Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΣΤΗΡΙΞΗ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΖΩΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ!!!



Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν φέτος οι μελισσοκόμοι από την αύξηση του κόστους παραγωγής αλλά και την απώλεια ζωικού κεφαλαίου.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν φέτος οι μελισσοκόμοι από την αύξηση του κόστους παραγωγής αλλά και την απώλεια ζωικού κεφαλαίου.

Κανένας μελισσοκόμος δεν είναι ευχαριστημένος φέτος με την παραγωγή. Όπως ανέφεραν οι μελισσοκόμοι στον ΑγροΤύπο, φέτος ο έλατος δούλεψε ελάχιστα με εξαίρεση κάποιες ποσότητες που είχαμε στην Πελοπόννησο. Μέτριες παραγωγές είχαμε στην βελανιδιά, ενώ μειωμένες παραγωγές είχαν τα ανθόμελα (σε μεγάλο βαθμό στα νησιά) και τα πορτοκάλια. Η ξηρασία, που έπληξε όλη την χώρα, έφερε έλλειψη γύρης και δεν μπορούσαν να τραφούν οι μέλισσες, με αποτέλεσμα να έχουμε μικρά μελίσσια. Στα πεύκα δεν ήταν εύκολο να μπουν και όσα μπήκαν είχαν απώλειες. Το δεύτερο βάρεμα ξεκίνησε αυτές τις ημέρες και είναι ρίσκο να μπουν μικρά μελίσσια στα πεύκα γιατί υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν μεγάλες απώλειες ζωικού κεφαλαίου τον χειμώνα.

Ο κ. Κωνσταντίνος Λεονταράκης, πρόεδρος στην Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), σε δηλώσεις που έκανε στον ΑγροΤύπο αναφέρθηκε στα προβλήματα του κλάδου αλλά και στην έλλειψη στρατηγικής για την αντιμετώπισή τους από την πλευρά της πολιτείας.

«Το 2024 είναι μια καταστροφική χρονιά για τους μελισσοκόμους. Ακόμη δεν έχουν βγει οι εταιρείες για να δούμε πως θα κινηθούν φέτος οι τιμές παραγωγού αλλά έχουμε μεγάλη απώλεια εισοδήματος λόγω της μειωμένης παραγωγής μελιού. Αυτό ήταν και το βασικό θέμα της πρόσφατης συνάντησης που είχαμε με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστο Κέλλα.

Στον Έβρο κάηκαν εκατομμύρια μέλισσες, στη Θεσσαλία με τις πλημμύρες καταστράφηκαν τα μελίσσια, ενώ η μέλισσα επηρεάζεται κυρίως από την αδυναμία να βρει τροφή, λόγω της καταστροφής των ανθέων ώστε να γίνει η επικονίαση. Πέρα από την κλιματική αλλαγή, εκείνο το οποίο κάνει χειρότερη την κατάσταση είναι οι ελληνοποιήσεις μελιού.

Είχαμε την αύξηση του κόστους τα προηγούμενα χρόνια ήρθε φέτος και η ξηρασία. Οι παραγωγές μελιού είναι μειωμένες λόγω της ξηρασίας. Σε όλες τις περιοχές της χώρας έχουμε προβλήματα. Ακόμη και το πεύκο δεν πάει καλά επειδή οι μέλισσες είναι εξαντλημένες λόγω των καιρικών συνθηκών.

Υπάρχει μεγάλη απώλεια ζωικού κεφαλαίου και το κόστος αναπλήρωσης είναι πολύ μεγάλο. Σοβαρό πρόβλημα έχουμε και με τα πουλιά τους μελισσοφάγους. Πέρα από την απώλεια ζωικού κεφαλαίου τα μελίσσια εγκλωβίζονται μέσα στην κυψέλη σε μια προσπάθεια να προστατευτούν με αποτέλεσμα να υποφέρουν από έλλειψη νερού σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Σε άλλες περιοχές της χώρας έχουμε απώλειες από τις αρκούδες.

Για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου δεν μας αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ, αν και εδώ και πολλά χρόνια ζητάμε την αλλαγή του Κανονισμού Ασφάλισης του Οργανισμού. Βλέπουμε μια γενικότερη αδιαφορία από το ΥπΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Ειδικά για το πρόβλημα με τους μελισσοφάγους, έχουμε ενημερώσει το ΥπΑΑΤ ότι σε άλλες χώρες (π.χ. Βουλγαρία, Κύπρος) έχουν σχεδιάσει ειδικά προγράμματα με τα οποία ενισχύονται οι μελισσοκόμοι για την αναπλήρωση των απωλειών του ζωικού κεφαλαίου. Ζητάμε κάτι αντίστοιχο να κάνει και η χώρα μας.

Το 2024 είναι οριακό έτος για την μελισσοκομία. Ζητάμε αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στην χώρα, καθώς και οικονομική στήριξη για την μείωση του ζωικού κεφαλαίου. Εμείς περιμένουμε απαντήσεις από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

Όσον αφορά τις πληρωμές των ενισχύσεων, που ανακοινώθηκε ότι θα γίνουν έως 15 Οκτωβρίου, αφορούν τις δράσεις ενίσχυσης της μελισσοκομίας μέσω της ΚΑΠ. Είναι τα ίδια κονδύλια που θα δίνουν κάθε χρόνο σε όσους μελισσοκόμους εντάχθηκαν στις συγκεκριμένες δράσεις, μέχρι το 2027. Το ποσό της ενίσχυσης είναι ανάλογο του αριθμού των δικαιούχων αλλά παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και δεν μπορεί να εξισορροπήσει την απώλεια εισοδήματος που έχουν φέτος οι μελισσοκόμοι».
Έως 15/10 ενισχύσεις για μελισσοκομικά προγράμματα

Στο μεταξύ αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» η απόφαση του ΥπΑΑΤ σύμφωνα με την οποία οι δικαιούχοι μελισσοκόμοι θα λάβουν, έως τις 15 Οκτωβρίου, ενισχύσεις ύψους 10.820.290 ευρώ (στο πλαίσιο του προγράμματος για τη μελισσοκομία, του ΣΣ ΚΑΠ). Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την απόφαση, οι ενισχύσεις αφορούν τις παρακάτω δράσεις:

    «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» (ΜΚ2-55.3-1), της Παρέμβασης Π2-55.3 «Εξορθολογισμός της εποχιακής μετακίνησης μελισσοσμηνών».
    «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων» (ΜΚ2-55.3-2) της Παρέμβασης Π2-55.3 «Εξορθολογισμός της εποχιακής μετακίνησης μελισσοσμηνών».
    «Αναλύσεις μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης» (ΜΚ2-55.4-1), της Παρέμβασης Π2-55.4 «Μέτρα στήριξης για την αύξηση του αριθμού και τους εύρους των αναλύσεων μελιού και μελισσοκομικών προϊόντων από διαπιστευμένα εργαστήρια με στόχο τη διευκόλυνση των μελισσοκόμων στην εμπορία και την αναβάθμιση της αξίας των προϊόντων τους».
    «Προώθηση του μελιού και των άλλων προϊόντων της κυψέλης και προβολή του κλάδου της μελισσοκομίας – ενίσχυση της καινοτομίας» (ΜΚ2-55.6-1), της Παρέμβασης Π2- 55.6 «Προώθηση, επικοινωνία και μάρκετινγκ, συμπεριλαμβανομένων δράσεων και δραστηριοτήτων παρακολούθησης της αγοράς που αποσκοπούν ιδίως στην ευαισθητοποίηση των καταναλωτών».

Με την εν λόγω απόφαση, επιπλέον, καθορίζονται τα χρηματοδοτικά όρια της συνολικής δημόσιας δαπάνης και εγκρίνεται επιχορήγηση για την υλοποίηση των εν λόγω Πράξεων, για το έτος 2024.
Παϊσιάδης Σταύρος


Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΙΙ. Designed by John Tsipas