Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ΚΑΤΑ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ - ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΟ ΣτΕ ΓΙΑ ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ !!!


 

Δεν υπάρχει βούληση για στήριξη της ελληνικής μελισσοκομίας από τους κυβερνώντες, τονίζει η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ).

Ο κ. Βασίλης Ντούρας, πρόεδρος της ΟΜΣΕ, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η απόφαση για το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, που υπέγραψε η κ Αραμπατζή, αποτελεί όχι θεραπεία, όπως ελπίζαμε, αλλά ένα ακόμη πλήγμα για μας. Η Ομοσπονδία αποφάσισε να να προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ) για την ακύρωση της απόφασης.

Επίσης με ιδιαίτερη απογοήτευση πληροφορηθήκαμε την ελληνική πρόταση στη σύνοδο AGRIFISH, της 28ης Ιουνίου, για τη θέσπιση εναρμονισμένων Ειδικών Στόχων Προστασίας (SPGs) στο πλαίσιο της αξιολόγησης κινδύνου των φυτοφαρμάκων για τις μέλισσες. Συγκεκριμένα η πρόταση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ανέφερε ότι για να δώσουν άδεια σε ένα φυτοπροστατευτικό η απώλεια μελισσών θα πρέπει να μην υπερβαίνει ποσοστό 7%. Η Ελλάδα πρότεινε ποσοστό 23%, που είναι υπερτριπλάσιο της πρότασης της EFSA. Θεωρούμε ότι η ελληνική πρόταση είναι εκτός πραγματικότητας και αποτελεί προσβολή κατά του κλάδου. Τελικά η Κομισιόν αποφάσισε το ποσοστό να είναι στο 10%.

Ακόμη η υφυπουργός Αραμπατζή βρήκε την Υπουργική Απόφαση, του 2019, του κ. Σταύρου Αραχωβίτη, που καταργεί επί της ουσίας το δικαίωμα που απολαμβάνουν όλοι οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μας να διαθέτουν το μέλι τους στην τοπική αγορά, χωρίς να απαιτείται συσκευαστήριο και δυστυχώς τη διατήρησε.

Ακόμη το ήδη έτοιμο σχέδιο κανονισμού για το ελληνικό σήμα στο μέλι, που θα αποτελέσει ασπίδα προστασίας του μελιού μας, μένει στα αζήτητα. Η νοθεία και οι ελληνοποιήσεις δίνουν και παίρνουν, οι έλεγχοι είναι ανεπαρκείς και γίνονται μόνο μετά από καταγγελίες μας.

Ο πρώην υπουργός κ. Βορίδης, στο νόμο 4691/2020 (ΦΕΚ 108/Α/9-6-2020) και ειδικότερα στο άρθρο 25, θεωρεί τη μέλισσα στα ζώα που προξενούν ζημίες. Εκτιμώ ότι αυτή η απόφαση πάρθηκε μετά από «πιέσεις» επιχειρηματιών φωτοβολταϊκών γιατί οι μέλισσες προξενούν φθορές στις εγκαταστάσεις τους.  

Τέλος θα πρέπει να τονίσω ότι όλοι οι πληττόμενοι κλάδοι λόγω COVID έλαβαν αποζημιώσεις. Οι μελισσοκόμοι ακόμα τις περιμένουμε…».

Διαβάστε την επιστολή της ΟΜΣΕ 

Παϊσιάδης Σταύρος
 

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΙΙ. Designed by John Tsipas