Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ!!!


Είναι πολύ συνηθισμένο να ασχολούμαστε πάρα πολύ με τους χειρισμούς των μελισσιών μας την άνοιξη και πολύ λιγότερο με χειρισμούς του φθινοπώρου.Στην πράξη ενας λάθος χειρισμός την άνοιξη μπορεί να μας οδηγήσει στο να χάσουμε κάποια ανθοφορία,ομως ενας λάθος χειρισμός το φθινόπωρο μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια κάποιου μελισσιού κατα τον επερχόμενο χειμώνα.Έτσι λοιπόν είναι προφανές ότι και οι χειρισμοί του φθινοπώρου είναι ζωτικής σημασίας για τα μελίσσια μας.
Η πρώτη μας μέριμνα θα πρέπει να είναι αυτή την εποχή να εγκαταστήσουμε νέες βασίλισσες.Όπως είναι γνωστό οι βασίλισσες είναι αποδοτικές τα δύο πρώτα έτη της ζωής τους και θα πρέπει να αντικαθίστανται μετά.
Με την φθινοπωρινή αντικατάσταση εφοδιάζουμε τα μελίσσια με βασίλισσες δυνατές που θα ξεχειμωνιάσουν το μελίσσι με επιτυχία,θα μας δημιουργήσουν δυνατά μελίσσια νωρίς την άνοιξη και αυτά θα μας οδηγήσουν σε μεγαλύτερες σοδειές.
Ένα μεγάλο πρόβλημα για τις προετοιμασίες του χειμώνα είναι οι τελευταίες μελιτοφορίες καθώς ενόψει του χειμώνα αφαιρούμε τους ορόφους και σφίγγουμε τα μελίσσια.
Πολλές φορές ταΐζουμε τα μελίσσια χωρίς να ελέγξουμε εάν πραγματικά χρειάζονται τροφές και έτσι οι μέλισσες γεμίζουν τα άδεια κελιά με αποθέματα.
Κατά την διάρκεια των τελευταίων ανθοφοριών η μελιτοεκκρίσεων οι μέλισσες ενόψει του χειμώνα από ένστικτο γεμίζουν όλα τα ελεύθερα κελιά με μέλι και μπλοκάρουν την γονοφωλιά και την γέννα της βασίλισσας.

Ακούγεται πολύ καλά η αποθήκευση μελιού για τον χειμώνα,αυτό όμως θα οδηγήσει σε μείωση της γονοφωλιάς και πρακτικά θα μειώσει τον αριθμό των νεαρών μελισσών που θα ξεχειμωνιάσουν και θα οδηγήσει την κυψέλη να ξεχειμωνιάσει με γερασμένες μέλισσες και έτσι θα υπάρχει μικρός αριθμός νεαρών μελισσών την άνοιξη που θα χρειαστεί να ταΐσουν τον γόνο.
Θα ήταν καλή ιδέα να μετακινήσουμε τους ορόφους με τα πρώτα κρύα διότι οι μέλισσες προτιμούν να αποθηκεύουν μέλι στον όροφο από το να μπλοκάρουν την γονοφωλιά.
                                             

Το γερασμένο λοιπόν μελίσσι είναι η συνταγή της αποτυχίας διότι όπως θα προχωράει ο χειμώνας οι γερασμένες μέλισσες θα πεθαίνουν σε μεγάλο αριθμό θα υπάρχουν πολύ λίγες νεαρές μέλισσες για να ταΐσουν τις αντικαταστάτριες και το μελίσσι θα φθίνει χωρίς να μπορεί να διατηρήσει τις θερμοκρασίες που απαιτούνται για τον χειμώνα και τελικά θα πεθάνει.

Θα πρέπει να δώσουμε χώρο στην γονοφωλιά με την αφαίρεση πλαισίων που είναι μπλοκαρισμένα από γύρη και να τοποθετήσουμε στην θέση τους κτισμένα άδεια πλαίσια.

Μερικά μελίσσια μαζεύουν περισσότερη γύρη από άλλα.

Πρέπει επίσης να μετακινήσουμε πλαίσια μπλοκαρισμένα με μέλι από την  γονοφωλιά και στην θέση τους να τοποθετήσουμε άδεια κτισμένα πλαίσια.Πρέπει να κρατάμε την γονοφωλιά ανοιχτή με μετατοπίσεις πλαισίων  ώστε να μπορεί η βασίλισσα να γεννάει ανεμπόδιστα.
Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΙΙ. Designed by John Tsipas