιάννη Παπαθανασίου, οι καταγγελίες του Κατσαρού αποδόθηκαν σε προσωπική πικρία γιατί εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τον ΕΦΕΤ λόγω των αλλοιωμένων γιαουρτιών της ΦΑΓΕ.
ΘΕΣΕΙΣ  ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ Π-ΔΙΧΛΩΡΟΒΕΝΖΟΛΙΟ
Το 95% του προσλαμβανομένου p-DCB, αποβάλλεται από τον ανθρώπινο οργανισμό από τα ούρα, το 1-2% από τα κόπρανα και περίπου 1-2% από τον αέρα που εκπνέουμε, Στον ανθρώπινο οργανισμό παραμένουν αμελητέες ποσότητες.
Η συγκέντρωση του p-DCB στο μέλι μειώνεται στο 65% μετά από 4 ημέρες (εφημερίδα Αυγή, 2003, Ναυτεμπορική, 2003)
Στο μέλι η παρουσία του  p-DCB δεν ξεπερνά τα 45 μg/Kg, ενώ τα όρια  στο νερό στις ΗΠΑ είναι 75 μg/Kg (Ελεύθερος τύπος, 2003).
Ένα παιδί των 30 κιλών θα πρέπει να φάει σε μια ημέρα 58 κιλά μέλι από το πλέον επιβαρυμένο για να φτάσει την ποσότητα εκείνη που είναι ανεκτή για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Η επικινδυνότητα  των υπολειμμάτων στο μέλι δεν υπολογίζεται με τα ανώτερα επιτρεπτά όρια (MRLs) αλλά από την ημερήσια αποδεκτή λήψη (ADI), δηλαδή τη συγκέντρωση εκείνη που μπορεί να λαμβάνει ένας οργανισμός χωρίς να επηρεάζεται η υγεία του.
Η κατανάλωση 10 γραμ. μελιού ημερησίως επιβαρυμένου με την ανώτερη συγκέντρωση των 40 μg/Kg p-DCB, είναι από 9.750  έως 39.000  φορές μικρότερη από εκείνη που μπορεί να προσλαμβάνει καθημερινά ένα άτομο χωρίς να επηρεαστεί η υγεία του.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΙΙ. Designed by John Tsipas