Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΦΤΙΑΧΝΩ ΒΑΜΜΑ ΠΡΟΠΟΛΗΣ (ΟΛΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ)


Η πρόπολη είναι ρητινώδης κολλητική ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα δέντρα και φυτά, την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα, αιθέρια έλαια και άλλες ουσίες και την χρησιμοποιούν ως μονωτικό και απολυμαντικό της κυψέλης.

Έχει αντιβιοτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, γι αυτό και χρησιμοποιείτε στην φαρμακολογία και συγκεκριμένα την ωτορινολαρυγγολογία, στη στοματολογία και στην δερματολογία. Χρησιμοποιείτε επίσης στην κοσμετολογία και στα καλλυντικά.
Ο μελισσοκόμος συλλέγει την πρόπολη είτε ξύνοντας τις κυψέλες στα σημεία που είναι συγκεντρωμένη (για μικρές ποσότητες) είτε ξύνοντας τις σήτες πρόπολης που έχει τοποθετήσει επάνω από τα πλαίσια της κυψέλης. Μετά την συλλογή τοποθετείται στο ψυγείο ή την κατάψυξη. Όταν έρθει η ώρα της παρασκευής θα την βγάλουμε και θα την θρυμματίσουμε σε μικρότερα κομμάτια.

Υλικά που θα χρειαστούμε:

Πρόπολη, Αιθυλική Αλκοόλη 95° (ποτοποιίας), Αεροστεγές βάζο, Φίλτρο καφέ, Σύριγγα, Μικρά φιαλίδια και μια ζυγαριά.

Διαδικασία
Βήμα 1ο
– Συλλέξτε την πρόπολη από την κυψέλη η οποία θα πρέπει να είναι απαλλαγμένη από ξένα σώματα, κερί, χρώματα, ξύλα κ.α.
– Η συλλογή γίνεται είτε ξύνοντας τα διάφορα μέρη της κυψέλης είτε χρησιμοποιώντας ειδικές σήτες (πιο καθαρή).
– Τα πιο μεγάλα κομμάτια τα θρυμματίζουμε σε μικρότερα.

Βήμα 2ο
– Καθαρίστε την πρόπολη απλώνοντάς την σε μια μεγάλη επιφάνεια και με το μάτι απομακρύνετε τα ξένα σώματα.
– Τοποθετήστε την πρόπολη σε ένα δοχείο με κρύο νερό ανακατέψτε και απομακρύνετε ότι ξένη ύλη επιπλέει. Αν χρειαστεί επαναλάβετε την διαδικασία.
– Αφήστε την πρόπολη να στεγνώσει.
Προσοχή στις υψηλές θερμοκρασίες γιατί αν ζεσταθεί πολύ η πρόπολη είναι δύσκολη στην χρήση της γι αυτό και συντηρείτε στην κατάψυξη.





Βήμα 3ο



– Υπολογίστε την αναλογία που θα χρησιμοποιήσετε.

– Συνήθως εφαρμόζεται η αναλογία (1:3) δηλαδή ένα μέρος ακατέργαστης πρόπολης προς 3 μέρη Αιθ. Αλκοόλης 95°.
Προσοχή το βάμμα πρόπολης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει την περιεκτικότητα του 30%.

Βήμα 4ο
– Αφού τοποθετήσουμε το μείγμα σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς, το αφήνουμε σε σκοτεινό μέρος μακριά από υγρασία.
– Την πρώτη εβδομάδα ανακινούμε το μείγμα μία με δύο φορές την ημέρα.
– Αφήνουμε το μείγμα για τουλάχιστον ένα μήνα ώστε να απορροφήσει η αλκοόλη καλύτερα τις ουσίες τις πρόπολης.

Βήμα 5ο
– Ήρθε η ώρα της συλλογής! Με μία σύριγγα τραβάμε το επάνω μέρος του μείγματος με προσοχή να μην ρουφήξουμε τα κατακάθια.
– Τέλος φιλτράρουμε το μείγμα μας σε ένα φίλτρο του καφέ, γεμίζουμε τα μπουκαλάκια και το βάμμα πρόπολης είναι πλέον έτοιμο για χρήση.




Επιπλέον
Τα κατακάθια μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως λίπασμα ή να φτιάξουμε αλοιφή.
Το διάλυμα-πρόπολη είναι πολύ χρήσιμο για εξωτερική ή εσωτερική χρήση.
Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε να βάλουμε ετικέτα σε όλα μας τα φιαλίδια αναγράφοντας σύσταση, περιεκτικότητα σε αλκοόλη 50%, 70% κτλ.
Ακατάλληλη θεωρείτε και η πρόπολη που έχει συλλεχθεί από κυψέλες που έχουν μπει τρωκτικά ή έντομα ή από κυψέλες που τοποθετήσαμε ναφθαλίνη, κηροσκορίνη ή άλλα χημικά.
Η ημερήσια κατανάλωση του μητρικού βάμματος της πρόπολης είναι 10 με 15 σταγόνες αραιωμένες σε ένα μικρό ποτηράκι νερό.
Ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων είναι αλλεργικοί στην πρόπολη. Αν παρατηρηθεί ερεθισμός αποφεύγεται η χρήση του.
Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΙΙ. Designed by John Tsipas