Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΤΡΑΓΑΝΟΣ ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΜΕ ΜΕΛΙ!!!


Είναι τραγανός μέχρι το τέλος και μπορούμε να συνοδεύσουμε με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι.
Υλικά

  • 1 κιλό φύλλο κρούστας
  • 1 1/2 φλυτζάνι χονδροκομμένα καρύδια, φιστίκια και σουσάμι.
  • 1/2 φλυτζάνι γκότζι μπέρις ή κράνμπερις
  • 3/4 φλυτζανιού βούτυρο καρύδας ή σησαμέλαιο ή ελαφρύ σπορέλαιο
  • 2 φλυτζάνια μέλι
  • 1/2 φλυτζάνι νερό

Παρασκευή
1.      Λαδώνουμε το ταψί (το μεγάλο της κουζίνας) και στρώνουμε 3 φύλλα, λαδώνοντάς τα με το πινέλο ένα-ένα.
2.     Περνάμε, αν θέλουμε, για πολύ λίγο τους ξηρούς καρπούς από το τηγάνι ή το φούρνο για να μυρίσουν( προσέχουμε να μην καούν) και  ανακατεύουμε με τα αποξηραμένα φρούτα.
3.     Πασπαλίζουμε με το μείγμα τα πρώτα φύλλα και επαναλαμβάνουμε για κάθε φύλλο την ίδια διαδικασία, δηλ. στρώνουμε φύλλο, λαδώνουμε ελαφρά, πασπαλίζουμε με το μείγμα.
4.     Για το τέλος αφήνουμε 2 φύλλα. Χαράζουμε το μπακλαβά στο σχήμα που μας αρέσει και ψήνουμε στους 150 βαθμούς για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.
5.     Αραιώνουμε το μέλι με 1/2 ποτήρι ζεστό νερό και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
6.     Μόλις βγάλουμε το μπακλαβά από το φούρνο τον περιλούζουμε με το μέλι και τον αφήνουμε να κρυώσει.

7.     Αν τον θέλουμε πιο ζουμερό αυξάνουμε λίγο την ποσότητα του μελιού προσθέτοντας και το ανάλογο νερό για να αραιώσει ελαφρά.
TIP
Αν προτιμάμε μπορούμε να λαδώσουμε  ένα-ένα φύλλο, να το πασπαλίσουμε με το μείγμα και να το τυλίξουμε σε ρολό, προσέχοντας να διπλώσουμε προς τα μέσα από την αρχή τις άκρες.
Κόβουμε το ρολό σε φέτες των 2 cm, τοποθετούμε τις ροζέτες τη μια δίπλα στην άλλη και ψήνουμε στους 150 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Μόλις τις βγάλουμε και όσο είναι ζεστές περιχύνουμε το ελαφρά αραιωμένο μέλι.
Α.Χ.

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΙΙ. Designed by John Tsipas