Μια ομάδα φοιτητών από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Ισραήλ, κέρδισε χρυσό βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (iGEM) για την ανάπτυξη μελιού χωρίς μέλισσες. Το συνθετικό προϊόν παράγεται από το βακτήριο Bacillus subtilis, το οποίο προγραμματίστηκε στο εργαστήριο, να παράγει "μέλι" και θεωρείται μέλι vegan. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 300 ομάδες από πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο.
Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι μοιάζει και μυρίζει σαν μέλι αλλά για λόγους ασφαλείας κανείς ούτε οι μαθητές ούτε και οι κριτές γεύτηκαν το τελικό προϊόν!!
Μοιάζει και μυρίζει σαν μέλι, παράγεται από βακτήρια στο εργαστήριο θεωρείται επικίνδυνο και κανείς δεν τολμά να το δοκιμάσει ούτε αυτοί που το φτιάξανε αλλά ούτε και οι κριτές που του απονέμουν το χρυσό βραβείο!!. Ονομάζεται «μέλι» χωρίς να έχει καμιά από τις ιδιότητες του μελιού, καμιά από τις βιολογικές του δράσεις, καμιά ομοιότητα με τα συστατικά του και τις συνεργιστικές τους δράσεις, χωρίς να έχει γίνει καμιά δοκιμή τουλάχιστο σε πειραματόζωα για τις επιπτώσεις στην υγεία και κερδίζει Χρυσό Βραβείο ανάμεσα σε 300 διαγωνιζόμενους. Απλά και μόνο γιατί μοιάζει και μυρίζει σαν μέλι!!
Το προϊόν μπορεί να ονομάζεται «σιρόπι βακτηρίων» αλλά όχι μέλι. Μέλι είναι μόνο το προϊόν που παράγουν οι μέλισσες. Τα άλλα είναι σιρόπια καλαμοζαχάρου, σιρόπια τεύτλων, ιμβερτοποιημένα σιρόπια, σιρόπια vegan, σιρόπια σφενδάμου, σιρόπια βακτηρίων και ότι άλλο φτιαχτεί συνθετικά στο εργαστήριο. Μέλι είναι μόνο το προϊόν που παράγουν οι μέλισσες. Οτιδήποτε άλλο είναι παραπλανητικό . Θα πρέπει να απαγορευτεί νομοθετικά η χρήση της ονομασίας ΜΕΛΙ ή ΑΠΟΜΙΜΗΣΗ ΜΕΛΙΟΥ σε οποιοδήποτε προϊόν το οποίο δεν παράγεται από μέλισσες. Οι μελισσοκόμοι διώκονται εάν ονομάσουν το προϊόν τους ΑΓΝΟ ή ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΛΙ και τα σιρόπια βακτηρίων ονομάζονται μέλι και βραβεύονται.
Δημοσίευση σχολίου