Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΤΑΙΣΜΑ ΜΕΛΙΣΣΩΝ


Δίνοντας φαγητό στις μέλισσες τον χειμώνα τις προστατεύουμε από μια ενδεχόμενη περίοδο πείνας και απωλειών, ενώ μπορούμε να δίνουμε φαγητό ακόμα και την περίοδο νεκταροσυλλογής όταν θέλουμε να βοηθήσουμε ένα αδύνατο μελίσσι να δυναμώσει γρήγορα.

Ξεχειμώνιασμα: 


Όλους τους μήνες από Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο, δεν πρέπει να λείπει αρκετό φαγητό από την κυψέλη. Η σωστή τροφοδοσία σε φαγητό τον χειμώνα, είναι η βασική μέριμνά μας, αν θέλουμε να έχουμε την αρχόμενη Άνοιξη ένα δυνατό μελίσσι. Το καλύτερο βέβαια φαγητό είναι το μέλι. Γι'αυτό καλό θα ήταν να αφήνουμε αρκετά πλαίσια με μέλι μετά τον τελευταίο τρύγο, ή να μεταφέρουμε κάποια πλαίσια μέλι από άλλες δυνατές κυψέλες σε αδύνατα μελίσσια. Εάν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, η τροφοδοσία μπορεί να είναι είτε με ζαχαρόζυμο, είτε με ημίσκληρη καραμέλλα.

Συνταγή για καραμέλλα: 

Σε ένα αρκετά μεγάλο δοχείο, ρίχνουμε 1/2 (μισό) λίτρο νερό ή καλύτερα τσάϊ από χαμομήλι, ρίγανη, μέντα και αρχίζοντας την θέρμανσή του, ρίχνουμε σιγά-σιγά 2 (δύο) κιλά ζάχαρη, ανακατεύντας το μίγμα συνεχώς με ένα ξύλινο κουτάλι. Συνεχίζουμε την θέρμανση του μίγματος και ανακατεύουμε συνεχώς το μίγμα έως ότου φθάσει στους 115 C. Δηλαδή να έχουν εμφανιστεί αρκετά μεγάλες φουσκάλες στην επιφάνειά του και φυσικά να είναι το μίγμα διαυγές. Κατόπιν ρίχνουμε το μίγμα σε προκατασκευσμένο καλούπι από κόντρα πλακέ ή άλλο ανθεκτικό υλικό σε θερμοκρασίες, με αρκετή χωρητικότητα για το μίγμα μας και σχήμα που να εξυπηρετεί την εισαγωγή του στην κυψέλη στον μικρό χώρο πάνω από τα πλαίσια. Το μίγμα όταν κρυώσει θα γίνει μια πλάκα με τις διαστάσεις του καλουπιού μας και με σχετικά εύθραυστη (μαλακό) υφή.

Ζαχαροζύμαρο με ισογλυκόζη: 

3 μέρη ισογλυκόζη και 1 μέρος ζάχαρι Κόβουμε την ζάχαρη σε άχνη και τοποθετούμε την ισογλυκόζη σε θερμοθάλαμο ή σε μπέν μαρί να ζεσταθεί για να γίνει λεπτόρρευστη, κατόπιν τα ρίχνουμε στο ζυμωτήριο και αφήνουμε να ανακατευτούν τα υλικά μέχρι του σημείου να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας. Αν δούμε ότι "παίρνει" λίγο νερό ας έχουμε σε ένα θερμός ή μια κανάτα ζεσταμένο εκχύλισμα από κάποιο φυτό (θυμάρι, τσάι, χαμομήλι κλπ) και κάνουμε χρήση κατά βούληση. Η πλάκα της καραμέλλας μπορεί να εισαχθεί πάνω σε λαδόκολλα και να τοποθετηθεί πάνω από τα πλαίσια. Για τον λόγο αυτό το σχετικό καλούπι που θα κατασκευάσουμε πρέπει να μην έχει πάχος μεγαλύτερο από 4 εκατοστά, ώστε να χωράει στον κενό χώρο έως το καπάκι.Η ζαχαροζύμη μπαίνει σε πλαστική σακούλα με φερμουάρ στην μια πλευρά (φαγητού). Τοποθετείται πάνω στα πλαίσια και χαράσσεται στο πάνω μέρος με κοφτερό μαχαίρι, ώστε οι μέλισσες να μπορούν από τα ανοίγματα αυτά να τρώνε χωρίς να κινδυνεύουν να πνιγούν. Ενδυνάμωση: Σε αδύνατα μελίσσια μπορούμε να τροφοδοτούμε επί αρκετές εβδομάδες (4-5) με σιρόπι ζάχαρης - νερού, με αναλογία 1+1 ή και 2+1. Εχει παρατηρηθεί οτι πιο "αδύνατο" σιρόπι προτιμάται από τις μέλισσες. Η συνεχής τροφοδοσία ακόμα και τους μήνες της νεκταροσυλλογής με τέτοιο μίγμα, αναγκάζει την βασίλισσα να γεννά περισσότερο εφόσον υπάρχει επάρκεια τροφής. Φυσικά αν είναι να τρυγήσουμε το συγκεκριμένο μελίσσι, θα σταματήσουμε την τροφοδοσία πολύ πριν τον τρύγο.
Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΙΙ. Designed by John Tsipas