Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ (ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ - ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ)


ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ
Οδηγία 2009/128/ΕΚ και Ν.4036/2012. Εθνικό σχέδιο για την Ορθολογική Χρήση Γεωργικών Φαρμάκων. Καθορίζει ποσοτικούς στόχους, μέτρα, χρονοδιαγράμματα και δείκτες για τη μείωση των κινδύνων και των επιπτώσεων από τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων. Κοινοποιείται στην Επιτροπή και επανεξετάζεται κάθε 5 χρόνια. Άρθρο 5. Οι επαγγελματίες χρήστες, διανομείς και σύμβουλοι φυτοφαρμακευτικών προϊόντων καταρτίζονται σωστά με εκπαίδευση. Η κατάρτισή μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τους κινδύνους που ενέχει η χρησιμοποίηση των φαρμάκων και στα ωφέλιμα έντομα. Η ΣΕΑ εφαρμόζει εναρμονισμένους δείκτες κινδύνου, οι οποίοι θεσπίζονται από την ΕΕ΄. Μπορεί να εξακολουθεί να χρησιμοποιεί υφιστάμενους εθνικούς δείκτες ή να υιοθετεί άλλους επιπλέον κατάλληλους δείκτες.
Σημείωση Θρασυβούλου: Οι χρήστες γεωργικών φαρμάκων, σύμφωνα με την οδηγία θα πρέπει να καταρτίζονται σωστά στη χρήση των φαρμάκων για την προστασία των ωφέλιμων εντόμων. Όμως δεν διδάσκονται ούτε μια ώρα για τη σημασία της μέλισσας στην επικονίαση και την παραγωγή τους και για τις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνουν για την προστασία τους..
Οδηγία 91/414 Οι μέλισσες χρησιμοποιούνται ως δείκτης για τις επιδράσεις των φυτοφαρμακευτικών ουσιών (φ.ο.) σε μη στόχους ασπόνδυλους οργανισμούς. Hεπικινδυνότητα των φ.ο. στις μέλισσες, καθορίζεται από τον Συντελεστή κινδύνου (Σ.Κ.) ο οποίος υπολογίζεται από τη μέγιστη δόση εφαρμογής δραστικής ουσίας ανά εκτάριο σε γραμμάρια/ LD50 σε mg. (Σ.Κ < 50, σκεύασμα ακίνδυνο).
Σημείωση Θρασυβούλου. Ο Σ.Κ. είναι λανθασμένος γιατί α) υπολογίζει μόνο την οξεία τοξικότητα και όχι την χρόνια τοξικότητα. Δεν υπολογίζει τη μειωμένη ικανότητα αναζήτησης και κατανάλωσης τροφής, την ελάττωση της όσφρησης, τον αποσυντονισμό στην επικοινωνία, τη θανάτωση του γόνου, τον περιορισμού της ωοτοκίας κ.ά και β) δεν λαμβάνει υπόψη του τη συνεργιστική δράση που έχουν οι φυτοφαρμακευτικές ουσίες με τα χημικά βαροκτόνα σκευάσματα. Με βάση το λανθασμένο αυτό Σ.Κ. κυκλοφορούν σήμερα καταστροφικά φάρμακα για τις μέλισσες ως ακίνδυνα.
Καν. 1107/2009. Η δραστική ουσία ενός φυροφαρμάκου εγκρίνεται όταν δεν επιφέρει καμιά μη αποδεκτή «οξεία» ή «χρόνια» επίδραση στην επιβίωση και ανάπτυξη των μελισσών
Εγκύκλιο του ΥΠ.Α.Α.Τ. 5919/62354/13-5-2014 (ΑΔΑ:ΒΙΦ2Β-ΡΟΖ). Μέτρα προστασίας των μελισσών κατά τη διάρκεια των ψεκασμών
-Τα γεωργικά φάρμακα που είναι επικίνδυνα για τις μέλισσες φέρουν σχετικές ενδείξεις επί της ετικέτας τους.
-Ο επαγγελματίας χρήστης οφείλει να ενημερώνει εγγράφως τους μελισσοκόμους της περιοχής όπου ενδέχεται να μετακινηθεί το ψεκαστικό νέφος και οι μέλισσες των οποίων ενδέχεται να εκτεθούν σε αυτό, 48 ώρες πριν από το χρόνο ψεκασμού, έτσι ώστε οι μελισσοκόμοι να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των μελισσών.
- Ο χρήστης γεωργικού φαρμάκου, οφείλει να λαμβάνει υπόψη τα παρακάτω μέτρα προστασίας των μελισσών:
-Πρέπει να ελέγχεται η παρουσία και δραστηριότητα των μελισσών στο χωράφι. Τονίζεται ότι το μελίτωμα που παράγουν οι αφίδες είναι ελκυστικό για τις μέλισσες.
-Πρέπει να εφαρμόζονται πιστά τα οριζόμενα επί της συσκευασίας του γεωργικού φαρμάκου, όσον αφορά τις μέλισσες.
-Απαγορεύεται η εφαρμογή γεωργικών φαρμάκων που αναφέρουν επί της συσκευασίας τους επικινδυνότητα στις μέλισσες, όταν η καλλιέργεια ή τα ζιζάνια είναι ανθισμένα, εκτός εάν άλλως αναφέρουν οι οδηγίες χρήσης του γεωργικού φαρμάκου.
-Συνιστάται ψεκασμός τις βραδινές ώρες, όταν οι μέλισσες έχουν σταματήσει να πετάνε, καθώς αυτό επιτρέπει να περάσουν μερικές ώρες για να στεγνώσει το ψεκαστικό υγρό.
-Εάν είναι απαραίτητος ο ψεκασμός κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνιστάται να γίνεται νωρίς το πρωί ή όταν επικρατεί συννεφιά και δροσερές θερμοκρασίες.
-Πρέπει να αποφεύγεται η δημιουργία μετακινούμενου ψεκαστικού νέφους.
Σημείωση Θρασυβούλου: Νομοθεσία υπάρχει αλλά δεν εφαρμόζεται για αυτό και έχουμε τις μεγάλες απώλειες μελισσών από τους ψεκασμούς
Απαγορευμένα νεονικοτινοειδή (2013): Imidacloprid, Κλοθειααζίνη, Θειαμεθοξίνη

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΙΙ. Designed by John Tsipas