Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΜΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ



Η ημερολογιακή χρονιά πλησιάζει στο τέλος της. Η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού επηρέασε σε όλα τα επίπεδα τον άνθρωπο και τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Φυσικά επηρεάστηκε και η μελισσοκομία από τα μέτρα, την απαγόρευση αρχικά και στη συνέχεια τον περιορισμό των μετακινήσεων των μελισσοκόμων την άνοιξη, μία εποχή κρίσιμη για την ανάπτυξη των μελισσιών. Παράλληλα, η κλιματική κρίση αφήνει ολοένα και πιο έντονα το αποτύπωμά της στο περιβάλλον.
Τα μελίσσια δεν απέκτησαν την επιθυμητή δυναμικότητα ώστε να εκμεταλλευτούν τις κύριες ανθοφορίες και μελιτοφορίες που ακολούθησαν χρονικά, με αποτέλεσμα να μην αποδώσουν τη μέγιστη ποσότητα μελιού. Το μέλι είναι, μαζί με τη γύρη, η τροφή της μέλισσας και εκτός από τα οικονομικά πεπραγμένα της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης, επηρεάζει αναμφισβήτητα και την καλή υγιεινή των μελισσιών, αφού ένα «χορτάτο» μελίσσι, με την ανάλογη φροντίδα του μελισσοκόμου, έχει λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει ασθένειες.
 
Κάθε χρονιά, και ακόμα πιο σχολαστικά τη φετινή, με βάση τα προαναγραφόμενα, ο μελισσοκόμος οφείλει να προετοιμάσει κατάλληλα τα μελίσσια του για το ξεχειμώνιασμα, ώστε να διασφαλίσει το μελισσοκομικό του κεφάλαιο, ελαχιστοποιώντας τις απώλειες κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τα μελίσσια πρέπει να προετοιμαστούν για διαχείμαση, έχοντας νέες και παραγωγικές βασίλισσες, ικανοποιητικό πληθυσμό που αποτελείται από νέες σε ηλικία εργάτριες, να είναι υγιή, να έχουν άφθονα και άριστης ποιότητας αποθέματα τροφής και να είναι τοποθετημένα σε κατάλληλη τοποθεσία.

Βασίλισσα

Φροντίζουμε να υπάρχει καλή βασίλισσα, νέα σε ηλικία, όχι μεγαλύτερη των δύο ετών και κυρίως παραγωγική. Η βασίλισσα αυτή γεννά πολλά αβγά και διατηρεί την ωοτοκία έως τις αρχές του χειμώνα, ενώ ξεκινά τη γέννα της νωρίς την άνοιξη.

Πληθυσμός

Είναι σημαντικό να υπάρχει ικανός αριθμός από εργάτριες μέλισσες. Μελίσσια με πληθυσμό 2-3 πλαισίων συνενώνονται μεταξύ τους ώστε να έχουν. Η εκμετάλλευση γυρεοδοτικών ανθοφοριών διασφαλίζει την ανανέωση του πληθυσμού και τη γέννηση εργατριών με αυξημένο λιπώδη ιστό, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να είναι ικανές να θρέψουν τον καινούργιο γόνο, που θα κάνει την εμφάνισή του μέσα στον χειμώνα.
Ο αριθμός των πλαισίων εντός της κυψέλης εξαρτάται από τον πληθυσμό. Η παραμονή άδειων κηρηθρών στις κυψέλες επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη της μελισσόσφαιρας τον χειμώνα και την προφύλαξη του μελισσιού από το κρύο. Απομακρύνουμε τις άδειες κηρήθρες και περιορίζουμε τον κενό χώρο της κυψέλης με τη χρήση κόντρα πλακέ ή μονωτικού υλικού.

Εχθροί και ασθένειες

Ελέγχουμε εξονυχιστικά τα μελίσσια για ασθένειες του γόνου και των μελισσών. Η απουσία γόνου ή ο περιορισμός της έκτασής του, ευνοεί την εφαρμογή εγκεκριμένων σκευασμάτων κατά της βαρροϊκής ακαρίασης.

Αποθέματα τροφής

Φροντίζουμε να υπάρχουν άφθονα και άριστης ποιότητας αποθέματα γύρης και μελιού για τροφή. Η ανάπτυξη και η απόδοση του μελισσιού την άνοιξη εξαρτάται και από την επαρκή και ποιοτική διατροφή του τον χειμώνα. Η διάταξη των αποθεμάτων πρέπει να είναι τέτοια που να ευνοεί τον σχηματισμό της μελισσόσφαιρας σε άμεση γειτνίαση με τα αποθέματα μελιού.
Στην περίπτωση που τα αποθέματα δεν είναι αρκετά, τοποθετείται ζαχαροζύμαρο, παρασκευασμένο κατά προτίμηση από τον ίδιο τον μελισσοκόμο, πάνω από τη μελισσόσφαιρα και με τρόπο που να μπορεί να την καταναλώσει το μελίσσι.

Ο ρόλος της θέσης του μελισσοκομείου

Επιλέγουμε το κατάλληλο μέρος για διαχείμαση, το οποίο πρέπει να είναι απάνεμο και ηλιόλουστο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η είσοδος της κυψέλης πρέπει να έχει κατεύθυνση νότια-νοτιοανατολικά. Η πρόσβαση στο μελισσοκομείο πρέπει να είναι απρόσκοπτη καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Χρήσιμη είναι και μια ελαφριά κλίση του εδάφους, ώστε να μη λιμνάζει το νερό της βροχής, ενώ και οι κυψέλες πρέπει να έχουν ελαφριά κλίση προς τα μπροστά, ώστε να μην εισέρχεται το νερό της βροχής στο εσωτερικό της κυψέλης. Συνιστάται η τοποθέτηση των κυψελών να γίνεται πάνω σε βάθρα, ώστε να αποφεύγεται η υγρασία από το έδαφος και η καταπόνηση της κυψέλης.
Οι επιθεωρήσεις από τον μελισσοκόμο γίνονται πάντα σε ημέρες με θερμοκρασία 15οC και πάνω, είναι σύντομες, ώστε η όχληση να είναι η ελάχιστη δυνατή και να μη δημιουργείται πρόβλημα στο εσωτερικό της κυψέλης με τη μεταβολική υγρασία από την κατανάλωση του μελιού. Ελέγχονται η επάρκεια προμηθειών, η ύπαρξη γόνου και γενικότερα η καλή και ζωηρή εικόνα του μελισσιού.

Του Βασίλη Αηδόνη, γεωπόνου-επόπτη στο Κέντρο Μελισσοκομίας Στερεάς Ελλάδας

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΙΙ. Designed by John Tsipas