Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΜΕ ΧΙΟΝΙ;


Διαβάστε την ερώτηση του αναγνώστη και ακολουθεί η απάντηση.
 
Ερωτήση:
Φέτος το χειμώνα, στην Πιερία είχαμε πολύ χιόνι, περίπου 50 πόντους. Σε μια επίσκεψη στο μελισσοκομείο μία τέτοια ημέρα είδαμε τα μελίσσια πλήρως σκεπασμένα από το χιόνι (εικόνα 1 και 2). Ανησυχήσαμε μήπως δεν έχουν αρκετό οξυγόνο και θεωρήσαμε σωστό να ξεσκεπάσουμε τις κυψέλες από το χιόνι και να ανοίξουμε έναν μικρό διάδρομο μπροστά από τις κυψέλες.
Μόλις ολοκληρώσαμε τη παραπάνω διαδικασία, παρατηρήσαμε ότι σε μερικές κυψέλες έβγαινε και πετούσε από καμιά μέλισσα. Φυσικό επακόλουθο, να παγώσει σύντομα και να πέσει στο χιόνι. Φοβηθήκαμε λοιπόν να μην χάσουμε αυτές τις "τολμηρές" μέλισσες και αποφασίσαμε να κλείσουμε την είσοδο των κυψελών εντελώς για λίγες μέρες μέχρι να περάσει ο παγετός και να λιώσουν τα χιόνια. Η παροχή οξυγόνου εξασφαλίστηκε από τις δυο τρύπες που έχει το καπάκι στο μπροστινό του μέρος χωρίς να είμαστε σίγουροι πως είναι επαρκές.
Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω εάν η πράξη που κάναμε ήταν λάθος ή σωστή; Μήπως η ανησυχία μας, μας οδήγησε σε άσκοπη και εσφαλμένη ενέργεια;
Απάντηση...
 
Εικόνα 1:Μελίσσια σκεπασμένα από το χιόνι. Διακρίνονται μόνο μικροί «λόφοι» χιονιού.


Εικόνα 2 : Το μελίσσι όπως αποκαλύπτεται μετά την απομάκρυνση του χιονιού από την είσοδο.

Δύσκολες καταστάσεις όπως αυτή που αναφέρατε με καλυμμένα από το χιόνι μελίσσια είναι συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η δυνατότητα επιβίωσής τους, βασίζεται στην επάρκεια αποθηκευμένων τροφών και στην ανανέωση του πληθυσμού αργά το φθινόπωρο. Επιπλέον μέτρα από την πλευρά του μελισσοκόμου είναι ο περιορισμός της εισόδου και η προσθήκη κηρόπανου στο επάνω μέρος εσωτερικά ώστε να αποτραπούν οι έντονες απώλειες θερμότητας. Στην περίπτωση ισχυρής χιονόπτωσης, το σκεπασμένο μελίσσι δεν κινδυνεύει, αντιθέτως μάλιστα το χιόνι μπορεί να λειτουργήσει και ως μόνωση.  
 
Το οξυγόνο το οποίο υπάρχει στην σκεπασμένη από το χιόνι κυψέλη  είναι αρκετό για τις μέλισσες Επιπλέον δεν προτείνεται η απομάκρυνση του χιονιού από την είσοδο διότι η έντονη ακτινοβολία που εισέρχεται μπορεί να ξεγελάσει ορισμένες μέλισσες οι οποίες θα πετάξουν και θα πεθάνουν. Εν κατακλείδι είναι προτιμότερο σε παρόμοιες περιπτώσεις, να αφήσετε το μελίσσι ως έχει, περιμένοντας να λιώσουν τα χιόνια οπότε και θα πετάξουν οι μέλισσες προκειμένου να αποβάλλουν τα περιττώματά τους εκτός κυψέλης.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΙΙ. Designed by John Tsipas