Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ (ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ - ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑΣ)


ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑΣ
1. Απόφαση 4912/120862/5-11-2015 (ΦΕΚ Β 2468/17-11-2015). Καθορισμός των όρων και των απαιτήσεων παραγωγής και διάθεσης τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής και των διαδικασιών καταχώρισης στο ΚΗΜΟ. Δικαίωμα παρασκευής οικοτεχνικών προϊόντων έχει ο παραγωγός πρωτογενών αγροτικών προϊόντων που παράγει το πρωταρχικό συστατικό του τελικού προϊόντος (> 50% του τροφίμου). Είναι δυνατή η συνεργασία δύο ή περισσότερων παραγωγών για την οικοτεχνική παραγωγή. Διατίθενται προσυσκευασμένων ή μη από την έδρα της μονάδας, από περιοδικές τοπικές διοργανώσεις, όπως γιορτές μελιού, εμποροπανηγύρεις και δημοτικές εκδηλώσεις, λαϊκές αγορές, στο λιανικό εμπόριο εμπορίου (στον καταναλωτή χωρίς τη μεσολάβηση τρίτου) και σε επιχειρήσεις μαζικής εστίασης. Στην απόφαση εμπίπτουν τα προϊόντα με μέλι και ξηρούς καρπούς, κ.α. τρόφιμα. Το παστέλι μπορεί να ενταχθεί εάν το μέλι είναι πάνω από 50%
2. ΥπΑΑΤ 4912/120862/5-11-2015 (ΦΕΚ 866/Β/16-3-2017) Τροποποίηση και συμπλήρωση της 4912/120862 /05/11/2015 ΥΑ. Προστέθηκαν στα προϊόντα οικοτεχνίας ΙΑ). Λοιπά τρόφιμα, και ΙΒ). Προϊόντα σαπωνοποιίας από ελαιόλαδο.
3. ΥπΑΑΤ. 345/23924/ 02/03/2017. ΦΕΚ:866/Β/2017. Συμπλήρωση της απόφασης 4912/120862 /05/11/2015 «Καθορισμός των όρων και των απαιτήσεων παραγωγής και διάθεσης τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής και των διαδικασιών καταχώρισης των μονάδων παρασκευής αυτών στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ)» (2468 Β!). Το προσωπικό της μονάδας προϊόντων οικοτεχνικής παρασκευής διαθέτει πιστοποιητικά υγείας τα οποία φυλάσσονται στην επιχείρηση. και επιδεικνύονται σε κάθε έλεγχο των αρμοδίων Υπηρεσιών.
Σημείωση Θρασυβούλου: Η κηραλοιφή δεν εντάσσεται στα προϊόντα οικοτεχνίας γιατί δεν είναι τρόφιμο. Εντούτοις, τα «προϊόντα σαπωνοποιίας από ελαιόλαδο» τα οποία επίσης δεν είναι τρόφιμα εντάχθηκαν στα προϊόντα οικοτεχνίας. Ρώτησα σχετικά την υπεύθυνη στην Περιφέρεια, για να πάρω την απάντηση ότι τα σαπούνια ελαιόλαδου εντάχθηκαν κατ’ εξαίρεση στην οικοτεχνία, γιατί ……… πίεσαν οι παραγωγοί!!! Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με επιστολή του στις 04/02/2018, ζήτησε να ενταχθούν στα προϊόντα σαπωνοποιίας τα σαπούνια με μέλι και στα άλλα προϊόντα οι κηραλοιφές και τα διακοσμητικά μελισσοκέρια. Η απάντηση του Υπουργείου ήταν αρνητική
Καλλυντικά
  1. Οδηγία 76/768/EEC, 27/9/1976 Ρυθμίζει την ελεύθερη κυκλοφορία των καλλυντικών στην ΕΕ Τροποποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα κατόπιν εισήγησης του Συμβουλίου. Γίνονται επίσης προσαρμογές των Παραρτημάτων που βασίζονται στην τεχνική πρόοδο ή σε νέες επιστημονικές γνώσεις σχετικά με τα συστατικά των καλλυντικών κατόπιν γνωμοδότησης της Επιστημονικής Επιτροπής Καταναλωτικών Προϊόντων.
  2. Οδηγία 2003/15/ΕΕ, Τροποποίηση της οδηγίας 76/768/ΕΟΚ του Συμβουλίου. Κατάργηση της έγκρισης κυκλοφορίας, δημιουργία ευρετηρίου συστατικών και εισαγωγή της ονοματολογίας κατά INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients), αλλαγές στην επισήμανση των συστατικών, υποχρεωτική δημιουργία Τεχνικού Φακέλου για κάθε καλλυντικό προϊόν που θα περιλαμβάνει τις μελέτες ασφάλειας (safety assessment) και αποτελεσματικότητας (claim substantiation) των προϊόντων, πρόσβαση του κοινού σε σχετικές πληροφορίες και απαγόρευση της χρήσης πειραματόζωων για τις δοκιμασίες των καλλυντικών.
  3. Απόφαση 132979 (ΦΕΚ 352/τεύχος Β/18-3-05). Διαδικασία νομίμου κυκλοφορίας καλλυντικών προϊόντων. Προϊόντα παραγόμενα στην Ε.Ε. ή εισαγόμενα σ’ αυτήν τα οποία έχουν γνωστοποιηθεί σε μια χώρα Κράτος-Μέλος της Ε.Ε. κυκλοφορούν νόμιμα στην Ελληνική Αγορά χωρίς ιδιαίτερη διαδικασία. Προϊόντα παραγόμενα στην Ελλάδα σε εγκεκριμένο εργαστήριο από τον ΕΟΦ θα πρέπει να υποβάλλουν στο ΕΟΦ αντίγραφα του ηλεκτρονικά υποβληθέντος αιτήματος Γνωστοποίησης Κυκλοφορίας Καλλυντικού Προϊόντος με όλα τα προβλεπόμενα στοιχεία. Απαραίτητη η ύπαρξη φακέλου πληροφοριών για την αξιολόγηση της ασφάλειας του καλλυντικού προϊόντος. Όσοι θέτουν σε κυκλοφορία καλλυντικά προϊόντα στην Ελληνική Αγορά, υποβάλλουν στον ΕΟΦ τον πρώτο μήνα κάθε έτους κατάλογο των προϊόντων που κυκλοφορούν.
  4. Καν. Καλλυντικών ΕC 1223/2009. Ορίζεται τι είναι καλλυντικό. Για κάθε καλλυντικό καταρτίζεται φάκελος πληροφοριών ( PIF) ο οποίος κοινοποιείται στην Ευρωπαϊκή Πύλη Κοινοποίησης Καλλυντικών Προϊόντων ( CPNP). Το CPNP καθιστά διαθέσιμες, ηλεκτρονικά, ορισμένες από τις πληροφορίες στις αρμόδιες αρχές και στα κέντρα δηλητηριάσεων. Θέτει περιορισμούς όσο αφορά ουσίες που έχουν ταξινομηθεί ως καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες και τοξικές για αναπαραγωγή (CMR), σε νανοϋλικά (ουσίες με μέγεθος σωματιδίων < 100 μ). Απαιτεί κεντρική ευρωπαϊκή, αλλά και εθνική γνωστοποίηση των υπαρχόντων και νέων καλλυντικών προϊόντων. Απαραίτητη η δημιουργία τεχνικού φακέλου του καλλυντικού προϊόντος και η Έκθεση και Αξιολόγηση της ασφάλειας για την έκθεση του προϊόντος στον καταναλωτή. Απαιτεί δημιουργία εσωτερικού συστήματος για τη διαχείριση και εκτίμηση των Ανεπιθύμητων Ενεργειών (Κοσμετο-επαγρύπνηση ). Καθορίζεται ένα υπεύθυνο πρόσωπο, που θα έχει την ευθύνη της πλήρους συμμόρφωσης και υποχρεώσεων της κυκλοφορίας του προϊόντος στην αγορά. Ορίζονται θέματα που αφορούν τα συστατικά, τη σήμανση και τη συσκευασία . Αρμόδιος φορέας, για την ασφάλεια των καλλυντικών, στην Ελλάδα, είναι ο ΕΟΦ

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΙΙ. Designed by John Tsipas