Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΚΑΜΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥπΑΑΤ - ΚΑΝΤΕ ΟΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ!!!


Αδιαφορία από την πλευρά του ΥπΑΑΤ για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει φέτος η ελληνική μελισσοκομία λόγω της μειωμένης φετινής παραγωγής αλλά και της απώλειας ζωικού κεφαλαίου.

Ο κ. Κωνσταντίνος Λεονταράκης, πρόεδρος στην Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), σε δηλώσεις που έκανε στον ΑγροΤύπο αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα του κλάδου αλλά και στην έλλειψη στρατηγικής για την αντιμετώπισή τους από την πλευρά της πολιτείας.

Όπως επισήμανε το 2024 είναι μια καταστροφική χρονιά για τους μελισσοκόμους. Υπήρξε και μια προβληματική πληρωμή του τομεακού προγράμματος. Παρά τα συνεχή αιτήματα για συνάντηση που έχουμε κάνει προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ ακόμη δεν έχουμε λάβει θετική απάντηση. Ζητάμε να μιλήσουμε με το ΥπΑΑΤ για να βρεθούν τρόποι στήριξης των μελισσοκόμων.

Ερώτηση στην Βουλή


Την εικόνα κατάρρευσης που βιώνει η μελισσοκομία στην Αιτωλοακαρνανία αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα λόγω της ανομβρίας και της παρατεταμένης ξηρασίας, έφερε στη Βουλή η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ, Χριστίνα Σταρακά, με ερώτηση που κατέθεσε. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Οι Αιτωλοακαρνάνες μελισσοκόμοι βλέπουν να χάνουν την παραγωγή τους για ακόμη μια φορά. Η παρατεταμένη ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση της ποικιλίας και της αφθονίας των ανθοφόρων φυτών τα οποία αποτελούν τη βασική πηγή νέκταρ και γύρης για τις μέλισσες στην Αιτωλοακαρνανία.

Επιπλέον, οι υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν τον πληθυσμό των μελισσών και την παραγωγικότητά τους. Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει τους μελισσοκόμους στο χείλος της καταστροφής, διότι βλέπουν την παραγωγή τους συνεχώς να μειώνεται».

Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε πως η κρίση που περνάει ο κλάδος λόγω της κλιματικής αλλαγής και των δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν αφορά μόνο την Αιτωλοακαρνανία αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα «οι πυρκαγιές του καλοκαιριού, κατέστρεψαν τις κυψέλες προκαλώντας μεγάλες απώλειες τόσο σε μέλισσες όσο και σε εξοπλισμό. Οι πυρκαγιές επίσης κατέστρεψαν και τη βλάστηση, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τις διαθέσιμες πηγές τροφής για τις μέλισσες.

Παράλληλα, οι φόβοι για υψηλές βροχοπτώσεις, τους χειμερινούς μήνες, έχουν οδηγήσει τους μελισσοκόμους σε απόγνωση διότι βλέπουν το μέλι και την παραγωγή τους γενικότερα να τείνουν προς εξαφάνιση. Ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε η Χριστίνα Σταρακά στην κακοκαιρία «Κασσάνδρα» που έπληξε με καταστροφικά αποτελέσματα μεταξύ άλλων και τις αγροτικές εκτάσεις σε Αιτωλοακαρνανία και Δυτική Ελλάδα ευρύτερα στις αρχές Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό και επειδή η μελισσοκομία αποτελεί πυλώνα της αγροτικής οικονομίας και της βιοποικιλότητας, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ρωτάει τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αν και με ποιον τρόπο προτίθεται να στηρίξει οικονομικά τους μελισσοκόμους σε όλη τη χώρα που πλήττονται από τις συνέπειες της ανομβρίας και της ξηρασίας καθώς και γενικότερα ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την προστασία του κλάδου από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τι έκαναν οι Ιταλοί


Η ιταλική κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Εθνική Ένωση Ιταλικών Μελισσοκομικών Ενώσεων (U.N.A.API.) κατάφερε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με την Κομισιόν, να στηρίξει τον κλάδο της μελισσοκομίας της χώρας.

Συγκεκριμένα κατάθεσε δύο φορές αίτημα ενίσχυσης των μελισσοκόμων αλλά είχε αρνητική απάντηση από την Κομισιόν.

Μετά από αυτή την εξέλιξη έκανε τρίτο αίτημα για οικονομική στήριξη, στο οποίο περιλάμβανε και αλλαγές στο Ιταλικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, ώστε η αγορά μελισσοτροφής να μπορεί να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά κονδύλια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε δεκτή την πρόταση και άναψε το «πράσινο φως» για χρηματοδότηση της έκτακτης σίτισης των μελισσών με πόρους του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ).

Όπως τονίζει η U.N.A.API. «μετά από μια μακρά και δύσκολη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιτέλους εγκρίθηκε η έκτακτη ενίσχυση για τους Ιταλούς μελισσοκόμους. Η ενίσχυση για αγορά μελισσοτροφών είναι ένα σημαντικό νέο εργαλείο με στόχο την μείωση των δαπανών που επιβαρύνουν οι μελισσοκόμοι και τη διάσωση των μελισσών».

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΙΙ. Designed by John Tsipas