Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΦΥΑΔΕΣ


Μετά την γονιμοποίηση της νέας βασίλισσας στην παραφυάδα μας, για να την βοηθήσουμε να αναπτυχθεί γρήγορα, να φτιάξει καλούς πληθυσμούς και το μελίσσι να γίνει σύντομα δυνατό προβαίνουμε στις εξής ενέργειες:
Επιλέγουμε ένα δυνατό μελίσσι, αναζητούμε στην συνέχεια ένα πλαίσιο ανοιχτού γόνου (με προνύμφες) μαζί με τις μέλισσες νεαρής ηλικίας που είναι πάνω στο πλαίσιο (παραμάνες), ελέγχουμε να μην έχει την βασίλισσα και το αφαιρούμε από την δυνατή κυψέλη.
Στη συνέχεια μεταφέρουμε και τοποθετούμε το πλαίσιο με τον ανοιχτό γόνο στην παραφυάδα που θέλουμε να δυναμώσουμε αφού πρωτύτερα έχουμε ανοίξει ένα κενό σπρώχνοντας τα δύο τελευταία πλαίσια προς την πλευρά της κυψέλης που είναι άδεια ώστε να δημιουργηθεί κενός χώρος ανάμεσα στα πλαίσια.

Τοποθετούμε το πλαίσιο με τον ανοιχτό γόνο και τις μέλισσες που έχει, στον κενό χώρο της παραφυάδας φροντίζοντας να υπάρχει μία απόσταση του πλαισίου που τοποθετήσαμε από τα πλαίσια αριστερά και δεξιά της παραφυάδας περίπου στα 5 εκατοστά και από τις δύο πλευρές όπως δείχνει η φωτό ώστε να μην έρχονται σε επαφή οι μέλισσες με σκοπό να πάρει ο πληθυσμός του νέου πλαισίου που βάλαμε τις οσμές τις παραφυάδας.

 Αφήνουμε ανοιχτό το καπάκι της κυψέλης για να φύγουν από το πλαίσιο με τον ανοιχτό γόνο που φιλοξενείται στην παραφυάδα μας οι λίγες συλλέκτριες που τυχόν ήταν πάνω στο πλαίσιο και να επιστρέψουν στην κυψέλη τους ώστε να αποφευχθεί η διαμάχη και ο θάνατος μελισσών.

 Περιμένουμε 7 λεπτά και στην συνέχεια ενώνουμε τα πλαίσια  και ταΐζουμε 1 kg σιρόπι 1:1.

 Σε μόλις λίγα λεπτά της ώρας έχουμε δυναμώσει την παραφυάδα μας με ένα πλαίσιο γόνο και με τον πληθυσμό του, χωρίς τον θάνατο από διαμάχη ούτε μιας μέλισσας.

Εάν θέλουμε μπορούμε να επαναλάβουμε μετά από μισή ώρα αλλά συνήθως δεν χρειάζεται.

 Με αυτό τον τρόπο η παραφυάδα μας ενισχύεται πολύ γρήγορα και ο πληθυσμός που προκύπτει βοηθάει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα την βασίλισσα να γεννάει πολύ περισσότερο ώστε να προλάβει να γίνει ένα δυνατό μελίσσι πρίν από το κενό του καλοκαιριού.

Αυτή η συνένωση δεν πρέπει να εφαρμόζεται το φθινόπωρο καθώς έχει κάποια ποσοστά αποτυχίας διότι ο ανοιχτός γόνος και οι παραμάνες μέλισσες είναι λίγες, αντίθετα οι μέλισσες πάνω στα πλαίσια είναι μεγάλης ηλικίας - συλλέκτριες.

 Εάν χρειάζεται να προβούμε σε ένωση για κάποιους λόγους αυτή την εποχή ακολουθούμε τις γνωστές διαδικασίες ένωσης πληθυσμών (με εφημερίδα κτλ κτλ)

Πηγή
Μπέκας Χρήστος
Γεωπόνος Τ.Ε. Μελισσοκόμος


Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΙΙ. Designed by John Tsipas