Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΕ ΜΕΛΙ: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΝΕΛΥΣΑΝ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΚΑΤΑΜΑΧΗΤΟ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ!!!


 Επιστημονική μελέτη για τα οφέλη του γιαουρτιού με μέλι.


Αν απολαμβάνετε ένα μπολ με απλό γιαούρτι, η προσθήκη μιας κουταλιάς μέλι είναι ένας υπέροχος τρόπος για να γλυκάνετε το αγαπημένο σας μικρό γεύμα. Αλλά έχει και οφέλη για την υγεία καθώς υποστηρίζει τα προβιοτικά στο δημοφιλές γαλακτοκομικό προϊόν που έχει υποστεί ζύμωση, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες από το Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign .

«Μας ενδιέφερε ο γαστρονομικός συνδυασμός γιαουρτιού και μελιού, που είναι κοινός στη μεσογειακή διατροφή, και πώς επηρεάζει το γαστρεντερικό μικροβίωμα», δήλωσε η Hannah Holscher , αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Ανθρώπινης Διατροφής ,του Κολλεγίου. Γεωργικών, Καταναλωτικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών στο Ιλινόις και συν-συγγραφέας των δύο μελετών, οι οποίες δημοσιεύονται στο The Journal of Nutrition.

Το ελληνικό γιαούρτι και άλλα γιαούρτια περιέχουν προβιοτικά στελέχη όπως το Bifidobacterium animalis εκτός από τις συμβατικές καλλιέργειες εκκίνησης γιαουρτιού. Η κατανάλωση ορισμένων προβιοτικών μπορεί να προάγει την υγεία του πεπτικού συστήματος και τις τακτικές κινήσεις του εντέρου και μπορεί να έχει θετική επίδραση στη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία.

«Τα ένζυμα στο στόμα, το στομάχι και τα έντερα μας βοηθούν στην πέψη και διευκολύνουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, αλλά μειώνουν επίσης τη βιωσιμότητα των μικροβίων. Αυτό είναι υπέροχο όταν πρόκειται για παθογόνα, αλλά όχι απαραίτητα όταν πρόκειται για ωφέλιμα βακτήρια», είπε ο Holscher. «Θέλαμε να δούμε αν το μέλι θα μπορούσε να βοηθήσει τα προβιοτικά βακτήρια να επιβιώσουν στο έντερο».

Στην πρώτη μελέτη , οι ερευνητές διεξήγαγαν ένα εργαστηριακό πείραμα όπου εξέτασαν την επίδραση τεσσάρων διαφορετικών ειδών μελιού (μηδική, φαγόπυρο, τριφύλλι και άνθη πορτοκαλιάς) στη βιωσιμότητα του B. animalis στο γιαούρτι μέσω προσομοιωμένων διαδικασιών πέψης. Μεγάλωσαν μικρόβια σε τρυβλία Petri με διαλύματα που μιμούνταν τη σύνθεση του σάλιου, του οξέος του στομάχου, της εντερικής χολής και των ενζύμων.

Για το σάλιο και τα στομαχικά υγρά, δεν υπήρχαν διαφορές στην επιβίωση του B. animalis μεταξύ οποιασδήποτε από τις ποικιλίες μελιού και των θεραπειών ελέγχου του γιαουρτιού αναμεμειγμένου με ζάχαρη ή νερό. Ωστόσο, το γιαούρτι με μέλι – ιδιαίτερα το τριφύλλι – βοήθησε στην υποστήριξη της επιβίωσης των προβιοτικών στην εντερική φάση της πέψης.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές θέλησαν να δοκιμάσουν τα ευρήματά τους σε μια κλινική μελέτη. Συγκέντρωσαν 66 υγιείς ενήλικες και τους ζήτησαν να καταναλώνουν δύο διαφορετικά είδη για δύο εβδομάδες ο καθένας – γιαούρτι με μέλι τριφυλλιού και παστεριωμένο, θερμικά επεξεργασμένο γιαούρτι. Οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα κοπράνων και πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του εντέρου τους. Συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια και ολοκλήρωσαν εργασίες αξιολογώντας τη διάθεσή τους, τη γνωστική τους ικανότητα και τη συνολική ευημερία τους.

«Τα ευρήματά μας έδειξαν ότι ο συνδυασμός μελιού με γιαούρτι υποστήριξε την επιβίωση των προβιοτικών βακτηρίων του γιαουρτιού στο έντερο, επομένως τα αποτελέσματα της εργαστηριακής μελέτης μεταφράστηκαν σε πραγματική εφαρμογή στον άνθρωπο», δήλωσε ο Holscher.

Ωστόσο, δεν υπήρξαν αλλαγές στον χρόνο διέλευσης του εντέρου, στη συχνότητα των κινήσεων του εντέρου ή σε οποιοδήποτε από τα μέτρα διάθεσης και γνωστικής λειτουργίας. Ο Holscher είπε ότι αυτό είναι πιθανό επειδή οι συμμετέχοντες ήταν ήδη υγιείς ενήλικες με τακτικές κινήσεις του εντέρου, επομένως δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν επίσης μια μικρότερη μελέτη παρακολούθησης με 36 συμμετέχοντες που κατανάλωναν ένα τρίτο τρόφιμο, το γιαούρτι με ζάχαρη. Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα και των τριών καταστάσεων, ο συνδυασμός γιαουρτιού με μέλι διατήρησε τα περισσότερα προβιοτικά, αλλά δεν υπήρξαν άλλες επιδράσεις στην υγεία.

«Βρήκαμε ότι μια κουταλιά της σούπας μέλι σε μια μερίδα γιαουρτιού βοηθά στην υποστήριξη της επιβίωσης των προβιοτικών. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το μέλι είναι μια πρόσθετη ζάχαρη και οι περισσότεροι Αμερικανοί πρέπει να γνωρίζουν την ποσότητα ζάχαρης στη διατροφή τους για να διατηρήσουν ένα υγιές σωματικό βάρος», δήλωσε. «Αλλά η προσθήκη λίγου μελιού σε γιαούρτι χωρίς ζάχαρη είναι ένας ωραίος γαστρονομικός συνδυασμός που πρέπει να ενσωματωθεί στην εναλλαγή του μενού σας».

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε γαρνιτούρες για να φτιάξετε ένα παρφέ γιαουρτιού και να υποστηρίξετε την υγεία του εντέρου και το μικροβίωμα, λαμβάνοντας περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε μούρα και σπόρους ή ξηρούς καρπούς και να περιχύσετε λίγο μέλι από πάνω, πρότεινε ο Holscher.

Η πρώτη μελέτη , «Οι ποικιλίες του μελιού έχουν διαφορετική επίδραση στο Bifidobacterium animalis ssp. l actis Survivability in Yogurt through Simulated In Vitro Digestion», δημοσιεύεται στο The Journal of Nutrition [DOI: 10.1016/j.tjnut.2024.01.010 . Η έρευνα υποστηρίχθηκε εν μέρει από το Εθνικό Συμβούλιο Μελιού.

Η δεύτερη μελέτη , «Μέλι που προστέθηκε στο γιαούρτι με B ifidobacterium animalis subsp. lactis DN-173 010/CNCM I-2494 Υποστηρίζει τον εμπλουτισμό με προβιοτικά αλλά δεν μειώνει τον εντερικό χρόνο διέλευσης σε υγιείς ενήλικες: Μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη, διασταυρούμενη δοκιμή», δημοσιεύεται στο The Journal of Nutrition [DOI: 10.1016/j.tjnut.0520 .028 ]. Αυτή η εργασία υποστηρίχθηκε από το National Honey Board και το USDA National Institute of Food and Agriculture, Hatch Project 1009249.

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΙΙ. Designed by John Tsipas