Translate - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

SLIDESHOW / ZAKYNTHOS

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 4ΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ

Andreas Thrasyvoulou

Οι μελισσοκόμοι σύνεδροι από όλες τις περιοχές της χώρας διαπίστωσαν για μια ακόμα φορά ότι τα προβλήματα του κλάδου παραμένουν άλυτα και χρονίζουν παρά τις επανειλημμένες προτάσεις των μελισσοκομικών φορέων και των επιστημόνων. Συγκεκριμένα για τα παρακάτω θέματα έχουν υποβληθεί επανειλημμένα προτάσεις:
1. Ελληνοποιήσεις και ανεξέλεγκτη διακίνηση υποβαθμισμένου εισαγόμενου μελιού
2. Απονομή Ελληνικού σήματος χωρίς ουσιαστικό έλεγχο στους εισαγωγής μελιού, και αποκλεισμός μελισσοκόμου.
3. Εξευτελιστική τιμή στα ράφια των σούπερ-μάρκετ σε εισαγόμενα μέλια με παραπλανητικές ετικέτες.
4. Υψηλό κόστος παραγωγής του ελληνικού μελιού, το οποίο χρόνο με το χρόνο ανεβαίνει, ενώ η τιμή του μελιού μειώνεται
5. Πολυπλοκότητα και τιμωρητικός ο χαρακτήρας του ηλεκτρονικού μητρώου
6. Απαγορεύσεις μετακίνησης των μελισσιών στα δάση
7. Δηλητηριάσεις μελισσιών από φυτοφάρμακα.
8. Διαφύλαξη και επέκταση της μελισσοχλωρίδας
9. Άνιση μεταχείριση των μελισσοκόμων με τους αγρότες
10. Καταστρατήγηση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας όσο αφορά τον Καν. 852/2004
11. Χαλαρή εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας στις μελισσοτροφές, στην εισαγωγή βασιλισσών ξένων φυλών, στην πρόληψη και καταστολή ασθενειών υποχρεωτικής δήλωσης και των ζωοκλοπών.
Οι σύνεδροι διαπίστωσαν ότι η επανάληψη των προτάσεων για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων θα ήταν ουσιαστικά μια εκ νέου διατύπωση προτάσεων που έγιναν από τα προηγούμενα Πανελλήνια Μελισσοκομικά Συνέδρια αλλά και από τους μελισσοκομικούς φορείς του κλάδου τα πρόσφατα αλλά και τα παλαιότερα χρόνια.


Κύριοι Υπουργοί και Υφυπουργοί,
Ζητάμε αποφάσεις στις προτάσεις που ήδη σας έχουν υποβληθεί. Αποφάσεις που να στηρίζονται στις προτάσεις των μελισσοκόμων και όχι στα θέλω οποιονδήποτε τρίτων. Έχουμε την οδυνηρή εμπειρία τα τελευταία 10 χρόνια η ελληνική πολιτεία να έχει λάβει αποφάσεις μόνο για τρία μελισσοκομικά ζητήματα. α) Ηλεκτρονικό μητρώο β) Κανονισμός 852/2004 και γ) Μετακινήσεις μελισσιών στα δάση. Και οι τρεις αποφάσεις, πάρθηκαν σύμφωνα με τις απόψεις της πολιτείας ή κάποιων διοικητικών παραγόντων και όχι με τις προτάσεις των μελισσοκόμων.
Ζητάμε να συγκαλέσετε συσκέψεις στο ΥπΑΑΤ με φυσική παρουσία, να είναι παρόντες οι φορείς του Κράτους, ο ΕΦΕΤ, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, οι νομικοί σύμβουλοι, το Γενικό χημείο του Κράτους, η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας Σηροτροφίας και εκπρόσωποι Μελισσοκομικών Φορέων για να παρθεί απόφαση για τα συγκεκριμένα θέματα, που ταλανίζουν τον κλάδο εδώ και χρόνια.
Στην ενότητα Επιστημονικά Θέματα, ερευνητές από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Ινστιτούτα και δημόσια ερευνητικά εργαστήρια παρουσίασαν αποτελέσματα της δραστηριότητας τους σε αρκετούς τομείς του κλάδου. Μεγάλο μέρος των επιστημονικών ανακοινώσεων επικεντρώθηκε στην ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ελληνικών μελιών, τον αποτελεσματικό έλεγχο των ελληνοποιήσεων και της νοθείας. Κοινό συμπέρασμα των επιστημόνων είναι ότι, τα κενά της νομοθεσίας που υπάρχουν, ο πλημμελής έλεγχος από τον ΕΦΕΤ στα εισαγόμενα μέλια, η καθυστερημένη λήψη αποφάσεων και η ατολμία του ΥπΑΑΤ είναι η βασική αιτία για τα περισσότερα από τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο.
Προτείνεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ με φυσική παρουσία των εξειδικευμένων επιστημόνων που κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις, των αρμόδιων φορέων του κράτους όπως ο ΕΦΕΤ, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, το Γενικό Χημείο του Κράτους, οι νομικές υπηρεσίες, η ΕΕΕΜΣ και οι φορείς των μελισσοκόμων που έχουν άποψη για τα θέματα που θα συζητηθούν. Στη σύσκεψη αυτή να παρθούν αποφάσεις στις προτάσεις που ήδη έχουν κατατεθεί για τα εξής θέματα:
1. Απόφαση για τη θέσπιση αναγνωρισμένων και επικυρωμένων μεθόδων ανάλυσης για τα φυσικοχημικά, μικροσκοπικά και οργανοληπτικά χαρ/κά του μελιού.
2. Απόφαση για τα χαρ/κά των αμιγών μελιών βελανιδιάς, κουμαριάς, πολύκομπου και παλιουριού και ένταξή τους στον κώδικα τροφικών και ποτών μαζί με τις υπόλοιπες οκτώ κατηγορίες αμιγών μελιών
3. Απόφαση για την επικαιροποίηση της απόφασης 127/2004 για τις 8 αμιγείς κατηγορίες μελιού
4. Απόφασης αποστολής τεκμηριωμένης έκθεσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενσωμάτωση στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία των αποκλίσεων που παρατηρούνται στις αμιγείς κατηγορίες μελιού ερείκη, πολύκομπο, παλιούρι, βαμβάκι, κουμαριά , πεύκο και ελάτης.
Για όλες τις παραπάνω αποφάσεις το ΥπΑΑΤ έχει στη διάθεσή του τις προτάσεις των επιστημόνων οι οποίες απορρέουν από τεκμηριωμένη και μακροχρόνια έρευνα, χρηματοδοτημένη μάλιστα από το ΥπΑΑΤ. Το μόνο που απαιτείται είναι η απόφαση της πολιτείας ώστε να καλυφθούν κενά της νομοθεσίας και να δυνηθεί ο κλάδος να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα όπως είναι οι ελληνοποιήσεις, οι νοθείες και ο σωστός, αποτελεσματικός και νόμιμος ποιοτικός έλεγχος του ελληνικού μελιού.
Η Πρόεδρος του 4ουΠΕΣΜ
Ελισσάβετ Λαζαρίδου

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © ΧΡΥΣΟ ΜΕΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΙΙ. Designed by John Tsipas