Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΤΟ ΜΕΛΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ (ΜΕΡΟΣ Α΄)


Έχει το Μέλι τα Χαρακτηριστικά ενός Φυσικού Εμβολίου Κατά του Καρκίνου;

Το μέλι θα μπορούσε να θεωρηθεί η πιο πλήρης τροφή που παράγεται με φυσικό τρόπο. Περιέχει σάκχαρα, βιταμίνες, μέταλλα και έχει υψηλή αντιοξειδωτική δράση. Ο καρκίνος αυξάνεται στις περισσότερες χώρες. Η καρκινογένεση είναι μια διαδικασία πολλαπλών βημάτων και έχει πολυπαραγοντικές αιτίες. 

Μεταξύ αυτών είναι η χαμηλή ανοσολογική κατάσταση, η χρόνια λοίμωξη, η χρόνια φλεγμονή, τα χρόνια μη θεραπευτικά έλκη, το κάπνισμα, η παχυσαρκία κ.λπ. 

Δημοσιευμένες μελέτες μέχρι στιγμής έχουν δείξει ότι το μέλι βελτιώνει την ανοσολογική κατάσταση, έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες και προάγει τη θεραπεία χρόνιων ελκών, των τραυμάτων και  την εκκαθάριση των τοξικών ελευθέρων ριζών. Πρόσφατα, το μέλι έχει αποδειχθεί ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες (σε κυτταρικές καλλιέργειες και σε ζωικά μοντέλα). 

Οι προτεινόμενοι μηχανισμοί περιλαμβάνουν πρόκληση απόπτωσης, διακοπή του δυναμικού των μιτοχονδριακών μεμβρανών και διακοπή του κυτταρικού κύκλου. Αν και η ζάχαρη κυριαρχεί στο μέλι, η οποία πιστεύεται ότι είναι καρκινογόνα, είναι κατανοητό ότι η ευεργετική του δράση ως αντικαρκινικός παράγοντας προκαλεί σκεπτικιστές. Με τον αυξανόμενο αριθμό ατόμων που αναζητούν θεραπεία από τη φύση, αυτός ο τομέας της έρευνας έχει πρόσφατα αποκτήσει το ενδιαφέρον.

Καρκίνος – Το παγκόσμιο υγειονομικό «βάρος»


Ο καρκίνος είναι μια παγκόσμια επιδημία. Το 2008, εκτιμήθηκε ότι υπήρχαν 12.332.300 περιπτώσεις καρκίνου, εκ των οποίων 5,4 εκατομμύρια ήταν σε ανεπτυγμένες χώρες και 6,7 εκατομμύρια σε αναπτυσσόμενες χώρες (Garcia et al., 2007) (Εικόνα 1). Η αύξηση του πληθυσμού ήταν πολύ μεγαλύτερη στις αναπτυσσόμενες χώρες από ό, τι στις ανεπτυγμένες χώρες. Ακόμα και αν τα ποσοστά καρκίνου για συγκεκριμένες ηλικίες παραμένουν σταθερά, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα έχουν υψηλότερο «βάρος» καρκίνου από τις ανεπτυγμένες χώρες.

Οι καρκίνοι που σχετίζονται με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής παρατηρούνται περισσότερο στις ανεπτυγμένες χώρες, ενώ οι καρκίνοι που οφείλονται σε λοιμώξεις είναι περισσότερο στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο θάνατος από καρκίνο αναμένεται να αυξηθεί σε 104% παγκοσμίως μέχρι το 2020.


Για να κατανοήσουμε τη χρησιμότητα του μελιού στον καρκίνο, πρέπει να κατανοήσουμε τους διάφορους παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν καρκίνο. Η καρκινογένεση είναι μια διαδικασία πολλαπλών σταδίων και ο καρκίνος έχει πολυπαραγοντικές αιτίες. Η ανάπτυξη καρκίνου πραγματοποιείται πολύ μετά τα αρχικά, τα βήματα προώθησης και τα βήματα εξέλιξης του. Η ανάπτυξη καρκίνου μπορεί να συμβεί 10-15 χρόνια μετά την έκθεση στους παράγοντες κινδύνου.


Αιτίες καρκίνου:

Οι αιτίες του καρκίνου μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως εξής:

  1.     Χαμηλή ανοσολογική κατάσταση π.χ. λόγω διαβήτη, χρόνιας ασθένειας, παχυσαρκίας και γήρατος
  2.     Χρόνιες λοιμώξεις όπως από βακτήρια helicobater pylori (καρκίνος του στομάχου), ιούς όπως ο ιός του ανθρώπινου θηλώματος (καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, το δέρμα και το πέος), ο ιός Epstein Barr (ρινοφαρυγγικό καρκίνωμα), οι ιοί της ηπατίτιδας όπως η ηπατίτιδα B, C (ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα); παράσιτα όπως η συστοσωμίαση (καρκίνος της ουροδόχου κύστης) και ο μύκητας όπως το Aspergilus flavus (ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα)
  3.     Χρόνια φλεγμονή, για παράδειγμα καρκίνο του παχέος εντέρου που αναπτύσσεται σε ασθενείς με κολίτιδα Crohns και ελκώδη κολίτιδα.
  4.     Χρόνια μη θεραπευτικά έλκη, για παράδειγμα καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων που αναπτύσσονται σε ασθενείς με χρόνια τραυματικά έλκη του δέρματος.
  5.     Συσσώρευση τοξικών ελευθέρων ριζών και οξειδωτικού στρες και δευτερογενής από το κάπνισμα, το αλκοόλ, την παχυσαρκία και τις χρόνιες φλεγμονώδεις διεργασίες
  6.     Γενετική κληρονομιά
  7.     Άγνωστο – υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε

Ο καρκίνος προκαλείται από γενετική βλάβη στο γονιδίωμα των κυττάρων. Αυτή η ζημιά κληρονομείται ή αποκτάται καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής. Η αποκτηθείσα γενετική βλάβη συχνά «αυτοπροβάλλεται» μέσω ανθυγιεινών τρόπων ζωής. Σε γενικές γραμμές, το ένα τρίτο του καρκίνου οφείλεται στη χρήση καπνού, το ένα τρίτο λόγω διατροφικών παραγόντων και τρόπων ζωής και το ένα πέμπτο λόγω λοιμώξεων. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, καρκίνοι που προκαλούνται από λοιμώξεις από μικροοργανισμούς όπως ο τραχήλου της μήτρας (από τον ιό του ανθρώπινου θηλώματος) (Parkin et al., 2008), το ήπαρ (από ιούς ηπατίτιδας) (Yuen et al., 2009), ρινοφάρυγγος (από τον Epstein Barr Ιός (Chou et al., 2008) και στομάχι (από helicobacter pylori) (Kuniyasu et al., 2003) είναι πιο συχνές από ό, τι στις ανεπτυγμένες χώρες (DCP2, 2007). Εκτός από τους καρκίνους του μαστού, οι κορυφαίοι 5 καρκίνοι σε άνδρες και γυναίκες στις αναπτυσσόμενες χώρες οφείλονται σε τρόπους ζωής ή λοιμώξεις (DCP2, 2007).

Γιατί είναι χρήσιμο το μέλι στην πρόληψη του καρκίνου;

Το μέλι είναι γνωστό για αιώνες για τις φαρμακευτικές και προωθητικές του ιδιότητες. Περιέχει διάφορα είδη φυτοχημικών με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικά και φλαβονοειδή που συμβάλλουν στην υψηλή αντιοξειδωτική δράση (Iurlina et al., 2009; Pyrzynska and Biesaga, 2009; Yao et al., 2003). Παράγοντας που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική ιδιότητα μπορεί να έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει την ανάπτυξη καρκίνου καθώς οι ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόκληση του σχηματισμού καρκίνων (Valko et al., 2007). Τα φυτοχημικά που είναι διαθέσιμα στο μέλι θα μπορούσαν να περιοριστούν σε φαινολικά οξέα και πολυφαινόλες. Οι παραλλαγές των πολυφαινολών στο μέλι αναφέρονται ότι έχουν αντιπολλαπλασιαστική ιδιότητα κατά πολλών τύπων καρκίνου (Jaganathan and Mahitosh, 2009).


Το μέλι είναι ένα φυσικό ενισχυτικό ανοσοποίησης


Το μέλι διεγείρει την παραγωγή αντισωμάτων κατά τη διάρκεια της πρωτογενούς και δευτερογενούς ανοσοαπόκρισης έναντι των αντιγόνων που εξαρτώνται από τον θύμο και του θύμου αδένα σε ποντίκια που εγχύθηκαν με ερυθρά αιμοσφαίρια προβάτου και αντιγόνο E-coli (Al-Waili and Haq, 2004). Η από του στόματος πρόσληψη μελιού αυξάνει την παραγωγή αντισωμάτων σε πρωτογενείς και δευτερογενείς ανοσοαποκρίσεις (Fukuda et al., 2009). Το μέλι διεγείρει επίσης την παραγωγή φλεγμονώδους κυτοκίνης από μονοκύτταρα (Tonks et al., 2003) μέσω TLR4 (Tonks et al., 2007). Το μέλι Manuka, βοσκότοπων και θάμνων αύξησε σημαντικά την απελευθέρωση TNF-α, IL-1β και IL-6 από κύτταρα MM6 (και ανθρώπινα μονοκύτταρα) σε σύγκριση με τα κύτταρα που δεν έχουν υποστεί αγωγή ή με τα κύτταρα που έχουν υποστεί αγωγή με επεξεργασμένο μέλι ( P<0,001) (Tonks et al., 2003). Η κατανάλωση 80 g φυσικού μελιού για 21 ημέρες αύξησε το επίπεδο των προσταγλανδινών σε ασθενείς με AIDS σε σύγκριση με τα φυσιολογικά άτομα (Al-Waili et al., 2006).

Οι ασθενείς που έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Αυτό εξηγεί γιατί οι διαβητικοί και οι ασθενείς με HIV διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης επιθηλιακών και μη επιθηλιακών καρκίνων. Τέτοια άτομα κινδυνεύουν επίσης να αναπτύξουν πολλαπλές χρόνιες λοιμώξεις που υποδηλώνουν την πολλαπλότητα στη γένεση του καρκίνου.

Η γήρανση σχετίζεται επίσης με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Πολλοί καρκίνοι σχετίζονται με τη γήρανση. Αν και η ίδια η ηλικία δεν είναι σημαντικός καθοριστικός παράγοντας για τον κίνδυνο καρκίνου, πραγματοποιείται παρατεταμένη έκθεση στα καρκινογόνα (Franceschi and La Vecchia, 2001). Η πιο σημαντική αλλαγή που θα συμβεί στον παγκόσμιο πληθυσμό τα επόμενα 50 χρόνια είναι η αλλαγή στην αναλογία των ηλικιωμένων (άνω των 65 ετών). Από 7% το 2000 σε 16% το 2050 (Bray and Moller, 2006). Μέχρι το 2050, 27 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να έχουν καρκίνο. Περισσότερο από το μισό του εκτιμώμενου αριθμού θα είναι κάτοικοι αναπτυσσόμενων χωρών (Bray and Moller, 2006). Η βελτίωση της ανοσοποιητικής κατάστασης είναι το κλειδί για την πρόληψη του σχηματισμού καρκίνου και το μέλι έχει τέτοιες δυνατότητες.

Το μέλι είναι ένας φυσικός αντιφλεγμονώδης παράγοντας

Γενικά οι φλεγμονώδεις αποκρίσεις είναι ευεργετικές, αλλά κατά καιρούς, οι χρόνιες φλεγμονώδεις αποκρίσεις είναι επιζήμιες για την υγεία. Το μέλι είναι ένας ισχυρός αντιφλεγμονώδης παράγοντας. Τα βρέφη που πάσχουν από δερματίτιδα πάνας βελτιώθηκαν σημαντικά μετά την τοπική εφαρμογή ενός μείγματος που περιέχει μέλι, ελαιόλαδο και κερί μέλισσας μετά από 7 ημέρες (Al-Waili, 2005). Το μέλι παρέχει σημαντική ανακούφιση από τα συμπτώματα του βήχα σε παιδιά με λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (URTI) (Heppermann, 2009). Έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό στη διαχείριση της δερματίτιδας και της ψωρίασης vulgaris (Al-Waili, 2003). Οκτώ στους 10 ασθενείς με δερματίτιδα και πέντε στους οκτώ ασθενείς με ψωρίαση παρουσίασαν σημαντική βελτίωση μετά από 2 εβδομάδες χρήσης αλοιφής με βάση το μέλι (Al-Waili, 2003). Μια αναφορά περίπτωσης ενός ασθενούς που είχε χρόνια δυστροφική επιδερμόλυση bullosa (EB) για 20 χρόνια, αυτή επουλώθηκε με επίδεσμο εμποτισμένο με μέλι μέσα σε 15 εβδομάδες ενώ προηγήθηκε η αποτυχία των συμβατικών επιδέσμων και των κρεμών (Hon, 2005). Η τοπική εφαρμογή ακατέργαστου μελιού σε μολυσμένα τραύματα μείωσε τα σημάδια οξείας φλεγμονής (Al-Waili, 2004b), ανακουφίζοντας έτσι τον πόνο που αισθάνθηκαν οι ασθενείς.

Οι εθελοντές που μάσησαν το «δέρμα μελιού» έδειξαν στατιστικά ότι υπήρχαν πολύ σημαντικές μειώσεις στη μέση τιμή οδοντικής πλάκας ( από 0,99 μειώθηκαν σε 0,65, p = 0,001) στην ομάδα μελιού manuka σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που υποδηλώνει πιθανό θεραπευτικό ρόλο του μελιού για ουλίτιδα, περιοδοντική νόσο (English et al., 2004), έλκη στο στόμα και άλλα προβλήματα στοματικής υγείας (Molan, 2001b).

Η χρόνια φλεγμονώδης διαδικασία περιέχει κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Παραδείγματα καρκίνου που αναπτύσσονται σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες φλεγμονώδεις διεργασίες περιλαμβάνουν ορθοκολικά καρκινώματα που αναπτύσσονται σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Chron και καρκίνο του θυρεοειδούς σε ασθενείς με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΙΙ. Designed by John Tsipas