Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

  ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΟ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΕΛΙ!!! (ΒΙΝΤΕΟ)


Νηστίσιμα και χωρίς ζάχαρη σταφιδόψωμα, αφράτα και γλυκά σαν τσουρεκάκια που μπορούν να ενταχθούν στο υγιεινό κολατσιό μας!

Δεν χρειάζονται συμπλήρωμα, αυτόνομα είναι τόσο χορταστικά και νόστιμα με τις σταφίδες να προσθέτουν υφή και γλύκα.

Χωρίς βούτυρο ή ζάχαρη, μόνο με φυσικά γλυκαντικά που αρκούν για να τα κάνουν ακαταμάχητα!

Για να είναι φρεσκομυρωδάτα κάθε μέρα, τα αποθηκεύουμε καλά κλεισμένα σε μεμβράνη και σακουλάκι στην κατάψυξη και από την προηγούμενη το βράδυ τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία δωματίου για να τα απολαύσουμε το πρωί.

Νηστίσιμα και χωρίς ζάχαρη σταφιδόψωμα, αφράτα και γλυκά σαν τσουρεκάκια που μπορούν να ενταχθούν στο υγιεινό κολατσιό μας!



Χρόνος
Προετοιμασίας 40 Λεπ.
Χρόνος
Μαγειρέματος 15 Λεπ.
Χρόνος αναμονής 2 Ωρ.
Συνολικός
Χρόνος 55 Λεπ.
Πιάτο Πρόχειρο γεύμα - Σνακ
Μερίδες 12 Κομμάτια
Θερμίδες 258

Υλικά


  •     550 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •     1 φακελάκι 8 γρ ξηρή μαγιά ή 25 γρ φρέσκια μαγιά
  •     200 ml ζεστό νερό όχι καυτό
  •     125 γρ μέλι
  •     ½ κγ κανέλα
  •     1 πρέζα γαρύφαλλο
  •     1 πρέζα αλάτι
  •     50 ml ελαιόλαδο
  •     80 γρ σταφίδες
  •     λίγο μέλι για επάλειψη


Οδηγίες

 

    Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το ζεστό νερό και μέσα του διαλύω τη μαγιά.
    Αν χρησιμοποιήσω ξηρή μαγιά στιγμής δεν χρειάζεται να περιμένω, διαφορετικά το αφήνω 10 λεπτά.
    Έπειτα προσθέτω το μέλι και τα αρωματικά, την κανέλα και το γαρύφαλλο ενσωματώνοντας τα στο μείγμα.
    Αναμιγνύω το αλάτι στο αλεύρι και τα ρίχνω εναλλάξ με το ελαιόλαδο στο μείγμα αναδεύοντας με τον γάντζο στο μίξερ ή με το χέρι.
    Αφήνω να ζυμωθεί για 7 λεπτά με το γάντζο του μίξερ ή με 10 στο χέρι.
    Όταν έχει ξεκολλήσει από τον κάδο η ζύμη είναι έτοιμη.
    Αλείφω με λίγο ελαιόλαδο τον κάδο και από πάνω τη ζύμη, τη σκεπάζω και την βάζω σε ζεστό μέρος (περίπου 30*C) να διπλασιαστεί. Θα χρειαστεί 1 ½ - 2 ώρες περίπου (λιγότερο αν το κάνω σε προθερμασμένο φούρνο).
    Βάζω τις σταφίδες στο νερό να μουλιάσουν και έπειτα τις στραγγίζω.
    Αφού φουσκώσει η ζύμη την βγάζω στον πάγκο, την ξεφουσκώνω και την ανοίγω σε ορθογώνιο σχήμα. Ραντίζω τις μισές σταφίδες, την τυλίγω και την ανοίγω όμοια για δεύτερη φορά βάζοντας τις υπόλοιπες και πλάθω σε κορδόνι.
    Το κόβω πρώτα στη μέση και έπειτα κάθε μισό σε έξι ίσα μέρη (αν θέλω ακρίβεια τα ζυγίζω).
    Κάθε ένα από αυτά το πλάθω είτε σε ψωμάκι είτε σε στρογγυλό και το βάζω σε λαδόκολλα στο ταψί αφήνοντας περιθώριο για να φουσκώσουν.
    Τα σκεπάζω καλά και τα αφήνω να φουσκώσουν για δεύτερη φορά για 30 λεπτά περίπου.
    Όταν ετοιμαστούν διαλύω σε 30 ml νερό χλιαρό, 1 ΚΣ μέλι και με αυτά αλείφω τα σταφιδόψωμα από πάνω.
    Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180*C για 15 περίπου λεπτά.
    Τα βγάζω, τα μεταφέρω σε σχάρα και τα αφήνω να κρυώσουν τελείως πριν τα αποθηκεύσω ή τα σερβίρω.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΙΙ. Designed by John Tsipas