Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΟ ΣτΕ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκαναν οι Μελισσοκομικοί Σύλλογοι της χώρας και η ΟΜΣΕ (Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος) επειδή διαφωνούν με την τροποποιητική απόφαση του Ηλεκτρονικού Μητρώου Μελισσοκομίας.

Την κίνηση αυτή είχε προβλέψει, από τις αρχές Μαΐου του 2023, σε σχετικό άρθρο του ο ΑγροΤύπος.

Θυμίζουμε ότι και το 2021 η ΟΜΣΕ είχε κάνει προσφυγή κατά της τότε Υπουργικής Απόφασης 140/106513/16-04-2021 που αφορούσε στη δημιουργία και λειτουργία του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου.

Ακολούθησε η τροποποιητική απόφαση της σχετικής νομοθεσίας (ΦΕΚ με Αρ. Φύλλου 2712) αλλά και αυτή δεν είχε την έγκριση της ΟΜΣΕ. Μάλιστα  ανέφερε ότι δεν τηρήθηκε η συμφωνία να της αποστείλουν το τελικό κείμενο πριν πάρει ΦΕΚ ώστε να προλάβει τα «λάθη εκ παραδρομής».

Όπως υποστηρίζουν οι μελισσοκόμοι και η τροποποιητική υπουργική Απόφαση είναι μη σύννομη με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς.

«Το νέο Ηλεκτρονικό Μητρώο Μελισσοκομίας είναι γεγονός. Υπάρχουν όμως 3 - 4 σημεία που δεν αλλάχθηκαν, έτσι όπως είχαν συμφωνηθεί μεταξύ του τμήματος Μελισσοκομίας και της Ομοσπονδίας», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση η ΟΜΣΕ. Και πρόσθετε: «Ένα από αυτά είναι ασφαλώς και η αύξηση των μελισσιών μας. Τα ποσοστά που υπάρχουν αλλά και οι κλάσεις είναι εντελώς διαφορετικά, προς το χειρότερο, από αυτά που έπρεπε να είναι».

Ο κ. Αναστάσιος Δημητρόπουλος, πρόεδρος στον Μελισσοκομικό Σύλλογο Αχαΐας «η Άνθεια» και μέλος του Δ.Σ. της ΟΜΣΕ, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «δεν είχαμε καμιά ενημέρωση από το ΥπΑΑΤ για την τροποποιητική απόφαση που αφορούσε το Μητρώο. Θέλουμε ελέγχους αλλά θα πρέπει να μπορούν να εφαρμοστούν οι αποφάσεις».

Διαβάστε το σχετικό ΦΕΚ 

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΙΙ. Designed by John Tsipas