Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΝΟΣΕΜΙΑΣΗ – Α. ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ

 
Η Νοσεμίαση είναι ενδημική ασθένεια, δηλαδή εμφανίζεται συχνά ή με κάποια μεγάλη διάρκεια στο σύνολο των μελισσιών της χώρας μας.
Για τον περιορισμό της ενδημικής αυτής κατάστασης χρειάζεται, πέραν από τα βασικά μέτρα υγιεινής των μελισσιών και τους ορθούς μελισσοκομικούς χειρισμούς, προληπτική αντιμετώπιση κάθε τέλος Φθινοπώρου αρχές Άνοιξης απ’ όλους τους μελισσοκόμους για συνεχείς χρονιές.
 
 Τα διαθέσιμα μέσα σήμερα είναι κυρίως:
 
Η θυμόλη το Νozevit, το Protofil, το Nosestat,, το Vita feed Gold το ApiHerb , το Hive-Alive και η ρεσβερατρόλη και άλλα (πίνακας 1).
Όλες οι διαθέσιμες ουσίες του πίνακα 1, είναι φιλικές, απαιτούν όμως άδεια από τον ΕΟΦ για να κυκλοφορήσουν ως μελισσοφάρμακα. Τα περισσότερα ξεπερνούν το «σκόπελο» γιατί διατίθενται από τις εταιρείες ως σκευάσματα που βοηθούν την ανάπτυξη ή το ένστικτο καθαρισμού των μελισσών.
Η αποτελεσματικότητα σκευασμάτων περιορισμού της Νοζεμίασης συμπεριλαμβανομένων των Φουμιντίλ, της Θυμόλης και του Νοζεβιτ κυμαίνονται μεταξύ 30-80%. Δεν υπάρχει κανένα σκεύασμα με το οποίο είναι δυνατό να επιτευχθεί 100% αντιμετώπιση της Νοζεμίασης. 
Το υπόλοιπο 20-70% των επιζώντων αρρώστων μελισσών κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα αφήσουν περιττώματα στις κηρήθρες με μεγάλο αριθμό σπορίων. Όταν το μελίσσι ετοιμάζεται να υποδεχτεί το νέο γόνο την επόμενη Άνοιξη, η πρώτη εργασία που θα κάνει είναι να προσπαθήσει να καθαρίσει τις κηρήθρες από τα περιττώματα και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επιμόλυνση των μελισσών και σε μερικές περιπτώσεις έξαρση της ασθένειας την Άνοιξη. Γι’ αυτό θα πρέπει κάθε τέλος Φθινοπώρου να επεμβαίνουμε με ένα από τα σκευάσματα που διαθέτουμε για να περιοριστεί το μολυσματικό φορτίο. Απαιτείται επέμβαση επίσης ενωρίς την Άνοιξη για να προλάβει την έξαρση της αρρώστιας.
Σημειώστε ότι μια προσβεβλημένη μέλισσα από Νοσεμίαση του τύπου N.ceranae έχει πάνω από 150 εκατ. σπόρια και ότι κάθε 100 σπόρια μολύνουν μια μέλισσα. Άρα μια και μόνο μέλισσα μπορεί από μόνη της να μεταφέρει την αρρώστια σε 1,5 εκατομμύριο άλλες μέλισσες!! Γι’ αυτό και χρειάζεται κάθε τέλος Φθινοπώρου και αρχές Άνοιξης προληπτική αντιμετώπιση σ’ όλα τα μελίσσια απ’ όλους τους μελισσοκόμους
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην αποφυγή σύνθλιψης μελισσών κατά τους χειρισμούς όπως το κλείσιμο των καπακιών, η μετακίνηση πλαισίων, η τοποθέτηση ζαχαροζύμαρου κ.ά. Οι μέλισσες για να απαλλάξουν την κυψέλης τους από τις «πατημένες» μέλισσες απομυζούν από τα κουφάρια των νεκρών μελισσών όλα τα σπόρια με αποτέλεσμα την ταχύτατη διασπορά της αρρώστιας.


Οι προσβλημένες μέλισσες από Νοσεμίαση είναι κυριολεκτικά βόμβες διασποράς των σπορίων που εκρήγνυνται όταν με κάποιο τρόπο ο μελισσοκόμος άθελά του τις συνθλίψει

Πίνακας 1. Σκευάσματα και ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον περιορισμό της Νοσεμίασης





Μελίσσι: αναφέρεται σε κυψέλη με πληθυσμό 10 πλαισίων

Ανδρέας Θρασυβούλου
Εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΙΙ. Designed by John Tsipas