Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΙΕΡΕΑΣ ΕΔΩΣΕ ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΣΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ (ΒΙΝΤΕΟ)


Ο πατήρ Ευάγγελος  Καρακάσης, με εμπειρία 30-35 χρόνων στον τομέα της μελισσοκομίας, θεωρείται η… κορυφή στην παραγωγή του βασιλικού πολτού. Όπως αποκαλύπτει ο ίδιος στη «Θ», «η έρευνά μου με έχει πείσει για την αξία του βασιλικού πολτού. Όλες αυτές τις τεχνικές που έχω αναπτύξει και τα εργαλεία θέλω να τα διαδώσω στους ανθρώπους, με σκοπό να παράγουν βασιλικό πολτό.

Για το λόγο αυτό έχω δημιουργήσει εδώ στη Μεθώνη ένα εκπαιδευτικό μελισσοκομείο και προσκαλώ πανελληνίως μελισσοκόμους να έρθουν εδώ και να ασκηθούν πρακτικά στην παραγωγή. Να την απομυθοποιήσουν, να μη νομίζουν ότι είναι κάτι δύσκολο. Είναι κάτι απλό, εύκολο και προσιτό. Εδώ και δέκα χρόνια κάνω αυτή τη δράση. Κάθε χρόνο, μετά το Πάσχα, έρχονται στο εργαστήριο 100-200 άνθρωποι από όλα τα μέρη της Ελλάδας».

ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΓΝΩΣΕΙΣ

Ο πατήρ Ευάγγελος Καρακάσης τελείωσε τη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. «Έχω κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Γενετικής Βελτίωσης στο ΑΠΘ. Η διατριβή μου ήταν πάνω στις μέλισσες. Φιλοδοξώ τη γνώση αυτή να τη δώσω στους μελισσοκόμους, ώστε να μπορούν να κάνουν εύκολη τη δουλειά τους. Ασχολούμαι με το αντικείμενο εδώ και πολλά χρόνια και έχουμε εφαρμόσει εργαλεία και μεθόδους για την εύκολη, γρήγορη και αποδοτική παραγωγή βασιλικού πολτού. Έχουμε προαγάγει την παραγωγή των βασιλισσών και του βασιλικού πολτού και αυτή τη στιγμή είμαστε σε υψηλό επίπεδο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Έγινε πλέον προσιτή η παραγωγή και όλοι μπορούν να την κάνουν», τονίζει με νόημα.

ΝΕΟΤΕΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΠΟΛΤΟΥ
Η αγάπη του για τη μελισσοκομία οδήγησε τα βήματά του πέρα από την παραγωγή μελιού. Έτσι, προχώρησε στα υπόλοιπα προϊόντα της μέλισσας αλλά κυρίως στην παραγωγή του βασιλικού πολτού. «Ο πατέρας μου είχε μελίσσια και από μικρός ήμουν μαζί του στο μελισσοκομείο», διηγείται ο ιερέας και προσθέτει: «Από το 1974-1975 άρχισα να ασχολούμαι προσωπικά πια στην παραγωγή του βασιλικού πολτού και των βασιλισσών. Από τότε έχω κάνει πολλούς νεοτερισμούς. Στη διεθνή αγορά βρήκαμε ένα σύστημα που είναι έξυπνο και αποδοτικό, το οποίο προσαρμόσαμε στα ελληνικά δεδομένα. Το τροποποιήσαμε, το βελτιώσαμε και έγινε ακόμη παραγωγικότερο και ευκολότερο».
Η επιθυμία για προσφορά στον συνάνθρωπο του απορροφά πολύ χρόνο, γι’ αυτό «δεν μπορώ να διατηρήσω πολλά μελίσσια. Θέλω να βοηθήσω τους ανθρώπους. Αυτό με περιορίζει στο να κάνω επαγγελματική παραγωγή βασιλικού πολτού. Προτίμησα να σταθώ δίπλα στους άλλους ανθρώπους και να τους βοηθήσω. Έχω περίπου 100 μελίσσια για να μπορώ να κάνω τις επιδείξεις αλλά και να βγάζω βασιλικό πολτό για τους φίλους και για την οικογένειά μου.

 Ολες οι πατέντες του έχουν το όνομα «Αριστέα», προς τιμήν της ακούραστης συζύγου του, αλλά και του Αριστέα, του πρώτου διδάξαντα τη μελισσοκομία, σύμφωνα με τη μυθολογία.
«Στόχος μου είναι να παράγω καλό τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά βασιλικό πολτό, γιατί η ελληνική παραγωγή είναι πολύ μικρή και δυστυχώς εισάγονται μεγάλες ποσότητες από την Κίνα σε εξευτελιστικές τιμές», μας λέει. Σύμφωνα μάλιστα με πρόχειρες εκτιμήσεις, η χώρα μας παράγει περίπου 200-250 κιλά βασιλικού πολτού και εισάγει τουλάχιστον 1 τόνο ακόμη, πολλές φορές μάλιστα οι εισαγωγείς τον εμφανίζουν ως ελληνικό και τον μοσχοπουλούν.


ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ
 
Οι γνώσεις του έχουν αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα και μέχρι πρόσφατα ο ιερέας-γεωπόνος ήταν μέλος του Διεθνούς Μελισσοκομικού Οργανισμού για τη Μελισσοκομική Ερευνα. Αρθρογραφεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, συνεργάζεται με συναδέλφους του ακόμη και στη μακρινή Νέα Ζηλανδία και δεν κρύβει ότι θα ήθελε να έχει περισσότερο χρόνο για να ασχοληθεί με το πάθος του. 
«Ημουν πρώτα μελισσοκόμος και μετά παπάς. Με τις μέλισσες μεγάλωσα, με αυτές ασχολούμαι όλη τη μέρα, χωρίς να παραμελώ τα καθήκοντά μου ως ιερέας. Δεν λείπω από κανένα συνέδριο σχετικό με τη μελισσοκομία, από καμία ημερίδα, δεν μου ξεφεύγει τίποτα. Διαβάζω τα πάντα στο Διαδίκτυο και είμαι συνδρομητής σε πολλά ξένα περιοδικά», μας ενημερώνει.
Ο π. Ευάγγελος μπορεί να μιλά με τις ώρες για τη μελισσοκομία, αλλά πάντα επισημαίνει ότι δεν αδιαφορεί ούτε στο ελάχιστο για τα καθήκοντα του ιερέα. Οι περίπου 1.000 κάτοικοι της μικρής κοινότητας της Μεθώνης τον αγαπούν πολύ και τον θαυμάζουν για τον ζήλο με τον οποίο ασχολείται με τα μελίσσια του. Αυτοί άλλωστε είναι και οι πρώτοι καταναλωτές του μελιού του και των 10 κιλών βασιλικού πολτού που βγάζει κάθε χρόνο.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ
 
«Ο βασιλικός πολτός δρα στον άνθρωπο ενισχύοντας την τάση ισορροπίας του οργανισμού», πιστεύει ο πατήρ Ευάγγελος. Και όπως διευκρινίζει, «ο ανθρώπινος οργανισμός κινδυνεύει να αποσταθεροποιηθεί από διάφορους εξωγενείς παράγοντες και ο βασιλικός πολτός τον βοηθά να μην αποσταθεροποιηθεί, να διατηρηθεί, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Για παράδειγμα, ο άνθρωπος που παίρνει βασιλικό πολτό έχει μεγάλη αντοχή στις ιώσεις. Ο βασιλικός πολτός δρα στο κυτταρικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού, βοηθά τα κύτταρα», αναφέρει ο ιερέας.
«Ο βασιλικός πολτός είναι ένα παχύρρευστο υγρό, μια κρεμώδης ουσία η οποία εκκρίνεται από τις μέλισσες και δεν συλλέγεται από το περιβάλλον», διευκρινίζει ο πατήρ Ευάγγελος. «Προορίζεται για τη διατροφή της βασίλισσας. Η βασίλισσα τρώγοντας από αυτό γίνεται τέλειο έντομο, σε αντίθεση με τις μέλισσες που δεν τρώνε. Δηλαδή τα έντομα διαφοροποιούνται από το βασιλικό πολτό. Η βασίλισσα έχει διάρκεια ζωής έξι χρόνια και μπορεί να γεννήσει μέχρι 2.000-3.000 αβγά το 24ωρο, ενώ οι κοινές μέλισσες έχουν μέγιστη διάρκεια ζωής μέχρι 6 μήνες», επισημαίνει ο πατήρ Ευάγγελος.

«ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ» ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ
 
«Ο πατέρας Ευάγγελος σου μαθαίνει βήμα βήμα πώς να κάνεις βασιλικό πολτό», λέει στη «Θ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Πιερίας Κωνσταντίνος Παπαγιαννούλης. «Πριν τον ιερέα κανένας δεν ασχολιόταν με τη βασιλισσοτροφία ούτε με τον βασιλικό πολτό. Αυτός έκανε την επανάσταση στη μελισσοκομία στην Ελλάδα», προσθέτει ο κ. Παπαγιαννούλης.
Αν και η παραγωγή του μελιού φτάνει μόνο για τις ανάγκες της περιοχής, ο πρόεδρος των μελισσοκόμων Πιερίας αναφέρει πως «είμαστε σε καλό επίπεδο και συνεχώς βελτιωνόμαστε. Ο σύλλογός μας έχει γύρω στα 430 μέλη. Τα περισσότερα όμως έχουν λιγότερες από 100 κυψέλες. Η παραγωγή του μελιού διατίθεται εδώ, στον τόπο μας. Παράγουμε ανθόμελο, καστανόμελο και ελατόμελο. Το μέλι της ελάτης είναι το καλύτερο», υπογραμμίζει ο κ. Παπαγιαννούλης.
«Ο πατήρ Ευάγγελος Καρακάσης έχει εξειδικευτεί στον βασιλικό πολτό, έχει και κάποια δικά του μηχανήματα, που είναι δική του πατέντα, τα έχει κατασκευάσει ο ίδιος. Θεωρείται από τους πολύ καλούς μελισσοκόμους», αναφέρει η προϊσταμένη του Κέντρου «Δήμητρα» Κατερίνης, γεωπόνος Ιωάννα Αντωνιάδου. Άλλωστε, όπως υποστηρίζει και η ίδια από την πλευρά της, «ένας μελισσοκόμος είναι καλό να μην παραμένει μόνο στην παραγωγή του μελιού, αλλά να παράγει επίσης κερί και βασιλικό πολτό. Όλα τα προϊόντα της κυψέλης είναι εξίσου σημαντικά».
Πηγή


 

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΙΙ. Designed by John Tsipas