Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΑΠΑΙΤΕΙ ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ



Όλο και περισσότεροι απελπισμένοι μελισσοκόμοι ανεβάζουν στο διαδίκτυο  φωτογραφίες δηλητηριασμένων μελισσών από φυτοφάρμακα. )
Το φαινόμενο θα ενταθεί ακόμα  περισσότερο και οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να  προστατεύσουν τις μέλισσες. Η προσπάθεια αφορά ατομικές και ομαδικές ενέργειες όλων που ασχολούνται με τη μελισσοκομία. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι κάποια ημέρα πιθανόν να βρεθούν και οι ίδιοι στη δυσάρεστη θέση να αντικρύσουν τις μέλισσές τους νεκρές και σωριασμένες μπροστά στις κυψέλες από δηλητήρια..
Παρακάτω δίνονται τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει  ο μελισσοκόμος και ο κλάδος στηριζόμενος στην υπάρχουσα νομοθεσία για να περιορίσει τις επιπτώσεις από τις  δηλητηριάσεις των  μελισσών .

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ

1 Σε περίπτωση δηλητηρίασης των μελισσιών, θα πρέπει να καλέσει τις  κτηνιατρικές  υπηρεσίες οι οποίες θα συλλέξουν νεκρές μέλισσες και αποθηκευμένη γύρη και θα τα στείλουν στο Μπενάκειο  Ινστιτούτου για τοξικολογική εξέταση. Το κόστος ανάλυσης βαρύνει την πολιτεία και είναι η μόνη διαδικασία που αναγνωρίζεται από την πολιτεία.
2 Το Μπενάκειο θα εξετάσει τα δείγματα και θα εκδώσει σχετική τεκμηριωμένη έκθεση όπου θα αναφέρονται οι ουσίες που βρέθηκαν στα δείγματα και οι συγκεντρώσεις τους.
3. Ο μελισσοκόμος, έχοντας την έκθεση στα χέρια του να ζητήσει την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από εξειδικευμένο επιστήμονα, ο οποίος να έχει χρόνο και διάθεση να τη μελετήσει προσεκτικά (εννοείται χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση στο μελισσοκόμο).
3. Ο επιστήμονας θα παρουσιάσει στο μελισσοκόμο όλες τις  πιθανότητες δικαίωσης σε δικαστική διεκδίκηση λαμβάνοντας υπόψη τον Καν 1107/2009 και την υπόλοιπη νομοθεσία της ΕΕ.
4. Μετά τη δειγματοληψία από τις κτηνιατρικές Υπηρεσίες, ο μελισσοκόμος θα πρέπει να  σώσει ότι μπορεί να σώσει από τα εναπομείναντα μελίσσια. Βασικό να διαπιστώσει κατά πόσο η αποθηκευμένη γύρη είναι επιβαρυμένη με φυτοφάρμακα.
5. Εάν εντοπιστούν  λιπόφιλα φυτοφάρμακα,  τα οποία ενσωματώνονται στο κερί θα πρέπει να αλλάξει όλες τις κηρήθρες.
6. Να προχωρήσει σε συνενώσεις, τροφοδοτήσεις, εάν χρειαστεί μετακίνηση σε άλλη περιοχή και άλλα μέτρα που θα βοηθήσουν τα καταπονημένα μελίσσια.
7. Να ειδοποιήσει τους συνάδελφους μελισσοκόμους μέσω του μελισσοκομικού συλλόγου.
8. Να επικοινωνήσει με τους μελισσοκομικούς φορείς (σύλλογο, ΟΜΣΕ, Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας).

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΛΑΔΟΣ

1. Κάθε περιστατικό δηλητηρίασης των μελισσών να καταγράφεται και όλα μαζί να αποτελέσουν το δείκτη για τη μείωση των επιπτώσεων των γεωργικών φαρμάκων στο περιβάλλον, και τις μέλισσες όπως το ορίζει η οδηγία 91/414.
2 Η πολιτεία στηριζόμενη στο δείκτη απώλειας των μελισσών να καθορίσει ποσοτικούς στόχους, μέτρα, χρονοδιαγράμματα για τη μείωση των επιπτώσεων των γεωργικών φαρμάκων στο περιβάλλον σύμφωνα  με την οδηγία 2009/128/ΕΚ.
3.Να αναθεωρηθεί η νομοθεσία για τις φ.π. ώστε η LD50 να περιλαμβάνει τη χρόνια τοξικότητα, τη σταθερότητά στο έδαφος και τις συνεργιστικές δράσεις. Εφαρμογή του Καν. 1107/2009
4. Να ζητηθεί οι αγρότες χρήστες φυτοφαρμάκων να εκπαιδευτούν από γεωπόνους και σε θέματα επικονίασης των καλλιεργειών τους με τις μέλισσες.
5. Να ενημερωθούν οι μελισσοκόμοι να είναι περισσότερο προσεκτικοί στη χρησιμοποίηση φαρμάκων μέσα στην κυψέλη λόγω της συνεργιστικής δράσης που υπάρχει με τις φπ ουσίες.
6. Να ζητηθεί να αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ τα μελίσσια τα οποία δηλητηριάζονται από φπ.

Andreas Thrasyvoulou

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΙΙ. Designed by John Tsipas