Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΕΣ


Το μέλι είναι ένα γλυκό σιρόπι που φτιάχνουν οι μέλισσες, χρησιμοποιώντας το νέκταρ από λουλούδια. Κατατάσσεται με βάση το χρώμα, ενώ το καθαρό χρυσοκίτρινο είναι πιο συχνό για κατανάλωση, από τις σκούρες ποικιλίες. Η γεύση ενός συγκεκριμένου τύπου μελιού ποικίλει ανάλογα με τους τύπους λουλουδιών από τους οποίους συλλέχθηκε το νέκταρ (πευκόμελο, ανθόμελο κλπ).

Το ακατέργαστο μέλι
συλλέγεται από την κυψέλη και εμφιαλώνεται απευθείας και ως εκ τούτου περιέχει ιχνοστοιχεία ζύμης, κεριού και γύρης. Το παστεριωμένο μέλι έχει θερμανθεί και υποβληθεί σε επεξεργασία για την απομάκρυνση των ακαθαρσιών.

Η σύγχρονη ιατρική επιστήμη κατάφερε να βρει χρήσεις του μελιού στην αντιμετώπιση χρόνιων πληγών και την καταπολέμηση της λοίμωξης, καθώς πιστεύεται πως έχει αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Αποτελείται από γλυκόζη, φρουκτόζη και μέταλλα, όπως σίδηρο, ασβέστιο, φωσφορικό άλας, χλωριούχο νάτριο, κάλιο και μαγνήσιο.
Μερικά γρήγορα στοιχεία για το μέλι…

  •     Συνδέεται με τις θεραπευτικές ιδιότητες του τραύματος και την αντιβακτηριακή δράση
  •     Έχει χρησιμοποιηθεί στην ιατρική για πάνω από 5.000 χρόνια
  •     Μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη στα γεύματα, παρέχοντας μια πιο υγιεινή επιλογή
  •     Μην το δίνετε σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 μηνών – μπορεί να προκαλέσει αλλαντίαση, έναν σπάνιο αλλά σοβαρό τύπο τροφικής δηλητηρίασης
  •     Η ζωή μας εξαρτάται κατά πολύ από τις μέλισσες
  •     Το σκούρο μέλι έχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες


Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, υπάρχουν στοιχεία για τα εξής:

Θεραπεία τραυμάτων και εγκαυμάτων

Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στη βιβλιοθήκη Cochrane, έδειξε ότι το μέλι μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των εγκαυμάτων. Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δήλωσε ότι “το τοπικό μέλι είναι φθηνότερο από τα αντιβιοτικά, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά και μπορεί να έχουν άλλες επιβλαβείς παρενέργειες”. Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων για την πλήρη υποστήριξη αυτού του ισχυρισμού.


Μείωση της διάρροιας

Τα επιστημονικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι το μέλι μειώνει τη διάρροια. Επιπλέον, προωθεί την αυξημένη πρόσληψη καλίου και νερού, τα οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμα όταν αντιμετωπίζουμε διάρροια. Οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο Λάγος της Νιγηρίας δείχνουν ότι το μέλι έχει επίσης δείξει την ικανότητα να εμποδίζει τις δράσεις των παθογόνων οργανισμών που συνήθως προκαλούν διάρροια.


Πρόληψη της παλινδρόμησης


Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το μέλι μπορεί να μειώσει την ανοδική ροή του στομαχικού οξέος και των τροφίμων και  να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και καούρας.


Καταπολέμηση λοιμώξεων

Το 2010, επιστήμονες από το Ακαδημαϊκό Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ ανέφεραν την ικανότητα του μελιού να σκοτώνει βακτήρια, λόγω μιας πρωτεΐνης που περιέχει.

Μια πιο πρόσφατη μελέτη στο Ευρωπαϊκό Περιοδικό Κλινικής Μικροβιολογίας & Μολυσματικών Ασθενειών έδειξε ότι ένας συγκεκριμένος τύπος μελιού, που ονομάζεται Μανούκα, μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της εξάπλωσης του βακτηρίου Clostridium difficile στο σώμα. Το C. difficile είναι γνωστό ότι προκαλεί σοβαρή διάρροια και ασθένεια.

Ο Δρ. Jenkins κατέληξε:

“Το μέλι Manuka θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία πρώτης γραμμής για μολύνσεις με βακτήρια που είναι ανθεκτικά σε πολλά διαθέσιμα σήμερα αντιβιοτικά».

Υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία που υποστηρίζουν τη χρήση του μελιού ως θεραπεία για τη μόλυνση.


Ανακούφιση από συμπτώματα κρυολογήματος και βήχα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστούν και αναγνωρίζουν το μέλι ως φυσικό φάρμακο κατά του βήχα. Ωστόσο, συνιστούν ότι δεν είναι κατάλληλο για παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους.

Μια μελέτη του 2007 από το Penn State College of Medicine, υποδηλώνει ότι το μέλι μείωσε τον νυκτερινό βήχα και βελτίωσε την ποιότητα του ύπνου σε παιδιά με λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος σε μεγαλύτερο βαθμό από τα φάρμακα.

    Προσωπικά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, όλο τον χειμώνα μας συνοδεύει στο σπίτι ένα φλιτζάνι τσάι του βουνού με ένα κουταλάκι μέλι. Κάτι που είναι αναπόσπαστο κομμάτι σε νύχτες με κρυολόγημα. Και πάντα μου μαλακώνει τον λαιμό, το αναπνευστικό και τον βήχα.


Αντικατάσταση της ζάχαρης στη διατροφή

Η γλυκιά γεύση του μελιού το καθιστά ιδανικό υποκατάστατο της ζάχαρης στη διατροφή. Η προστιθέμενη ζάχαρη στη διατροφή παρέχει πλεονάζουσες θερμίδες χωρίς θρεπτικό όφελος, με κίνδυνο για αυξημένο σωματικό βάρος, με υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη.

Το μέλι μπορεί να προστεθεί σε τρόφιμα και ποτά για να γλυκάνει τη γεύση χωρίς την αρνητική επίδραση των πρόσθετων σακχάρων στην υγεία, παρέχοντας τα τόσο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του. Ωστόσο, δεδομένου ότι το μέλι εξακολουθεί να είναι μια γλυκαντική ουσία, είναι σημαντικό να ενημερωνόμαστε για την ποσότητα κατανάλωσης.

Φαρμακευτική χρήση


Το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μιας ευρείας σειράς ασθενειών, παθήσεων και τραυματισμών.

Μπορεί να αναμιχθεί με άλλα φάρμακα και να καταναλωθεί ή να τρίβεται πάνω στο δέρμα. Οι ασκούμενοι της ιατρικής της Αγιουρβέδα επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν το μέλι ως φάρμακο για τα εξής:

  •     στρες
  •     αδυναμία
  •     διαταραχή ύπνου
  •     προβλήματα όρασης
  •     κακή αναπνοή
  •     πονόδοντο
  •     βήχα και άσθμα
  •     έλκος στομάχου
  •     διάρροια και δυσεντερία
  •     εμετό
  •     υπνηλία και συχνή ούρηση
  •     υψηλή πίεση του αίματος
  •     ευσαρκία
  •     ίκτερο
  •     έκζεμα και δερματίτιδα
  •     εγκαύματα, περικοπές και πληγές
  •     αρθρίτιδα


Παρόλο που δεν επιβεβαιώνονται όλες οι χρήσεις του μελιού ως αποτελεσματικές, η δοκιμή δε θα επιδεινώσει τις συνθήκες ούτε θα προκαλέσει βλάβη.


 

Λίγη από την ιστορία του μελιού


Οι ζωγραφιές των σπηλαίων δείχνουν ότι πριν από περίπου 8.000 χρόνια, το μέλι χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τους ανθρώπους, αν και δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι ο άνθρωπος διατηρούσε και καλλιέργησε αποικίες μελισσών μέχρι το 2.400 π.Χ.

Χρησιμοποιήθηκε στις ιατρικές πρακτικές πολλών πολιτισμών εδώ και αιώνες. Πάνω από 4.000 χρόνια, το μέλι χρησιμοποιήθηκε στην παραδοσιακή ιατρική της Αγιουρβέδα, όπου θεωρήθηκε αποτελεσματική στη θεραπεία της δυσπεψίας και των ανισορροπιών στο σώμα.

Πριν από τη χρήση του από τους αρχαίους Αιγυπτίους, το μέλι τριβόταν πάνω στο δέρμα για να θεραπεύει τις πληγές και έχει βρεθεί σε φαρμακευτικές ουσίες από πάνω από 5.000 χρόνια πριν.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του μελιού έχουν διερευνηθεί και μελετηθεί στη σύγχρονη εποχή και υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ορισμένα τμήματα της ιστορικής του φήμης μπορεί να έχουν αλήθεια.

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΙΙ. Designed by John Tsipas