Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΑΝΩΧΥΡΩΤΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ «ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ» ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΜΕΛΙΟΥ



Αρκετές χώρες μέλη της ΕΕ, παρά την οδηγία 2001/110 ΕΚ, εκδίδουν εθνικές κατευθυντήριες γραμμές με αυστηρότερα ποιοτικά κριτήρια για το εγχώριο προϊόν φροντίζοντας παράλληλα να το ξεχωρίσουν με ειδική σήμανση. 

Τα αυστηρότερα ποιοτικά κριτήρια, που αφορούν μόνο το εγχώριο προϊόν, είναι χαρακτηριστικά που έτσι και αλλιώς τα περισσότερα μέλια έχουν (υγρασία <18%, HMF <25 mg/kg).  

Αντίθετα έχουν υπερβολικές απαιτήσεις για το μέλι που εισάγουν. Χαρακτηριστικά είναι οι απαιτήσεις για ιδιαίτερα  χαμηλές  συγκεντρώσεις μολύβδου, τα εξωγενή ζάχαρα και ένζυμα που στο «μέτρο του δυνατού» είναι αδύνατο να αποφευχθούν, η απαίτηση για  ποσοστά πρωτεϊνών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων σε συγκεντρώσεις που δεν συναντούνται στο μέλι και οι ιδιαίτερα υψηλές  συγκεντρώσεις ζακχάρων στα δασόμελα. 

Στο «παιχνίδι» αυτό εμπορίου συμμετέχουν μεγάλα ευρωπαϊκά ιδιωτικά εργαστήρια ανάλυσης μελιού τα οποία καθιερώνουν αυθαίρετα ποιοτικά κριτήρια που απαιτούν εξειδικευμένες και ιδιαίτερα υψηλού κόστους αναλύσεις οι οποίες θα πρέπει να γίνονται μόνο από αυτά. Και ενώ τα  ποιοτικά αυτά κριτήρια δεν ανταποκρίνονται στην ευρωπαϊκή οδηγία ή στο  CODEX, οι εισαγωγικές εταιρείες του εξωτερικού τα χρησιμοποιούν ως μέτρο πίεσης για να μειώσουν τις απαιτήσεις των πελατών τους. 

Παράλληλα, υπάρχουν και τρίτες χώρες όπως η Κίνα και η ινδία, οι οποίες προχωρούν με εθνική νομοθεσία σε χαλαρά ποιοτικά κριτήρια στο  μέλι (HMF >60 mg/kg, διαστάση >4 DN, υγρασία <26%) για να διακινήσουν μεγάλες ποσότητες φθηνού υποβαθμισμένου μελιού σε ανταγωνιστικές τιμές. Μέσα στην  παγκόσμια αυτή αγορά το ελληνικό μέλι χωρίς εθνική προστασία και με ανεξέλεγκτες τις εισαγωγές  μοιάζει με ανοχύρωτη πολιτεία, που έχει από πολλού παραδοθεί στις επιβουλές του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Andreas Thrasyvoulou

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΙΙ. Designed by John Tsipas