Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

100 ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ


Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Οι ειδικοί ξέρουν πάντα κάτι παραπάνω από εμάς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με την υγεία  μας.  Μοιραστήκαμε λοιπόν με 17 επιστήμονες 100 από τα μυστικά τους ιδού το αποτέλεσμα.

Λύσεις για: Δυσπεψία, Δυσκοιλιότητα, Αιμορροΐδες
 
1. Για να μη σας πειράζει πολύ το ποτό, όταν πίνετε καλύτερα να τρώτε κίτρινο τυρί ή κάτι άλλο λιπαρό, εκτός κι έχετε πρόβλημα γενικά με το στομάχι σαςκαι έχετε λόγους να αποφεύγετε τα τυριά ή τα λιπαρά. (Σε αυτή την περίπτωση βέβαια έχετε λόγο να αποφεύγετε και το αλκοόλ). Μια άλλη λύση είναι προτού
ξεκινήσει η βραδιά να πιείτε μια κουταλιά ελαιόλαδο
2. Αν έχετε αιμορροΐδες, αποφεύγετε τις ασπιρίνες και τα αντιφλεγμονώδη όπως και τα αντιβιοτικά που ίσως παίρνετε χωρίς σοβαρό λόγο -ό,τι ερεθίζει το στομάχι,ερεθίζει και τις αιμορροΐδες. Ενας ασυνήθης ύποπτος για τον ερεθισμό των αιμορροΐδων είναι και οι σάλτσες, λόγω των καρυκευμάτων τους.
3. Ενα παλιό γιατροσόφι για τις εξωτερικές αιμορροΐδες είναι και το λεμόνι, μόνον που μερικές φορές (αν υπάρχει αμυχή), η επάλειψη τσούζει ενοχλητικά.Οι γαστρεντερολόγοι δεν το συνιστούν διόλου πάντως. Απεναντίας συμβουλεύουν να κάνετε τοπικά μια μικρή «εντριβή» με κάπως στρογγυλό παγάκι.
4. Αν έχετε διάρροια, δοκιμάστε να πιείτε Κόκα Κόλα, αλλά προηγουμένως ανακινείστε το μπουκάλι για να ξεθυμάνει το ανθρακικό.
5. Αν έχετε διάρροια, μπορεί να παρουσιάσετε και αφυδάτωση. Υπολογίστε ότι για κάθε «κένωση», προκειμένου να αναπληρώσετε τα χαμένα υγρά, χρειάζεστε πάνω-κάτω 4 ποτήρια νερό. Προτιμήστε στο νερό που πίνετε να στάζετε και λίγο λεμόνι.
6. Ο πονόκοιλος οποιασδήποτε αιτιολογίας χειροτερεύει με το κρύο νερό ή με οποιοδήποτε κρύο ρόφημα -όπως και με το παγωτό. Όσο κι αν σας ξενίζει μέσα στην ζέστη του καλοκαιριού, ο πονόκοιλος «προτιμά» τα χλιαρά ροφήματα.
7. Αν έχετε πρόβλημα δυσκοιλιότητας ή αιμορροϊδες, το καλοκαίρι φροντίστε να πίνετε κάθε μέρα παραπάνω νερό από το κανονικό. Με την εφίδρωση το σώμα χάνει πολύ νερό και έτσι ο οργανισμός δεν διαθέτει αρκετά υγρά για τα έντερα, οπότε τα κόπρανα αφυδατώνονται και γίνονται ακόμα πιο σκληρά.
8. Αν έχετε φούσκωμα, μην ακούτε αυτούς που συνιστούν «πιες μια σόδα να σου περάσει». Η σόδα ανακουφίζει μόνον αν μπορείτε να μείνετε μόνοι και να εκτονώσετε τα περιττά αέρια του στομάχου με ερυγές (ρέψιμο). Διαφορετικά η σόδα όχι μόνον δεν θα σας βοηθήσει, αλλά και θα σας φουσκώσει περισσότερο
9. Αν είστε αγχώδεις και έχετε δυσπεψία, πολύ πιθανόν να μπορέσετε να χωνέψετε ευκολότερα αν πάρετε μερικές βαθιές αναπνοές και χαλαρώσετε Ο λόγος είναι ότι το σώμα που βρίσκεται σε κατάσταση «συναγερμού» λόγω άγχους, επιβραδύνει αυτομάτως όσες διαδικασίες δεν θεωρούνται ζωτικές στη φάση της κρίσης. Υπάρχουν κατά συνέπεια πολλές πιθανότητες η ψυχογενής δυσπεψία να περάσει με μερικές βαθιές αναπνοές.
10. Αν έχετε συχνά ενοχλήσεις στο στομάχι, απευθυνθείτε σε ειδικό και μην περιορίζεστε να τις καταπολεμάτε συστηματικά με αντιόξινα ή άλλα σκευάσματα.Επίσης απευθυνθείτε σε ειδικό αν πονέσετε έντονα ή «περίεργα» έστω και μία φορά. Ο πόνος στο περιοχή αυτή μπορεί να είναι και από την καρδιά.
11. Εναλλακτική πρόταση για τη δυσπεψία, είναι να τρίψετε τις πατούσες σας. Οι γαστρεντερολόγοι πιστεύουν ότι δεν θα καταφέρετε τίποτε με αυτό, αλλά η μόνη περίπτωση να χάσετε κάτι κάνοντας μασάζ στα πέλματά σας, είναι να το κάνετε σκυφτοί. Σε αυτή την περίπτωση, με διπλωμένο το στομάχι, μάλλον θα
επιδεινώσετεντη δυσπεψία σας.
12. Μερικοί άνθρωποι με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αισθάνονται καλύτερα όταν μετά το φαγητό μασούν τσίχλα. Η τσίχλα δεν βοηθά στην παλλινδρόμηση, αλλά συμβάλει στο να αδειάσει πιο γρήγορα το περιεχόμενο του στομάχου προς τα έντερα Από την άλλη όμως η τσίχλα μπορεί να σας προκαλέσει φούσκωμα και αεροφαγία.Δοκιμάστε το και. βλέπετε.
13. Ο βασανιστικός λόξυγκας μπορεί να σας περάσει αν καταπιείτε ένα μικρό παγάκι. Φροντίστε όμως προηγουμένως να το βάλετε κάτω από τη βρύση για να μικρύνει αρκετά και να είναι στρογγυλό, χωρίς γωνίες. Άλλη λύση είναι να κρατήσετε την αναπνοή σας για 10-15 δευτερόλεπτα. Τρίτη λύση είναι να βάλετε στο στόμα σας μια μεγάλη γουλιά νερό και να κάνετε επίκυψη, σαν να προσπαθείτε να φτάσετε με τα χέρια σας στα ακροδάχτυλα των ποδιών σας. Όταν έχετε σκύψει αρκετά,τότε καταπίνετε.

Λύσεις για προβλήματα στα αυτιά

1. Για να μη μπει νερό στο αυτί όταν κολυμπάτε, μπορείτε προτού βουτήξετε στη θάλασσα να βάλετε λίγο λάδι σε δύο κομμάτια βαμβάκι και να τα τοποθετήσετε σαν ωτασπίδες στα αυτιά σας. Το λαδωμένο βαμβάκι ενεργεί σαν φίλτρο.
2. Αν τελικά μπει νερό στο αυτί σας, αντί να «ταρακουνιέστε» αδίκως προσπαθώντας νευρικά να το «αδειάσετε», μπορείτε να ρίξετε στο αυτί λίγες σταγόνες οινόπνευμα. Βοηθά στην εξάτμιση του υγρού. Προσέξτε όμως να είναι καθαρό οινόπνευμα και όχι το μπλέ, το φωτιστικό! Για να ελέγξετε την ποσότητα,
διαποτίστε ένα κομμάτι βαμβάκι και χρησιμοποιήστε το σαν «σταγονόμετρο». Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ειδικές σταγόνες που πωλούνται στα φαρμακεία και κάνουν περίπου ό,τι και το οινόπνευμα. Είναι δηλαδή «στεγνωτικές» και αντισηπτικές.
3. Αν πονάει το αυτί, σιδερώστε καθαρό πανί ή πετσετάκι και κάντε «κομπρέσα» με το ζεστό ύφασμα στο αυτί που πονάει. Αν όμως ανεβάσετε πυρετό, συνεννοηθείτε με γιατρό, επειδή είναι πιθανόν να σας χρειάζεται αντιβίωση -οι ωτίτιδες καμιά φορά προκαλούν πολύ σοβαρές επιπλοκές.
4. Αν πονούν πολύ τα αυτιά σας στα αεροπορικά ταξίδια, μπορείτε να πάρετε προληπτικά από το φαρμακείο ένα ειδικό αποσυμφορητικό σκεύασμα και να κάνετε χρήση αυτού προτού επιβιβασθείτε. Το αποσυμφορητικό θα κρατήσει ανοιχτή την ευσταχιανή σάλπιγγα και θα γλιτώσετε το μπούκωμα. Αυτά τα σκευάσματα πάντως δεν πρέπει να αποτελούν μόνιμη λύση.
6. Για να μη βουλώνουν τα αυτιά στα αεροπορικά ταξίδια, μπορείτε να μασάτε τσίχλα ή να πιπιλάτε καραμέλες. Άλλη λύση είναι το χασμουρητό.
7. Αν τελικά τα αυτιά σας βουλώσουν στο αεροπλάνο, κλείστε τη μύτη με τα δάχτυλά σας, πάρτε μια ανάσα, στη συνέχεια κλείστε το στόμα και μετά «ωθήστε» δυνατά τον αέρα προς το πίσω μέρος τη μύτης σας χρησιμοποιώντας τους μυς των μάγουλων και του λαιμού, σαν να προσπαθείτε να «ξεφορτωθείτε» τα δάχτυλα που κλείνουν τη μύτη σας. Όταν το πετύχετε -ίσως όχι με την πρώτη- θα το καταλάβετε!
8. Αν παθαίνετε συχνά αμυγδαλίτιδες, ίσως πρέπει να συζητήσετε με τον ειδικό γιατρό τη λύση της «συντηρητικής αντιβίωσης» Πρόκειται για κάλυψη με ελάχιστη δόση αντιβιοτικού για παρατεταμένο διάστημα. Έτσι μπορείτε να διασφαλίσετε ότι δεν θα σας πιάσουν οι αμυγδαλές σας μέσα στο 15αύγουστο
9. Αν σας παρουσιάσθηκε ρυθμικό ή παλμικό βουητό στα αυτιά, καλό είναι να επικοινωνήσετε άμεσα με γιατρό -μπορεί να γλιτώσετε από σοβαρές επιπλοκές. Επίσης γιατρός πρέπει να εκτιμήσει το βουητό αν σας πιάνει μόνον από το ένα αυτί.
10. Το καλοκαίρι, με τα πολλά ντους και τα θαλάσσια μπάνια, η κυψελίδα μπορεί να απορροφήσει νερό και να φουσκώσει, με αποτέλεσμα να βουλώσει το αυτί.Μην προσπαθήσετε να το καθαρίσετε μόνοι με μπατονέτες ή άλλα σύνεργα αλλά στην ωτορινολαρυγγολογική κλινική ενός δημόσιου νοσοκομείου.

Λύσεις για προβλήματα στα Μάτια

1. Αν το κριθαράκι ή το χαλάζιο επιμένει καιρό, ίσως έχετε ακούσει το γιατροσόφι» με την πολύ ζεστή κομπρέσα -όχι όμως και καυτή. Οι οφθαλμίατροι διαφωνούν με αυτό γιατί οι μικρές κύστες στα μάτια αντιμετωπίζονται κυρίως με τοπική αντιβίωση. Η μόνη περίπτωση να σας βοηθήσει η ζεστή κομπρέσα, είναι να έχετε μια κύστη στάσιμη για πολύ καιρό. Σε αυτή την περίπτωση το ζεστό νερό μπορεί να την κάνει να «σπάσει» και να αδειάσει. Εντούτοις η ζεστή κομπρέσα όταν η κύστη αυτή έχει μόλις δημιουργηθεί, όχι μόνον δεν ωφελεί, αλλά αυξάνει τη φλεγμονή.
2. Αν εσείς ή κάποιος συγγενής σας χάσει τα γυαλιά της πρεσβυωπίας, μπορείτε προσωρινά για λίγες μέρες (μέχρι να ετοιμαστούν τα καινούργια) να εξυπηρετηθείτε με τα έτοιμα γυαλιά που πουλιούνται πολύ φθηνά σε κεντρικά περίπτερα ή σε καταστήματα οπτικών. Μην επαναπαυτείτε πάντως για πολύ σε αυτά, επειδή θα δημιουργήσετε πρόβλημα στην όρασή σας.
3. Αν καίνε ή τσούζουν τα μάτια από τη ζέστη και τον αέρα, μπορείτε να ανακουφιστείτε άμεσα βάζοντας τεχνητά δάκρυα
4. Πολλοί άνθρωποι αντιμετώπισαν σοβαρές περιπέτειες με τα μάτια τους, γιατί όταν κάποια στιγμή τα ένιωσαν κόκκινα και ερεθισμένα, θεώρησαν ως απλούστερη λύση να πεταχτούν στο φαρμακείο για ένα κολλύριο κορτιζόνης. Δυστυχώς όμως είχαν την ατυχία τα μάτια τους να έχουν κοκκινίσει εξαιτίας λοίμωξη από
ερπητα-κάτι που μπορούσε να διαγνώσει μόνον ο οφθαλμίατρος. Η λοίμωξη από έρπητα επιδεινώνεται ραγδαία με τη χρήση της κορτιζόνης.
5. Για να ξέρετε αν η επιπεφυκίτιδα του άλλου μπορεί να μεταδοθεί σε εσάς ή όχι, πρέπει να ξεχωρίζετε τι είδους επιπεφυκίτιδα είναι. Η αλλεργική -που δεν κολλάει- έχει λίγες εκκρίσεις και πολύ έντονη φαγούρα, ενώ η ιογενής και η μικροβιακή (που μεταδίδονται) δεν έχουν αυτή τη βασανιστική φαγούρα της
αλλεργικής.
6. Η μικροβιακή επιπεφυκίτιδα έχει την περισσότερη τσίμπλα (κιτρινοπράσινες εκκρίσεις το πρωί) και είναι η μόνη που χρειάζεται κολλύριο με αντιβίωση, Αν φταίει ιός, οι εκκρίσεις είναι ελάχιστες, εκτός και αν εξαιτίας του ερεθισμού από τον ιό, το μάτι έχασε τις «άμυνές» του και κόλλησε επιπλέον και μικρόβιο.Μπορεί δηλαδή το μάτι να είναι βεβαρημένο συγχρόνως και με ιό και με μικρόβιο. (Μην πάρετε μικτό κολλύριο με αντιβίωση και κορτιζόνη αν δεν μιλήσετε με γιατρό). Η ιογενής και αλλεργική επιπεφυκίτιδα ανακουφίζεται με τεχνητά
δάκρυα
7. Όποιος βάζει κολλύριο για γλαύκωμα πρέπει να προσέχει να περιορίζει το υγρό του κολλυρίου στο μάτι του και να μην το αφήνει να «γλιστράει» προς τη μύτη και το στόμα μέσα από τον «αγωγό» του δακρυϊκού πόρου (στην εσωτερική κόχη του ματιού) Για να το πετύχει αυτό, όταν βάζει το φάρμακό του πρέπει να πιέζει με ένα δάχτυλό του τον δακρυϊκό πόρο ώστε να τον φράζει. Πολλοί άνθρωποι δεν
ξέρουν αυτή τη βασική λεπτομέρεια και έτσι τα σκευάσματα για το γλαύκωμα αντί να περιορίζονται στο μάτι, κυκλοφορούν σε ολόκληρη τον οργανισμό, δημιουργώντας καμιά φορά από προβλήματα ζαλάδας μέχρι μειωμένη λίμπιντο

Λύσεις με Τροφές – φάρμακο

1. Αν ιδρώνετε πολύ στα χέρια και επίκειται ο γάμος σας, συζητείστε με ειδικό τα υπέρ και τα κατά για τα ειδικά μίγματα με αλουμίνιο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Δεν είναι ό,τι πιο υγιεινό υπάρχει, αφού αναστέλλουν την εφίδρωση με τη χρήση ενός βαρέος μετάλλου, όμως το πιθανότερο είναι ότι δεν θα πάθετε καμιά τρομερή βλάβη χρησιμοποιώντας τα σε μια και μοναδική περίπτωση.
2. Αν θέλετε να καταπολεμήσετε την κακοσμία σε διάφορες περιοχές του σώματος σας, τότε δεν αρκεί να αποφεύγετε το σκόρδο και το κρεμμύδι. Πρέπει να μειώσετε κάθετα και τα βαριά τυριά όπως και γενικά όλα τα λιπαρά. Η δυσάρεστη μυρωδιά του σώματός μας εντείνεται όταν τρώμε ένα τρόφιμο που έχει πολύ λίπος, ακόμα κι αυτό καθ αυτό δεν έχει δυσάρεστη οσμή (π.χ. βούτυρο)
3. Αν θέλετε να ευωδιάζετε, τότε προτιμάτε τα φρούτα και τα εσπεριδοειδή -ειδικά τα πορτοκάλια και τα λεμόνια. Γενικά πάντως όλα τα φρούτα προσφέρουν ευχάριστο άρωμα στο σώμα και μειώνουν την κακοσμία ιδιαίτερα στις ευαίσθητες περιοχές.
4. Για να μην «στεγνώνετε» όσο ταξιδεύετε με αεροπλάνο, επειδή ο αέρας μέσα στο σκάφος είναι πολύ ξηρός, καλύτερα να προτιμάτε να πίνετε χυμούς και νερό.Ο, τι περιέχει καφεΐνη, αλλά και ταοινοπνευματώδη, επιτείνουν την αφυδάτωση.
5. Αν νιώθετε υπνηλία αλλά είναι νωρίς και έχετε ακόμα δουλειές ή υποχρεώσεις φάτε κάτι με πρωτεΐνες, κατά προτίμηση κρέας και όχι τυρί. Έχουν δηλαδή και τα γαλακτοκομικά πρωτεΐνες, αλλά περιέχουν και ουσίες που είναι πιο εύκολο να σας νυστάξουν παρά να σας ξυπνήσουν
6. Αν παρουσιάζετε συχνά αϋπνίες, μετά τις 7 το απόγευμα μην τρώτε κρέας και μετά τις 9 το βράδυ μην πίνετε πορτοκαλάδες. Τόσο η πρωτεΐνη του κρέατος όσο και η βιταμίνη C της πορτοκαλάδας τονώνουν και «ξυπνούν» τον οργανισμό.
7. Αν έχετε αϋπνία προτιμήστε να κάνετε κάτι για να ζεσταθείτε, π.χ. πίνοντας ένα ζεστό ρόφημα ή κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο. Όταν το πίνετε, ζεσταίνεστε.Λίγα λεπτά αργότερα όμως παύετε να αισθάνεστε τη ζεστασιά και νιώθετε να κατεβαίνει η θερμοκρασία. Αυτή η σχετική μείωση της θερμοκρασίας βοηθά στο να
«ναρκωθεί» το σώμα σας πιο εύκολα.
8. Στην ατονία βοηθούν σκευάσματα που μπορείτε να βρείτε στα φαρμακεία και τα οποία περιέχουν είτε γκουαράνα είτε τζίνσεγκ. Βοηθά, όπως ξέρετε ο καφές,αλλά και κάτι άλλο. βλαβερό για το στομάχι. Πρόκειται για την ασπιρίνη, που μεταξύ άλλων φαίνεται πως «ξυπνάει» και το μυαλό, παρ ότι αυτό δεν μπορεί να
ερμηνευθεί επιστημονικά και οι ειδικοί στους οποίους απευθυνθήκαμε το θεωρούν μύθο. (Προσοχή, μην δώσετε ασπιρίνη σε μικρό παιδί). Επίσης τονωτική για το μυαλό και το σώμα είναι και η φρέσκια πορτοκαλάδα. Το πρόβλημα είναι ότι και η πορτοκαλάδα πειράζει καμιά φορά στο στομάχι.
9. Αν νυστάζετε ή νιώθετε ατονία ενώ έχετε ακόμα κάτι να κάνετε, δοκιμάστε σαν φάρμακο ένα δεκάλεπτο γυμναστικής. Μην το παρακάνετε, όμως, γιατί η εξόντωση θα φέρει σαν φυσικό επακόλουθο τον . ύπνο.
10. Αν θέλετε να «ξυπνήσετε» λιγο το μυαλό σας επειδή πρέπει να διαβάσετε, αλλά ο καφές σας πειράζει στο στομάχι, σηκωθείτε και αρχίστε να περπατάτε πάνω-κάτω στο δωμάτιο με κάπως ταχύ ρυθμό -όχι περιπάτου, αλλά κάπως νευρικά. Σε 15 λεπτά, συνήθως έχετε «ξυπνήσει» αρκετά.
11. Αν πρέπει να έχετε ηρεμία και συγχρόνως καλά ανακλαστικά και διαύγεια, δοκιμάστε να μασήσετε επί 15 λεπτά μια τσίχλα. Εντούτοις μην μασάτε ξαπλωμένοι με ένα βιβλίο στο χέρι, γιατί πολλοί κατάπιαν την τσίχλα στον ύπνο τους.
12. Αν παίρνετε φάρμακα αλλά θέλετε και να πιείτε και ένα ποτό, τότε με εξαίρεση τα φάρμακα που απαγορεύουν εντελώς το αλκοόλ, μια λύση είναι να «χωρίζετε» την κατανάλωση των δύο ουσιών με μία απόσταση 4 ωρών. Συμβουλευθείτε όμως κι ένα γιατρό, επειδή μπορεί να παίρνετε ένα φάρμακο το οποίο δεν μεταβολίζεται μέσα σε 3-4 ώρες και το οποίο ίσως απαιτεί 7 ή και 24 ώρες αποχής από αλκοόλ.
13. Αν παίρνετε φάρμακα καλό είναι να ξέρετε ότι μερικές ουσίες αντιδρούν με τον ήλιο και προκαλούν έντονες δερματικές αντιδράσεις -όχι πάντως σε όλους τους ανθρώπους. Τα φάρμακα που είναι πιθανόν να αντιδράσουν με το φως ακόμα και αρκετές ώρες αφ ότου πήρε κάποιος το αντίστοιχο χάπι, είναι μερικά
διουρητικά,ορισμένα φάρμακα για αρρυθμίες της καρδιάς, οι τετρακυκλίνες και οι σουλφοναμίδες (αντιβιοτικά), ορισμένα από τα αντιφλεγμονώδη που χορηγούνται κυρίως για αρθρίτιδα, τα φάρμακα για την ακμή και τα οιστρογόνα (θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης)

Λύσεις για ορθοπεδικά προβλήματα

1. Αν χτυπήσετε σε άρθρωση ποδιού ή χεριού στις διακοπές, μην θεωρείτε την ενόχληση αμελητέα και ακινητοποιήστε την περιοχή. Συζητείστε έστω και τηλεφωνικά με έναν ορθοπεδικό, γιατί μερικά «αστεία χτυπήματα» μπορεί να αφήσουν «κουσούρι» στην άρθρωσή σας για πάντα. Πολλοί όμως βάζουν μια παγοκύστη στο χτύπημα,αντιμετωπίζουν τον πόνο με ένα δυνατό χάπι και μετά συνεχίζουν να
χρησιμοποιούν το τραυματισμένο άκρο. Η εσωτερική πληγή στους μυς ή στο χόνδρο όμως δεν
επουλώνεται. μαγικά
2. Αν παίξετε τένις και μετά σας πονάει ο αγκώνας ή ο καρπός σας, βάλτε επάνω μια πρόχειρη παγοκύστη -π.χ. τυλίγοντας παγάκια σε ένα λεπτό πανί. Μην βάζετε τα παγάκια απ ευθείας στο δέρμα, γιατί μπορεί να προκληθεί ένα είδος εγκαύματος.
3. Το έσπασα ή το στραμπούληξα; Το κάταγμα (σπάσιμο) πονάει ακόμα κι αν δεν κινείται καθόλου το άκρο που χτυπήσατε -και πονάει πολύ! Το διάστρεμμα (στραμπούληγμα)πονάει κατά κανόνα μόνον όταν προσπαθείτε να κινήσετε ή να πιέσετε την άρθρωση.
4. Αν χτυπήσατε δάχτυλο χεριού, καρπό ή αστράγαλο και πρέπει να ακινητοποιήσετε την άρθρωση με το σωστό «δέσιμο», μπορείτε να βρείτε έτοιμο νάρθηκα σε κάποιο φαρμακείο. Προσέξτε μόνον να είναι στα μέτρα σας ώστε να ακινητοποιεί σωστά την επίμαχη άρθρωση.
5. Αν είναι πιασμένος ο σβέρκος σας, μη σηκώνετε βάρη, γιατί ταλαιπωρείτε πολύ τους σπονδύλους του αυχένα σας.
6. Αν έχετε πρόβλημα με αυχενικό σύνδρομο ή ραιβόκρανο ενηλίκων, δοκιμάστε να φορέσετε έστω και για λίγες μέρες ένα κολάρο -νάρθηκα για το λαιμό. Τόσο το μαλακό όσο και το σκληρό κολάρο είναι άβολα και ζεστά, αλλά θα σας δώσουν μια «ανάσα» από τον πόνο . Συζητείστε το και με τον ορθοπεδικό σας.
7. Αν έχετε αυχενικό ή και διάφορους μυϊκούς πόνους, μπορείτε να δοκιμάσετε ολιγόλεπτη εντριβή με ασπιρίνες και βαζελίνη -μην το δοκιμάσετε όμως σε μικρά παιδιά. Συγκεκριμένα διαλύετε σε βαζελίνη ή κρέμα χεριών 2-3 ασπιρίνες και μετά κάνετε επάλειψη στο σημείο που πονάει. Το «κοκτέιλ» έχει τοπική δράση
αντιφλεγμονώδους.
8. Αν σας πιάσει κράμπα, μια εμπειρική λύση είναι να τσιμπήσετε τον μυ που πονάει. Η πρόκληση πόνου στον μυ, μπορεί να τον χαλαρώσει αμέσως. Μια άλλη λύση είναι να προκαλέσετε με το χέρι σας διάταση του πιασμένου μυ. Διάταση είναι ο εξαναγκασμός του μυ να κάνει την ακριβώς αντίθετη κίνηση από αυτήν στην
οποία έχει «μαγκώσει»
9. Για να μην πιάνεστε όταν κάνετε γυμναστική, ίσως σας βοηθήσει προληπτικά το τόνικ. Έχει τη γεύση της πικρής σόδας και περιέχει κινίνο, κάτι που βοηθά τα αγγεία και τους μυς να μην πιάνονται στην γυμναστική. Η καλύτερη πρόληψη βέβαια είναι η σωστή προθέρμανση.

ΔΙΑΦΟΡΑ

1. Αν θέλετε να αθληθείτε περπατώντας κάπως έντονα αλλά δεν μπορείτε να προσδιορίσετε το «έντονα», μπορείτε να έχετε σαν μέτρο τη δυνατότητά σας να
μιλήσετε.
Καθώς τρέχετε, δηλαδή, φαντασθείτε ότι τρέχει κάποιος δίπλα σας και
προσπαθείστε να του μιλήσετε. Αν μπορείτε να μιλήσετε έστω και με δυσκολία,
είστε στα
όρια. Αν όμως μπορείτε να μιλήσετε ξέπνοα και με συλλαβές που κόβονται,
πρέπει να επιβραδύνετε το ρυθμό. Γενικά πάντως δεν πρέπει να αθλείστε χωρίς
να
συμβουλευθείτε έναν γιατρό που να γνωρίζει τη συνολική κατάσταση της υγείας
σας.
2. Αν έχετε καταπιεί κόκαλο, ξεροβήξτε μήπως και είναι εύκολο να το βγάλετε.
Αν τελικά δεν μπορείτε να το «ανεβάσετε» με το βήχα, προτιμήστε να το
κατεβάσετε
με ασφαλή τρόπο στο στομάχι. Το καλύτερο «ασανσέρ» είναι το ψωμί -φάτε όμως
μόνον ψίχα. Αν ούτε αυτό λύνει το πρόβλημα, τότε πάρτε την απόφαση να
απευθυνθείτε
σε γιατρό -δεν θα είστε ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος φέτος!
3. Αν σας πιάσει ημικρανία, σκεπάστε με ένα πανί το μάτι από την πλευρά που
πονάει πιο πολύ το κεφάλι. Έτσι δεν μπαίνει καθόλου φως και μπορεί να
νιώσετε
ανακούφιση.
4. Αν έχετε έντονο πονοκέφαλο, ίσως σας βοηθήσει μια παγοκύστη μέχρι να
επενεργήσει το παυσίπονο Αν όμως ο πονοκέφαλος είναι πολύς οξύς ή αν σας
ξύπνησε
μέσα στη νύχτα, συζητείστε έστω και τηλεφωνικά προηγουμένως με έναν γιατρό.
Μπορεί να είναι κάτι σοβαρό
5. Για να καταπολεμήσετε τον πονοκέφαλο, μπορείτε να δοκιμάσετε την
εναλλακτική τακτική να τρίψετε το αυτί σας. Δεν θα πετύχετε με την πρώτη το
σημείο
που χρησιμοποιούν οι βελονιστές, αλλά κάνοντας μασάζ σε όλο το αυτί, πιθανόν
να πιέσετε και το σημείο που θεωρητικά ελέγχει τον πονοκέφαλο.
6. Η άμυνα του γυναικείου οργανισμού πέφτει περισσότερο τις 2-3 ημέρες που
προηγούνται της περιόδου. Τότε παρουσιάζονται περισσότερες λοιμώξεις ή
ιώσεις.
Οπότε ένα καλό προληπτικό μέτρο είναι το εξής: τις μέρες που περιμένετε να
αδιαθετήσετε, κάνετε λίγο πιο υγιεινή ζωή -περισσότερα φρούτα, λιγότερο
αλκοόλ,
κανονικός ύπνος.
7. Το βράχνιασμα και ο νυχτερινός βήχας μπορεί να υποχωρήσει με μια πρόχειρη
«κομπρέσα» με οινόπνευμα στο λαιμό. Γενικά όμως προσέχετε τις κομπρέσες με
οινόπνευμα, γιατί ενοχοποιούνται για εγκεφαλικά επεισόδια. Επειδή δηλαδή το
οινόπνευμα «σπάει» τα τριχοειδή αγγεία δημιουργεί μικρούς θρόμβους, οι
οποίοι
μετά ταξιδεύουν στο υπόλοιποι σώμα, στην καρδιά και στον εγκέφαλο Πολύ
αποτελεσματικό (αν το αντέχετε) είναι και το κρητικό ρακόμελο.
8. Αν κόψετε το τσιγάρο απότομα, μπορεί να έχετε ζαλάδες και άλλα
συμπτώματα, επειδή όλος ο οργανισμός αλλάζει ρυθμούς -για παράδειγμα, δεν
χρειάζεται
πια να υπερπαράγει αιμοσφαιρίνη. Αν είστε γυναίκα, μπορεί να έχετε
ευαισθησία στο στήθος, επειδή ξαφνικά το σώμα σας ξαναβρίσκει τα φυσιολογικά
επίπεδα
των οιστρογόνων του -η νικοτίνη μειώνει τα οιστρογόνα. Συζητείστε με κάποιον
που έχει ήδη κόψει το τσιγάρο ή με ειδικό, ώστε να μη θορυβηθείτε από τα
συμπτώματα
στις διακοπές σας
9. Αν παθαίνετε σχετικά συχνά ουρολοιμώξεις, να πίνετε χειμώνα-καλοκαίρι
πολλά νερά, να αποφεύγετε τα στενά παντελόνια, τα στρινγκ και την ποδηλασία.
Αν
έχετε προδιάθεση σε ουρολοιμώξεις, καλό είναι για προληπτικούς λόγους να
ουρείτε αμέσως μετά από κάθε ερωτική σας επαφή.
10. Αν σας τριγυρίζει μία ίωση, ίσως σας βοηθήσει να βρείτε στα φαρμακεία
βιταμινούχα σκευάσματα και βότανα που να περιέχουν σε ενδεδειγμένες
ποσότητες
βιταμίνη C, ψευδάργυρο, εχινάκεια, βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε, σελήνιο και
τζίντζερ. Συζητείστε με τον φαρμακοποιό τι άλλο μπορείτε να αγοράσετε ή τι
να συνδυάσετε,
γιατί δεν πρέπει να πάρετε 2-3 διαφορετικά χάπια που πιθανόν να
αλληλοκαλύπτονται και να σας επιβαρύνουν με πολλά μέταλλα και βιταμίνες.

Λύσεις … για κυρίες

1. Οι κράμπες στην εγκυμοσύνη ανακουφίζονται σημαντικά με χορήγηση
μαγνησίου, Το περίεργο, όπως λένε οι γυναικολόγοι, είναι ότι πολλές φορές
«οι εξετάσεις
δεν δείχνουν προηγουμένως έλλειψη μαγνησίου», ώστε να ερμηνευθεί ότι οι
κράμπες συνήθως σταματούν μετά τη λήψη του.
2. Αν δεν έχετε σταθερή ωορρηξία και αυτό σας δυσκολεύει στην αντισύλληψή
σας ή αντιθέτως στις προσπάθειές σας να συλλάβετε, ίσως σας βοηθήσει να
ξέρετε
ότι οι γυναίκες έχουν διαφορετικές κολπικές εκκρίσεις λίγο πριν από την
ωορρηξία. Τις ημέρες αυτές οι εκκρίσεις γίνονται πολύ πιο υδαρείς ή
λεπτόρρευστες
Μετά την ωορρηξία γίνονται πάλι σχετικά κολλώδεις.
3. Η ερωτική διάθεση των γυναικών είναι πιο έντονη τις ημέρες της ωορρηξίας.
Αν σας ενδιαφέρει να κάνετε παιδιά -ή το αντίθετο- μπορείτε να έχετε υπ όψη
σας και αυτό το «σύμπτωμα» γονιμότητας. Δεν αποτελεί πάντως σίγουρο μέσο
αντισύλληψης.
1. Οι κολπίτιδες «φουντώνουν» με τα οινοπνευματώδη ποτά και με τα
αντιβιοτικά. Αν δηλαδή μια γυναίκα πάρει π.χ. αντιβίωση για το δόντι της,
μπορεί να παρουσιάσει έξαρση στην κολπίτιδά της. Αν επίσης πίνει οινοπνευματώδη, αυτά παρεμβαίνουν
στον μεταβολισμό των φαρμάκων που παίρνει για την κολπίτιδα και σχεδόν τα
«ακυρώνει».
2. Αν έχετε όξινη κολπίτιδα, μέχρι να αρχίσετε την ενδεδειγμένη θεραπεία
μπορείτε να κάνετε εσωτερικές πλύσεις με αποστειρωμένο νερό και σόδα. Η
αναλογία
είναι σε ένα λίτρο νερό, μια κουταλιά σόδα. Τηλεφωνείστε όμως και στο
γυναικολόγο σας, γιατί μπορεί η κολπίτιδά σας να μην είναι όξινη, οπότε δεν
θα σας
βοηθήσει η χρησιμοποίηση της χημικής βάσης – της σόδας στην προκειμένη
περίπτωση.
3. Η «κολπίτιδα» που αισθάνεστε μπορεί καμιά φορά να οφείλεται στο
καινούργιο απορρυπαντικό ή μαλακτικό που χρησιμοποιήσατε. Μπορεί να είναι
πολύ γνωστή
μάρκα ή μια εντελώς καινούργια -δεν παίζει ρόλο. Απλώς τυχαίνει εσείς ειδικά
να είστε «αλλεργική» σε αυτό.
4. Αν θέλετε να κάνετε μαστογραφία αλλά φοβάστε ότι θα πονέσετε, κλείστε
ραντεβού για την ημέρα που ξέρετε ότι θα αδιαθετήσετε ή πάντως για τις μέρες
που
λογικά θα είναι «δύσκολες μέρες». Τότε το στήθος είναι λιγότερο διογκωμένο
από τα οιστρογόνα και η εξέταση το ενοχλεί πολύ λιγότερο. Επίσης λίγες
ημέρες
πριν από την εξέταση, μειώστε το αλάτι και γενικά τα αλμυρά σνακ, επειδή
αυτά συμβάλλουν στην κατακράτηση υγρών και επιτείνουν το «πρήξιμο» των
κυττάρων
και των ιστών σας, οπότε στην διάρκεια της εξέτασης, νιώθετε περισσότερο
πόνο.

Λύσεις για τα δερματολογικά προβλήματα

1. Αν τρυπηθείτε από τριαντάφυλλο ή άλλο αγκάθι ή πινέζα, καλό είναι για
λίγες ημέρες να παρακολουθήσετε την κατάσταση. Αν δείτε την περιοχή να
πρήζετε
ή να κακοφορμίζει, απευθυνθείτε άμεσα σε γιατρό. Τα μικρά και βαθιά
τρυπήματα από αγκάθια ή πινέζες είναι καμιά φορά πιο επικίνδυνα από τις
μεγάλες επιφανειακές
πληγές, επειδή το μικρόβιο που εισχωρεί βαθύτερα στο δέρμα, βρίσκει ιδανικές
συνθήκες ανάπτυξης -στην επιφάνεια εξοντώνεται πιο εύκολα με ένα
αντισηπτικό.
2. Αν γρατσουνιστείτε έντονα ή αν έχετε μελανιά από χτύπημα, καλύτερα για
λίγες ημέρες «να μη δει» ήλιος αυτό το σημείο. Οι μικρές ουλές που
εκτίθενται
στον ήλιο, αφήνουν πιο εύκολα σημάδια -αλλιώς αντιδρά στον ήλιο το υγιές
δέρμα και η μελανίνη του και αλλιώς αντιδρά ο τραυματισμένος ιστός. Αυτός
είναι
και ο λόγος που κανονικά το καλοκαίρι δεν κάνουμε ούτε χημικό πίλιγκ ούτε
επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής σε περιοχές που «βλέπει» ο ήλιος.
3. Η καλύτερη πρόληψη για τους μύκητες στα πόδια είναι τα δερμάτινα
παπούτσια και μάλιστα η μόνιμη αρχή -ειδικά το χειμώνα- να διαθέτουμε
οπωσδήποτε δύο
ολόιδια ζευγάρια παπούτσια Γιατί; Ο λόγος είναι ότι κατά κανόνα έχουμε μόνον
ένα «αγαπημένο ζευγάρι» και τείνουμε να το φοράμε καθημερινά ακόμα κι αν
διαθέτουμε
πέντε ζευγάρια. Καλό είναι λοιπόν το αγαπημένο μας να το έχουμε διπλό,
επειδή ο καλύτερος τρόπος να αποτρέπουμε τις μυκητιάσεις είναι να μη φοράμε
κάθε
μέρα το ίδιο παπούτσι -πρέπει να το αφήνουμε να στεγνώνει τελείως επί 1-2
μέρες.
4. Αν έχετε μύκητες στα νύχια των ποδιών, δώστε τους σημασία. Δεν είναι
«εύκολες περιπτώσεις» και χρειάζονται μακροχρόνια και επιμελή αντιμετώπιση,
αλλιώς
μπορεί να σας ενοχλούν επί χρόνια. Στην αρχή μπορεί να βοηθά το ποδόλουτρο
με αλατόνερο αλλά τις πιο πολλές φορές θα χρειασθείτε φάρμακα.
5. Αν έχετε παρουσιάσει ποικιλόχρου πυτιρίαση, να αποφεύγετε τα συνθετικά
ρούχα αλλά και τοπικά το λάδι ή τις λοσιόν μαυρίσματος. Γενικά ό,τι αυξάνει
την
υγρασία στο δέρμα που πάσχει (ακόμα και το απλό νερό), «τρέφει» το πρόβλημα.
6. Εμπειρικά κάποιοι υποστηρίζουν ότι αν έχετε τριχόπτωση, δεν πρέπει να
κόβετε άνισα τα μαλλιά σας. Το μαλλί -σύμφωνα με τους υποστηρικτές της
θεωρίας-
«αισθάνεται» τη διαφορά και τείνει να φέρει όλες τις τρίχες σε παρεμφερές
μήκος, οπότε (αφού δεν μπορεί να το κάνει) τείνει να «πετάει» περισσότερες
από
τις ανομοιογενείς. Οι δερματολόγοι πάντως δεν δέχονται ότι κάτι τέτοιο
μπορεί να ευσταθεί.
7. Αν μυρίζουν τα πόδια σας και δεν πρόκειται για μυκητίαση, δοκιμάστε
καθημερινό ποδόλουτρο με τσάι -περίπου 10 φακελάκια τσαγιού σε ζεστό νερό,
το οποίο
μετά αναμιγνύετε με κρύο. Το ποδόλουτρο καλό είναι να κρατάει 20 λεπτά.
Πολλοί λένε ότι έχουν καλύτερο αποτέλεσμα όταν στο ποδόλουτρο με το τσάι
στύβουν
και μισό λεμόνι.
8. Τα σκληρά νύχια των ηλικιωμένων κόβονται πιο εύκολα αν τα τρίψετε
προηγουμένως με λεμόνι. Στα φαρμακεία πάντως υπάρχουν και ειδικές κρέμες.

Ψυχολογογικές πρώτες βοήθειες

1. Αν ταραχτείτε και . σας ανεβεί το αίμα στο κεφάλι, πιείτε λίγο νερό αλλά
μετρήστε τις γουλιές μία-μία -είναι ένας πρακτικός τρόπος να ελέγξετε την
αναπνοή
σας και να πάρετε πιο αργές και πιο βαθιές αναπνοές.
2. Όταν σας ταράζουν, ξεροβήξτε σαν να καθαρίζετε το λαιμό σας -ελέγχετε την
αναπνοή σας και βοηθάτε τον εαυτό σας να ηρεμήσει κάπως προτού αντιδράσει
3. Ενας άλλος τρόπος να ελέγξετε τις αντιδράσεις σας μόλις ταραχτείτε, είναι
να αρχίσετε να παίρνετε βαθιές εισπνοές με το στόμα, αλλά η εκπνοή να
γίνεται
από τη μύτη. Ετσι επιβραδύνετε το ρυθμό των αναπνοών σας
4. Μπορείτε να ελέγξετε πιο εύκολα την αναπνοή σας αν αναπνέετε βαθιά από το
στόμα αλλά κατά την εκπνοή «ξεφυσάτε» αργά σαν να προσπαθείτε να προφέρετε
ένα χειλικό σύμφωνο, όπως το φ, π, β
5. Αν νιώθετε έντονο άγχος ή σας πιάσει κρίση φοβίας, το πρώτο πράγμα που
σας έρχεται στο μυαλό σαν είναι το πιο . απίθανο. Γνωρίζετε κατά βάθος ότι
είναι
αδύνατο να σας συμβεί αυτό που φοβάστε, αλλά δεν μπορείτε να ελέγξετε το
φόβο σας. Πείτε επιτακτικά στον εαυτό σας «δεν πρόκειται να πεθάνω ούτε να
πάθω
κάτι τρομερό» και πάρτε βαθιές αναπνοές. Είναι πιο εύκολο να ανακτήσετε την
ψυχραιμία σας αν πρώτα διαβεβαιώσετε τον εαυτό σας ότι όσο και αν σας
στρεσάρει
κάτι, σίγουρα δεν θα προκαλέσει κάτι μοιραίο.
6. Αν νιώθετε εξαιρετική φοβία για κάτι, προσπαθήστε να εξοικειωθείτε με το
φόβο σας. Αν για παράδειγμα τρέμετε το ασανσέρ, συζητείστε με έναν τεχνικό
ανελκυστήρων. Ζητείστε του μια μέρα να σας δείξει πώς ακριβώς λειτουργεί το
ασανσέρ ή δώστε του 50 ευρώ για να σας πάρει μια μέρα μαζί του στη δουλειά.
Τηλεφωνείστε στην Πυροσβεστική και μάθετε από πρώτο χέρι ότι έτσι κι αλλιώς
θα σας «βγάλουν έξω» μέσα σε 10 λεπτά το πολύ και ότι ο αέρας στο ασανσέρ
ανανεώνεται
διαρκώς -δεν υπάρχει περίπτωση να πάθετε ασφυξία. Αυτό μπορείτε να το κάνετε
με οποιοδήποτε φόβο σας -δηλαδή να γνωριστείτε καλύτερα μαζί του.
7. Αποδεχτείτε τις φοβίες σας αν δεν παρεμβαίνουν στην καθημερινή σας ζωή.
Όταν δηλαδή ο φόβος δεν διαταράσσει τη δουλειά σας ή την ρουτίνα σας, δεν
υπάρχει
λόγος να πιέσετε αφόρητα τον εαυτό σας για να τον «ξεπεράσει» οπωσδήποτε. Οι
φοβίες στο κάτω-κάτω είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. Εσείς μπορεί να τρέμετε
το αεροπλάνο, αλλά πολλοί τρέμουν τις αράχνες και σχεδόν όλος ο κόσμος
πετάγεται όρθιος όταν βλέπει κατσαρίδες. Πρέπει να κάνουν όλοι ψυχοθεραπεία;
8. Αν σας πιάσει κρίση άγχους ή έντονη κατάθλιψη ή νιώθετε αίσθημα
αποξένωσης, αρχίστε να κάνετε κάποια πρακτική και χειρονακτική
δουλειά -πλύνετε το αυτοκίνητο,
τα πιάτα, σφουγγαρίστε, σιδερώστε, καθαρίστε τοίχο, πόρτα, παράθυρο κ.λπ. Αν
έχετε χόμπυ την ξυλουργική, ασχοληθείτε για 10 λεπτά με κάποια χρήσιμη
κατασκευή.
Η ενασχόληση με κάτι χειρονακτικό λειτουργεί ως αποτελεσματικός
αντιπερισπασμός

Λύσεις για στοματολογικά -οδοντιατρικά προβλήματα

1. Αν βγάλετε έρπητα στο στόμα, μπορείτε να βάλετε τοπικά μια αντιική αλοιφή
για να επιταχύνετε τον κύκλο του ιού, αλλά συμβουλευθείτε πρώτα έναν ειδικό.
Προσέξτε ο ιός να μην μεταδοθεί στα μάτια!
2. Αν έχετε αύθες ή έρπητα στα χείλη, βάλτε ταλκ για να «μαραθούν» πιο
γρήγορα οι πληγές. Μην βάλετε όμως ταλκ μέσα στο στόμα. Βοηθά και το
οινόπνευμα, γιατί επίσης ξηραίνει την πληγή. Ανακουφίζει τοπικά και ένα παγάκι που έχετε ξεπλύνει πρώτα -για να μην κολλήσει πάνω στην πληγή
3. Είναι εύκολο να μην μεταδοθεί ο έρπητας στα χείλη, αλλά το 60% είναι
φορείς γιατί δεν γνώριζαν τηνεπιμονή του. Ο έρπητας δυστυχώς μεταδίδεται
στους
άλλους ακόμα και 15 μέρες αφ ότου η πληγή του επουλωθεί. Μη φιλάτε λοιπόν
άτομα με αύθες ή έρπητα για 2-3 εβδομάδες και μην πίνετε γενικά από ξένα
ποτήρια ή φιάλες αναψυκτικών..
4. Αν είστε γυναίκα και κατά καιρούς παρουσιάζετε έξαρση στον έρπητα των
χειλιών σας, τότε να προσέχετε πιο πολύ τις μέρες που περιμένετε την περίοδό
σας.
Μπορείτε τότε να αποφεύγετε λίγο το στρες και να τρώτε πιο υγιεινά. Επίσης
να αποφεύγετε τον ήλιο
5. Αν βγάζετε έρπητα και νιώθετε την χαρακτηριστική φαγούρα, δοκιμάστε να
βάλετε στην πληγή ένα φακελάκι μαύρου τσαγιού όταν έχει πια κρυώσει -βοηθούν οι τανίνες του.
6. Στα μωρά και στα μικρά παιδιά, ο έρπης στα χείλη μπορεί να προκαλέσει
υψηλό πυρετό.
7. Αν υποφέρετε από τα δόντια σας αλλά σας αρέσουν τα γλυκά, για να μη σας
πιάσει κρίση στις διακοπές, μόλις τρώτε κάτι με ζάχαρη να μπουκώνετε το
στόμα
με νερό (όχι κρύο) και να ξεπλένετε όσο μπορείτε πιο καλά τα δόντια. Μία
λύση στον έντονο πόνο είναι και το γαρυφαλέλαιο από το φαρμακείο, αλλά
δημιουργεί
προβλήματα. Το μπούκωμα με ούζο επίσης ανακουφίζει, αλλά προκαλεί φλεγμονές
στα ούλα.
8. Αν έχετε κακοσμία στόματος χωρίς να τρώτε περίεργα τρόφιμα, ίσως ανήκετε
στο 80% για το οποίο η λύση είναι το καλό βούρτσισμα μάλλον της γλώσσας παρά
των δοντιών. Πιάνετε την γλώσσα με βαμβάκι για να μη σας ξεγλιστράει από τα
δάχτυλα και μετά τη βουρτσίζετε καλά και σε βάθος.
9. Αν κάθε φορά που πηγαίνετε στο οδοντιατρείο μετά την ένεση τοπικής
αναισθησίας νιώθετε ταχυπαλμία ή λιποθυμική τάση, ίσως να μην «είναι η ιδέα
σας».
Μπορεί να είστε υποτασικά άτομα ή να έχετε ευαισθησία στην αναισθητική
ουσία. Αυτή περιέχει κατά κανόνα αδρεναλίνη. Συζητείστε με τον γιατρό μήπως
την
επόμενη φορά κάνετε ένεση χωρίς αδρεναλίνη

Λύσεις για τις αλλεργίες και τα τσιμπήματα

1. Για να αποφεύγετε τα έντομα, αποφεύγετε τα κοσμήματα που λαμπυρίζουν.
Πολλά είδη εντόμων έλκονται από ό,τι λάμπει, έστω κι αν αυτό απλώς αντανακλά τα άλλα φώτα
2. Για να μη σας κυνηγούν οι μέλισσες, μη φοράτε εμπριμέ ρούχα και προτιμάτε
να φοράτε αρώματα που να μη μιμούνται το άρωμα των λουλουδιών.
3. Για να μη σας κυνηγούν τα κουνούπια στο εστιατόριο ή στο μπαράκι, αν δεν
θέλετε να βάζετε λοσιόν στο δέρμα, μπορείτε να κολλήσετε ένα εντομοαπωθητικό
τσιρότο στο τσαντάκι, στο. παπούτσι σας ή στο ρεβέρ του παντελονιού σας.
Αυτά τα ειδικά επιθέματα – τσιρότα πωλούνται σε φαρμακεία και «κολλούν» σε
ό,τι σας βολεύει: προσκεφάλι, σεντόνια, ρούχα, τοίχους κ.λπ. Καλύπτουν μια ακτίνα γύρω στο μισό με ένα μέτρο για όση ώρα μυρίζουν
4. Αν σας έχουν «φάει» τα κουνούπια, βάλτε στο σημείο που έχετε φαγούρα λίγο
παγωμένο νερό ή ξίδι, ή νερό με μαγειρική σόδα (3 κουταλιές σόδα σε μια
κουταλιά νερό) ή τρίψτε το δέρμα με μια διαλυμένη ασπιρίνη -όχι σε παιδί..
5. Μερικοί άνθρωποι έχουν βεβαρημένη υγεία, και μπορεί να πάθουν σοβαρές
λοιμώξεις ακόμα και από τσίμπημα κουνουπιού. Αν το τσίμπημα εξελιχθεί σε
φουσκάλα,επικοινωνήστε με γιατρό.
6. Αν είστε αλλεργικοί, καλό είναι να έχετε πάντα μαζί σας μια ένεση
αδρεναλίνης. Αυτή πωλείται στα φαρμακεία έτοιμη προς χρήση. Χρειάζεται στην περίπτωση που κινδυνεύετε από αναφυλακτικό σοκ αν σας τσιμπήσει μέλισσα ή φάτε κάτι στο οποίο είστε αλλεργικοί και παρουσιάζετε δύσπνοια, πρήζεστε ή γεμίζετε εξανθήματα
Αναφυλακτικό σοκ μπορεί να σας παρουσιασθεί από διάφορα αίτια, ανάλογα με το τι σας πειράζει. Ζητείστε εκ των προτέρων καθοδήγηση από το γιατρό σας. Το
γεγονός για παράδειγμα ότι είστε αλλεργικοί στη γύρη δεν σημαίνει ότι θα
είστε αλλεργικοί και στη μέλισσα Προσέξτε να μην κάνετε την ένεση χωρίς
λόγο,όπως και να μην κάνετε κατά λάθος την ένεση με τη δόση των ενηλίκων σε έναμικρό παιδί. Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις η ένεση της αδρεναλίνης δεν
αρκεί.
Ακόμα κι αν την κάνατε, μην εφησυχάζετε. Απευθυνθείτε σε γιατρό όσο πιο
γρήγορα μπορείτε.
7. Παρά τον μύθο ότι παθαίνουμε αλλεργία την πρώτη φορά που θα μας τσιμπήσει
μέλισσα ή θα έρθουμε σε επαφή με κάποιο αλλεργιογόνο, κατά κανόνα αλλεργία
παθαίνουμε την 2η ή και την 10η φορά που θα έρθουμε σε επαφή με αυτό -σπάνια αντιδρούμε «με την πρώτη». Έτσι, δυστυχώς, πολύς κόσμος δεν καταλαβαίνει ότι παρουσιάζει συμπτώματα αλλεργικού σοκ, επειδή τον έχει ξανατσιμπήσει μέλισσα ή έχει ξαναπάρει ένα φάρμακο, και αυτό δεν τον είχε πειράξει.
8. Προσέξτε μην πάθετε αλλεργικό σοκ. από το τονωτικό σας. Στα φαρμακεία
αλλά και σε άλλα καταστήματα μπορεί να αγοράσετε τονωτικά συμπληρώματα τα οποία περιέχουν συμπυκνωμένες γύρεις. Αν είστε αλλεργικοί στη γύρη, διαβάζετε καλά τη σύσταση όσων τροφίμων ή συμπληρωμάτων αγοράζετε.
Όσο απλό κι αν μοιάζει ένα πρόβλημα υγείας, θα βγαίνουμε πάντα κερδισμένοι
αν τηλεφωνούμε σε γιατρό της αντίστοιχης ειδικότητας Στην περίπτωση που είτε
δεν μπορούμε να βρούμε τον δικό μας γιατρό είτε αδυνατούμε να πληρώσουμε την επίσκεψη του ιδιώτη, μπορούμε να απευθυνόμαστε στο συναφές τμήμα κάποιου δημόσιου νοσοκομείου εξηγώντας ότι έχουμε κάποιο κώλυμα.
 
Πηγή: Περιοδικό ΑΡΜΟΝΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΙΙ. Designed by John Tsipas