Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΤΟ ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ ΜΕΛΙ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ



Κλινικές μελέτες σε ανθρώπους και σε πειραματόζωα, έδειξαν ότι η κατανάλωση  νοθευμένου μελιού, θέτει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή. 

Συγκεκριμένα, αυξάνει τα σάκχαρα στο αίμα, προκαλεί  υπεργλυκαιμία και διαβήτη τύπου ΙΙ, αυξάνει το βάρος σώματος, προκαλεί παχυσαρκία, αύξηση του λίπους στο αίμα και το συκώτι, αύξηση των τριγλυκεριδίων των επιπέδων της κακής χοληστερόλης  και του ουρικού οξέος, υψηλή αρτηριακή πίεση, χρόνια νεφρική βλάβη και άλλες δυσμενείς επιδράσεις.

 
Σε πειραματόζωα η κατανάλωση νοθευμένου μελιού οδήγησε σε επιθετική συμπεριφορά, ανησυχία, απώλεια τριχώματος και  πρώιμη θνησιμότητα.
Στις  εικόνες φαίνεται η  αύξηση της συγκέντρωσης της γλυκόζης, τους σπλαχνικού λίπους, στων τριγλυκεριδίων, της χοληστερόλης, της ουρίας και της κρεατινίνης στο αίμα πειραματοζώων από την κατανάλωση νοθευμένου μελιού.

 Αντίθετα το φυσικό μέλι  αποτρέπει την εμφάνιση επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη,  ελέγχει το βάρος, ρυθμίζει το μεταβολισμό, μειώνει τα τριγλυκεριδία και τη χοληστερόλη και αποτελεί μια άμεση πηγή ενέργειας η οποία  αναζωογονεί τον οργανισμό.
Το φυσικό, αγνό και ανεπεξέργαστο μέλι, είναι ένα πολυσύνθετο προϊόν το οποίο αποτελείται από περισσότερες από 200 διαφορετικές ουσίες. Τα απλά και σύνθετα ζάχαρα του, τα μεταλλικά στοιχεία, τα ιχνοστοιχεία,  τα λιπαρά και οργανικά οξέα, τα αμινοξέα, οι αρωματικές ουσίες, τα αντιβιοτικά, οι βιταμίνες, τα ένζυμα, τα φαινολικά οξέα, τα φλαβονοειδή και τα άλλα συστατικά που συνυπάρχουν στο μέλι και η οργανική τους διασύνδεση του προσδίδουν μοναδικές ιδιότητες εντελώς διαφορετικές από εκείνες της κοινής ζάχαρης και του νοθευμένου μελιού.
Σχετική εργασία με τίτλο «Το νοθευμένο μέλι δεν αποτελεί απλά μια οικονομική απάτη αλλά θέτει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή» δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού  Μελ. Επιθεώρησης (Τεύχος Μαΐου-Ιουνίου, 2024)
Ο καταναλωτής θα πρέπει να ενημερωθεί.

Andreas Thrasyvoulou

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΙΙ. Designed by John Tsipas