Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΠΟΤΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΝΑ ΔΙΝΩ ΜΕΛΙ ΣΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ; (ΒΙΝΤΕΟ)


Το μέλι είναι γλυκό και ήπιο σε γεύση, με αποτέλεσμα οι γονείς να πιστεύουν ότι είναι μια καλή επιλογή για τοστ ή ένας φυσικός τρόπος για να γλυκάνουν άλλα τρόφιμα. Ωστόσο, οι ειδικοί προτείνουν στους γονείς να περιμένουν μέχρι το παιδί τους να ολοκληρώσει το πρώτο έτος της ζωής του, για να εισαγάγουν στη διατροφή του το μέλι. Αυτός ο κανόνας αφορά το ακατέργαστο και μη παστεριωμένο μέλι, αλλά και το τοπικό μέλι, την ίδια στιγμή που ισχύει και για όλα τα τρόφιμα και τα αρτοπαρασκευάσματα που περιέχουν μέλι.

Κεφάλαια:
0:00 - Εισαγωγή
00:47 - Ποιους κίνδυνους εγκυμονεί η εισαγωγή μελιού στη διατροφή ενός βρέφους;
01:48 - Ποια συμπτώματα προκαλεί η παιδική αλλαντίαση;
02:40 - Μπορεί η αλλαντίαση να μεταδοθεί μέσω του θηλασμού;
02:52 - Ποια οφέλη παρέχει το μέλι στην υγεία ενός μωρού;
03:57 - Το ακατέργαστο μέλι είναι καλύτερο από άλλους τύπους;
04:28 - Πώς θα εισαγάγετε το μέλι στη διατροφή του μωρού σας;
05:04 - Τρόποι εισαγωγής μελιού στη παιδική διατροφή:

05:19 - Συμβουλές για αντικατάσταση άλλων γλυκαντικών με μέλι:


Ποιους κίνδυνους εγκυμονεί η εισαγωγή μελιού στη διατροφή ενός βρέφους;

Ο πρωταρχικός κίνδυνος από την εισαγωγή μελιού στη διατροφή ενός βρέφους, πριν την ολοκλήρωση του ενός έτους, είναι η παιδική αλλαντίαση (infant botulism). Μάλιστα, τα μωρά κάτω των 6 μηνών διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο. Ουσιαστικά, τα μωρά μπορούν να έρθουν αντιμέτωπα με αυτή την κατάσταση, εξαιτίας των σπόρων του βακτηρίου Clostridium botulinum, που υπάρχουν στο έδαφος, το μέλι και τα προϊόντα μελιού. Τα συγκεκριμένα σπόρια μεταφέρονται στα βακτήρια του εντέρου και παράγουν νευροτοξίνες που είναι επιβλαβείς για το σώμα.

Η παιδική αλλαντίαση είναι μια σοβαρή κατάσταση και μάλιστα περίπου το 70% των μωρών που τυγχάνει να νοσήσουν χρειάζονται νοσηλεία για περίπου 44 ημέρες. Τα περισσότερα ανταποκρίνονται στη θεραπεία, ωστόσο το ποσοστό θνησιμότητας ανέρχεται στο 2%.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν και άλλα υγρά γλυκαντικά, όπως το σιρόπι καλαμποκιού, που εγκυμονούν τον ίδιο κίνδυνο. Το σιρόπι σφενδάμου θεωρείται γενικά ασφαλές επειδή προέρχεται από δέντρο και δεν μπορεί να μολυνθεί από το έδαφος. Σε κάθε περίπτωση, μιλήστε με τον γιατρό σας πριν εισαγάγετε το οποιοδήποτε γλυκαντικό στη διατροφή του μωρού σας.

Ποια συμπτώματα προκαλεί η παιδική αλλαντίαση;

  1. Αδυναμία
  2. Μειωμένη όρεξη
  3. Δυσκοιλιότητα
  4. Λήθαργος
  5. Ευερεθιστικότητα
  6. Πρόβλημα αναπνοής
  7. Αδύναμο κλάμα
  8. Επιληπτικές κρίσεις (πιο σπάνια)

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μέσα σε 12 έως 36 ώρες από την κατανάλωση των μολυσμένων τροφίμων και συχνά αρχίζουν με δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, ορισμένα βρέφη με αλλαντίαση ενδέχεται να μην παρουσιάσουν συμπτώματα έως και για 14 ημέρες μετά την έκθεση.

Μερικά από τα συμπτώματα της αλλαντίασης, όπως ο λήθαργος και η ευερεθιστότητα, μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένη διάγνωση άλλων ιατρικών καταστάσεων, όπως σηψαιμία ή μηνιγγειοεγκεφαλίτιδα, οπότε είναι σημαντικό να ενημερώσετε από την αρχή τον παιδίατρο σας ότι το παιδί σας έχει φάει μέλι. Η σωστή διάγνωση θα διασφαλίσει ότι το μωρό σας θα λάβει την κατάλληλη θεραπεία.


Μπορεί η αλλαντίαση να μεταδοθεί μέσω του θηλασμού;

Η αλλαντίαση δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω του θηλασμού και ως εκ τούτου, οι γιατροί συμβουλεύουν τις μητέρες να συνεχίζουν να θηλάζουν τα βρέφη τους ακόμη και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.

Ποια οφέλη παρέχει το μέλι στην υγεία ενός μωρού;

 
Το μέλι παρέχει μια σειρά από διατροφικά οφέλη, που το μωρό σας μπορεί να απολαύσει μετά την ηλικία των 12 μηνών. Το μέλι περιέχει πολύ μικρές ποσότητες από:

  • Ένζυμα
  • Αμινοξέα
  • Μεταλλικά στοιχεία
  • Αντιοξειδωτικά

Παράλληλα, περιέχει μέτριες ποσότητες βιταμινών Β και βιταμίνης C. Η διατροφική αξία του μελιού εξαρτάται από την ποικιλία του, δεδομένου ότι υπάρχουν πάνω από 320 ποικιλίες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ποικιλίες που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία. Παράλληλα, το μέλι είναι πιο γλυκό από την κανονική ζάχαρη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να την αντικαταστήσετε χρησιμοποιώντας πολύ μικρές ποσότητες μελιού.

Επιπρόσθετα, το μέλι λειτουργεί ως κατασταλτικό του βήχα, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για παιδιά άνω των 12 μηνών, την ίδια στιγμή που βοηθά και στην επούλωση τραυμάτων όταν εφαρμόζεται τοπικά (όχι σε παιδιά κάτω των 12 μηνών, επειδή τα σπόρια που προκαλούν παιδική αλλαντίαση μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό και μέσω του δέρματος).

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΙΙ. Designed by John Tsipas