Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ



Ως μόνη μέλισσα στην κάστα της, η βασίλισσα είναι ένα επιφανές μέλος της κυψέλης. Δεν είναι μόνο μοναδική μεταξύ του πληθυσμού της αποικίας της, είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση αυτού του πληθυσμού. Μια βασίλισσα μπορεί να βάλει μέχρι 1.500 αυγά την ημέρα! Αν και η ωοτοκία είναι η κύρια δουλεία της, η βασίλισσα έχει πολλές άλλες ιδιότητες που μπορεί να σας εκπλήξουν. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτή τη σημαντική μέλισσα

Οι Βασίλισσες δεν είναι αρχηγοί


Συχνά υποτίθεται ότι η βασίλισσα διαχειρίζεται την κυψέλη σαν ένας μονάρχης, διατάζοντας τους εργαζόμενους. Ενώ έχει κάποια επιρροή στις συμπεριφορές των εργαζόμενων μελισσών, η κυψέλη είναι στην πραγματικότητα πιο κοντά σε ένα δημοκρατικό σύστημα. Πολλά από τα καθημερινά καθήκοντα και οι λειτουργίες της κυψέλης ελέγχονται από φερομόνες και άλλα χημικά σήματα που φαίνεται να συμβαίνουν ενστικτωδώς. Όταν γίνεται μια συνειδητή απόφαση, όπως η επιλογή του τόπου φωλιάσματος ενός σμήνους, οι μέλισσες των εργαζομένων αποφασίζουν με την ψήφο τους!

 

Οι Βασίλισσες έχουν σεξ μόνο μια φορά στη ζωή τους


Τα περισσότερα έντομα ζουν μικρές ζωές, αλλά μπορεί να εκπλαγείτε να ξέρετε ότι μια βασίλισσα μπορεί να ζήσει δύο έως επτά χρόνια! Η διάρκεια ζωής της εξαρτάται συνήθως από τον αριθμό των αρσενικών που ζευγαρώνει. Μια βασίλισσα ζευγαρώνει μόνο μία φορά στη ζωή της και αποθηκεύει το σπέρμα που συλλέγει σε ένα ειδικό όργανο από το οποίο αντλεί για βάλει τα αυγά για το υπόλοιπο της ζωής της. Οι βασίλισσες ζευγαρώνουν στον αέρα με όσο το δυνατόν περισσότερους κηφήνες. Έτσι, τεχνικά έχει σεξ πολλές φορές σε διάρκεια μιας ημέρας ή δύο, αλλά ζευγαρώνει μόνο για αυτή τη μία περίοδο στη ζωή της. Μια αποικία με μια καλά ζευγαρωμένη βασίλισσα θα ευδοκιμήσει, αλλά με τα χρόνια αυτή η βασίλισσα μπορεί τελειώσει απο γενετικό υλικό. Μόλις τελειώσει, δεν μπορεί να ζευγαρώσει ξανά. Απλώς αντικαθίσταται είτε από τον μελισσοκόμο είτε από τις ίδιες τις μέλισσες. Οι περισσότερες βασίλισσες εναποθέτουν αυγά καλά για περίπου 3 χρόνια.



Όλα τα γονιμοποιημένα αυγά δημιουργούνται ίσα


Οι εργάτριες μέλισσες αντικαθιστούν τις παλιές ή δυσλειτουργικές βασίλισσες κάνοντας μια νέα βασίλισσα από το αυγό της παλιάς βασίλισσας. Όταν μια βασίλισσα βάζει ένα αυγό μπορεί να βάλει είτε ένα μη γονιμοποιημένο ωάριο είτε ένα γονιμοποιημένο αυγό. Τα μη γονιμοποιημένα αυγά προορίζονται να γίνουν κηφήνες (αρσενικές μέλισσες), αλλά ένα γονιμοποιημένο αυγό έχει τη δυνατότητα να γίνει μέλισσα εργάτρια ή βασίλισσα . Η μοίρα του αυγού αποφασίζεται από τη διατροφή του. Και οι δύο προνύμφες μέλισσας και οι προνύμφες της βασίλισσα τροφοδοτούνται βασιλικό πολτό για τις πρώτες μέρες. Την ημέρα 4, οι νύμφες εργάζονται σε μια διατροφή μελιού και γύρης ενώ οι προνύμφες της βασίλισσας συνεχίζουν να τρέφονται με βασιλικό πολτό σε όλη την ανάπτυξή της.

Μια μάχη θανάτου


Όταν οι εργάτριες κάνουν μια νέα βασίλισσα, συχνά κάνουν περισσότερα από ένα. Αυτό τους δίνει την καλύτερη ευκαιρία να δημιουργήσουν μια ισχυρή, βιώσιμη βασίλισσα. Ωστόσο, μπορεί (τυπικά) να είναι μόνο μια βασίλισσα σε μια κυψέλη, οπότε όταν οι νέες βασίλισσες εκκολάπτουν πρέπει να σκοτώσουν τους ανταγωνιστές τους. Μια νεοσύστατη βασίλισσα θα τσιμπήσει τους ασταθείς αντιπάλους της, θα τους σκοτώσει ενώ βρίσκονται ακόμα στα κελιά τους. Αν δύο βασίλισσες εκκολαφθούν ταυτόχρονα, πρέπει να πολεμήσουν μέχρι θανάτου

Το κεντρί φέρνουν το θάνατο και τη ζωή


Το κεντρί μιας μέλισσας εργάτριας και μιας βασίλισσας είναι πράγματι μια τροποποιημένη ωοθήκη (ένα όργανο που χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση και την εναπόθεση των αυγών). Αυτό σημαίνει ότι μόνο τα θηλυκά μέλη της κυψέλης (εργάτριες και η βασίλισσα) είναι σε θέση να κεντρίζουν και χρησιμοποιούν αυτή την ίδια συσκευή για την ωοτοκία, ενώ τα αρσενικά δεν μπορούν. Αν και οι εργάτριες και οι βασίλισσες και οι δύο τσιμπάνε και γεννούν αυγά, το καθένα λειτουργεί λίγο διαφορετικά. Το ακρωτηριασμένο άτομο μια εργάτριας είναι αγκαθωτό και όταν τσίμπα, το στέλεχος γίνεται κατατεθειμένο στο δέρμα του θύματος του. Όταν η εργάτρια πετάει μακριά, το κεντρί παραμένει τοποθετημένο στο θύμα όπως και ένας σάκος από δηλητήριο μαζί του. Η εργάτρια μέλισσα θα πεθάνει μετά από μερικά λεπτά από τους τραυματισμούς της, αλλά θα έχει επιφέρει μέγιστη ζημιά στον στόχο της. Αντίθετα, το κεντρί της βασίλισσας είναι ομαλό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές, αλλά μια βασίλισσα το χρησιμοποιεί αποκλειστικά για να πολεμήσει άλλες βασίλισσες

Βασιλική δυσπεψία


Μια βασίλισσα παρακολουθείται συνεχώς από ένα “δικαστήριο” εργατρίων. Αυτές οι εργάτριες τρέφουν και την περιποιούν. Επίσης, μεταφέρουν τα απόβλητά της και χωνεύουν το φαγητό της γι ‘αυτήν. Χωρίς τη συνεχή φροντίδα των συνοδών της, η βασίλισσα θα πεθάνει. Ακόμα βασίζεται σε αυτούς για να χωνέψει το φαγητό της. Οι βασίλισσες δεν έχουν τους ίδιους αδένες που χρησιμοποιούν οι εργάτες για να αφομοιώσουν το φαγητό τους, έτσι ώστε το φαγητό της να είναι προετοιμασμένο και στη συνέχεια να τροφοδοτηθεί σε αυτήν.

 

Η διατροφή της βασίλισσας


Μια βασίλισσα είναι εξ ολοκλήρου στο έλεος των εργατρίων της για φαγητό και σε ορισμένες εποχές του χρόνου, οι εργάτριες θα βάλουν στην ουσία τη βασίλισσα τους σε μια διατροφή! Την άνοιξη, μεγάλες αποικίες χωρίζονται σε δύο ως μέσο διάδοσης του είδους. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται σμηνουργία. Περίπου η μισή αποικία, καθώς και η βασίλισσα, εγκαταλείπουν την κυψέλη και ξεκινούν μια νέα αποικία. Οι υπόλοιπες μέλισσες κάνουν μια νέα βασίλισσα και συνεχίζουν. Η σμηνουργία είναι επικίνδυνη επιχείρηση και απαιτεί εβδομάδες προγραμματισμού. Μία από τις προκλήσεις είναι ότι η βασίλισσα, που σχεδόν ποτέ δεν φεύγει από την κυψέλη, πρέπει να πετάξει σε μεγάλη απόσταση για να φτιάξει το νέο σπίτι (συνήθως πάνω από 800 πόδια από τον αρχικό χώρο). Οι βασίλισσες είναι κακές στο πέταγμα , λόγω του μεγέθους και του βάρους τους, έτσι ώστε να αποκατασταθεί αυτό το πρόβλημα η εργάτρια θα περιορίσει την τροφή της βασίλισσας πριν από το πέταγμα. Η βασίλισσα πρέπει να χάσει το 1/3 του φυσιολογικού σωματικού βάρους της για να πετάξει!

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΙΙ. Designed by John Tsipas