Γνωρίζεις ότι πάνω από το 35% της παγκόσμιας τροφής που παράγεται, εξαρτάται από τα έντομα-επικονιαστές; Από τα 100 είδη καλλιεργειών, τα 71 είδη επικονιάζονται από τις μέλισσες.
Οι μέλισσες ανακηρύχτηκαν ως οι πιο σημαντικοί οργανισμοί στον πλανήτη, από το Ινστιτούτο Παρατήρησης της Γης (Earthwatch Institute). Αν εξαφανιστούν, θα υπάρξει σοβαρή ζημιά τόσο στη φύση όσο και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Είμαι σίγουρη ότι τα έχεις ξανακούσει όλα αυτά και δεν σου είναι άγνωστα.
Αυτά τα συμπεράσματα παρουσιάστηκαν στην τελευταία σύνοδο της Βασιλικής Γεωγραφικής Ένωσης του Λονδίνου. Παράλληλα, πολλοί επιστήμονες και ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως οι μέλισσες βρίσκονται ήδη σε απειλή για αφανισμό.
Γιατί είναι τόσο σημαντικές οι μέλισσες για τη ζωή μας; Τι θα συμβεί αν εξαφανιστούν;
Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Μελισσοκομικό Επιχειρηματικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Μαγιόρ και τη Μελισσοκομική Ένωση Χιλής, κατέδειξαν ότι οι μέλισσες είναι ο μοναδικός ζωντανός οργανισμός που δεν φέρει παθογένεια, μύκητα, ιό ή βακτήριο.
Ο αγροτικός κόσμος εξαρτάται κατά 70% από τις μέλισσες, ενώ κινδυνεύει το 35% της διατροφής μας. Οι μέλισσες μας προσφέρουν την επικονίαση, δηλαδή τη γονιμοποίηση του άνθους για να γίνει ο καρπός. Το 1/3 των καλλιεργειών, βασίζεται σε αυτή τη διαδικασία. Εάν λοιπόν εξαφανιστούν, θα πάψουν να υπάρχουν σημαντικές φυτικές καλλιέργειες που χρειάζονται επικονίαση.
Με την επικονίαση των μελισσών γίνεται η αναπαραγωγή των φυτών από τα οποία τρέφονται εκατομμύρια ζώα. Άρα αν εξαφανιστούν, η πανίδα θα αρχίσει σύντομα να εξαφανίζεται κι εκείνη.
Εκτιμάται ότι η οικονομική αξία της επικονίασης των μελισσών είναι περίπου 265 δις σε δολάρια τον χρόνο παγκοσμίως. Αυτό αμέσως σημαίνει ότι η εξαφάνιση τους, θα φέρει καταστροφικές επιπτώσεις και στην οικονομία.
Το μέλι που παράγεται από τις μέλισσες έχει τεράστια διατροφική αξία και αποτελεί ένα πολύτιμο τρόφιμο για την υγεία του ανθρώπου.
Εγώ θα σου το πω αλλιώς…
Σκέψου τη ζωή σου χωρίς απαραίτητα φυτά, φρούτα και λαχανικά όπως καρπούζι, πεπόνι, αγγούρι, κολοκύθι, μήλα, φράουλες… η λίστα είναι μεγάλη!
Απειλές για τις μέλισσες – γιατί κινδυνεύουν με εξαφάνιση;
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι τα χημικά φυτοφάρμακα υψηλής τοξικότητας που χρησιμοποιούνται για την απεντόμωση των καλλιεργειών. Οι μέλισσες τα προσλαμβάνουν από τη γύρη και το νέκταρ και δηλητηριάζονται.
Στην Κολομβία, τα τελευταία χρόνια έχει δηλητηριαστεί περίπου το 35% των μελισσών!
Οι μονοκαλλιέργειες που προωθεί όλο και περισσότερο η βιομηχανική γεωργία, μειώνουν τη βιοποικιλότητα και καταστρέφουν πλούσια σε ποικιλία οικοσυστήματα. Επομένως, άλλος ένα κίνδυνος για τις μέλισσες είναι οι μονοκαλλιέργειες, αφού για να επιβιώσουν θα πρέπει να τρέφονται από μία μεγάλη ποικιλία ανθοφόρων φυτών.
Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ελβετίας, τα κύματα που παράγονται κατά τη διάρκεια των κλήσεων κινητής τηλεφωνίας αποπροσανατολίζουν τις μέλισσες. Ο ερευνητής Ντάνιελ Φαβρ και οι συνεργάτες του, πραγματοποίησαν 83 πειράματα που απέδειξαν ότι εκείνη τη στιγμή, οι μέλισσες παράγουν έναν θόρυβο δέκα φορές μεγαλύτερο από το κανονικό, ο οποίος σηματοδοτεί τις υπόλοιπες μέλισσες ότι κινδυνεύουν και πρέπει να εγκαταλείψουν την κυψέλη τους.
Τι μπορεί να γίνει ώστε να μην εξαφανιστούν;
- Να σταματήσει η χρήση των φυτοφαρμάκων που σκοτώνουν τις μέλισσες, άρα και την τροφή μας
- Να προωθηθούν εναλλακτικές πρακτικές στον αγροτικό κόσμο, που ωφελούν την επικονίαση και δεν την καταστρέφουν
- Να προστατεύονται επαρκώς οι φυσικοί βιότοποι μέσα και γύρω από τις αγροτικές περιοχές
- Να ενισχύεται η βιοποικιλότητα στις αγροτικές εκτάσεις και καλλιέργειες
- Να γίνεται έρευνα, ανάπτυξη και εφαρμογή των βιώσιμων γεωργικών πρακτικών
- Να ερευνάται και να παρακολουθείται η υγεία και η ευημερία των μελισσών
Είχα παρευρεθεί πέρυσι σε ένα σεμινάριο, όπου άκουσα πως: η κυψέλη της μέλισσας με πρόπολη, είναι τρεις φορές πιο καθαρή από ένα πολύ καλά αποστειρωμένο χειρουργείο!
Δημοσίευση σχολίου