Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΚΑΙ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ



Στην υπ’ αρ. 9/2021 πυροσβεστική διάταξη για την «πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους» ορίζονται μέτρα προστασίας για το κάπνισμα μελισσών.  

Μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι το κάπνισμα γίνεται μέχρι τις 10:00 π.μ. Επίσης, γίνεται αποψίλωση στον χώρο εγκατάστασης των κυψελών, τουλάχιστον 5 μ. γύρω από τις κυψέλες.

 
Η ελάχιστη απόσταση του χώρου εγκατάστασης των κυψελών από δέντρα και θάμνους είναι τουλάχιστον 10 μ. Απαγορεύεται η εγκατάσταση κυψελών σε ελαστικά αυτοκινήτων. Στον χώρο των κυψελών διατηρούνται τουλάχιστον 200 λίτρα νερού.

 
Σύμφωνος με τις γενικότερες διατάξεις είναι ο παραγωγός βιολογικού μελιού, Γιώργος Καρυπίδης, σχολιάζοντας μάλιστα ότι «τα λάστιχα είναι ελληνική εφεύρεση» και προχωρά σε επισημάνσεις.
 
Για την τήρηση των αποστάσεων θεωρεί σημαντικό να ορίσουν μελισσοκομικές ζώνες οι δήμοι, ώστε να εξυπηρετούνται οι μελισσοκόμοι και να μην εμποδίζονται οι κτηνοτρόφοι.
«Στην περιφέρειά μας, που έχει πυκνή βλάστηση, είναι δύσκολο να βρίσκουμε εκτάσεις. Ένας επαγγελματίας με 400 κυψέλες χρειάζεται 4-5 στρέμματα και άλλα 2-3 για να τηρηθεί η απόσταση». Να σημειωθεί ότι πρόσφατα πήρε ΦΕΚ η δημιουργία του πρώτου μελισσοκομικού πάρκου στο Σουφλί.
Θεωρεί ότι οι ώρες του καπνίσματος, 6:00-10:00 το πρωί, επιτρέπουν να καπνιστεί ελάχιστος αριθμός μελισσών, επιπλέον ακυρώνει τις μετακινήσεις που γίνονται νύχτα. «Ένας μελισσοκομείο με 500 μελίσσια θα χρειαστεί 15 μέρες. Το καλοκαίρι, το μελίσσι κάθεται έξω από την κυψέλη και για να μπει χρειάζεται κάπνισμα. Με το συγκεκριμένο ωράριο, δεν μπορούμε να τα μετακινήσουμε», λέει και προσθέτει ότι στον τρύγο απαιτείται κάπνισμα.
«Να είναι ελαστικοί στο ωράριο καπνίσματος, αλλά ανελαστικοί στην πυρασφάλεια και στην καθαριότητα, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη», σχολιάζει. Συμφωνεί με την ύπαρξη νερού, θεωρεί όμως αναγκαίο τον πυροσβεστήρα, προσθέτοντας ότι έχει μόνιμα δύο 25λιτρους για τη φροντίδα των μελισσιών και του δάσους.
«Ο πυροσβεστήρας με βοήθησε να αντιμετωπίσω πυρκαγιά που ξέσπασε στο δάσος», αναφέρει.

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΙΙ. Designed by John Tsipas