Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ «ΓΟΝΑΤΙΖΕΙ» ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΖΑΧΑΡΗΣ



Οι Ευρωπαίοι παραγωγοί ζαχαρότευτλων απομακρύνονται από την καλλιέργεια, προμηνύοντας νέες αυξήσεις στην τιμή της ζάχαρης, σε μια συγκυρία όπου οι περιβαλλοντικοί κανόνες της ΕΕ έρχονται σε σύγκρουση με την προσπάθεια του μπλοκ να περιορίσει τον πληθωρισμό των τροφίμων και να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό σε προϊόντα.


Όλα ξεκίνησαν μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την οποία σταμάτησαν να χορηγούνται στους αγρότες εξαιρέσεις από την απαγόρευση των λεγόμενων νεονικοτινοειδών, δηλαδή των εντομοκτόνων που προστατεύουν από ασθένειες όπως ο κίτρινος ιός στα ζαχαρότευτλα, αλλά είναι τοξικά προς τις μέλισσες και άλλους επικονιαστές ζωτικής σημασίας για την παραγωγή τροφίμων. Από τότε, οι παραγωγοί ζαχαρότευτλων έχουν ξεκινήσει να μεταπηδούν σε άλλες καλλιέργειες.


Η απόφαση, η οποία θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την προστασία των απειλούμενων επικονιαστών, οδήγησε σε μείωση της έκτασης που αφιερώνεται στα ζαχαρότευτλα, καθώς πλήττονται οι αποδόσεις των καλλιεργειών, όπως δήλωσαν στο Reuters αγρότες και ειδικοί του κλάδου.
«Στην περιοχή μας, χάσαμε φέτος το 15% της έκτασης των ζαχαρότευτλων», δήλωσε ο Alexandre Pele, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης μιας εκμετάλλευσης 2.400 στρεμμάτων στην Κεντρική Γαλλία. «Δυσκολεύομαι να εκπληρώσω τις δεσμεύσεις μου προς το εργοστάσιο ζάχαρης με το οποίο συνεργάζομαι, σχετικά με τον όγκο παραγωγής μου, επειδή οι αποδόσεις μου μειώθηκαν σημαντικά λόγω της απαγόρευσης των νεονικοτινοειδών».


Η ΕΕ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ζάχαρης στον κόσμο, επομένως μια μείωση στις αποδόσεις αναμένεται να σηματοδοτήσει άνοδο των παγκόσμιων τιμών και να ματαιώσει τις προσπάθειες για μείωση του πληθωρισμού των τροφίμων. «Έχουμε εισέλθει σε μια καινούργια πραγματικότητα στη ζάχαρη: Οι χαμηλές τιμές ανήκουν στο παρελθόν», επεσήμανε, μιλώντας στο πρακτορείο ο αναλυτής ενός εκ των μεγαλύτερων εμπόρων ζάχαρης στον κόσμο.
«Τα παγκόσμια αποθέματα βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, η ζήτηση αυξάνεται και η προσφορά είναι ευάλωτη σε όλο τον κόσμο λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και εξαιτίας της δυσκολίας επέκτασης της παραγωγής, κυρίως στην Ευρώπη».

Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΙΙ. Designed by John Tsipas